Gündemde Olan Tayvan'ın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Tsai Ing-Wen'in Hayatına Dair Hiç Bilmediğiniz 19 Gerçek

Çin ile yaşadıkları gerilimle gündemden düşmeyen Tayvan, Uzak Doğu'da 23 milyon nüfusa ev sahipliği yapan bir ada ülkesi. Ülkenin lider koltuğunda ise ilk kadın cumhurbaşkanı olan Tsai Ing-wen oturuyor! Geçtiğimiz günlerde Nancy Pelosi ile görüşen Tsai Ing-wen'in hayatına dair hiç bilmediğiniz ufak bilgileri sizler için derledik... 👇

Bizim 'Uzak Doğu' olarak bildiğimiz Asya'nın doğu bölgelerindeki Tayvan, çoğunluğu ‘Han’ etnik kökenli Çinlilerin oluşturduğu 23 milyonun üzerinde vatandaşa ev sahipliği yapan bir ada ülkesi.

Tayvan bildiğiniz gibi uzun süredir Çin ile ciddi bir kriz yaşıyor. ABD temsilcisi Nancy Pelosi’nin de dahil olmasıyla büyüyen gerilimde yaşanan son gelişmelerden sizi haberdar ediyoruz;

Pelosi'nin Ardından: Çin, Tayvan'ı 'Kuşatma Tatbikatı'na Başladı

Türkiye dahil birçok ülkenin diplomatik olarak yarı-resmi temsilciliklerle kabul ettiği Tayvan'ın lider koltuğunda 2016 yılından beri Tsai Ing-wen oturuyor!

Peki Tayvan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı olan Tsai Ing-wen kimdir? Lider Tsai Ing-wen'in hayatına gelin bir bakalım...

1. Tsai Ing-wen, 1956 yılında Pingtung şehrinde ticaretle uğraşan varlıklı bir ailenin 9 çocuğundan birisi olarak dünyaya geldi.

Tsai ailesi, Çin’in kuzey bölgelerinden yaşayan ‘Hakka’ isimli etnik kökene sahip. Bu etnik kökenden gelen tahminen 80 milyon insan olmasına rağmen ana dilini konuşanların sayısı oldukça az.

2. Tsai, çocukluğunu geçirdiği sahil bölgelerine veda edip başkent Taipei’ye taşınarak Ulusal Tayvan Üniversitesi’nin Hukuk bölümünde eğitim aldı.

3. 1978 yılında üniversiteden mezun olan genç Tsai, Amerika’daki Cornell Üniversitesi ve Londra Ekonomi Okulu’nda sırasıyla yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı.

Doktorasını tamamladığı söylenen Tsai’nin geçtiğimiz senelerde aslında tezini hiç okula vermediği ortaya çıktı ve ülkede eleştiriler büyüdükten sonra 35 yıl geç de olsa tezini teslim etti.

4. 2000 yılına kadar akademisyen olarak başkent Taipei’deki okullarda hukuk eğitimi verdi, bu süreçte bir de biyoteknoloji firmasının başkanlığını yaptı!

Tsai'nin bilimsel gelişmelere öncelik vermesinin sebeplerinden birisi de bu şirketteki geçmiş deneyimiydi.

5. Dönemin cumhurbaşkanı Lee Teng-hui’nin hükümetine ticaret politikası danışmanı olarak atandı ve siyasete bu şekilde adım atmış oldu.

Bu yeni pozisyonunda Tayvan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesini sağlayan önemli tavsiyeler veren Tsai kısa sürede dikkat çekti.

6. İktidara gelen Demokratik İlerici Parti, Tayvan ve Çin arasındaki ilişkiler gerilmeye başladığında Tsai’yi Ana Kara (Çin) İşleri Konseyi’nin başkanlığına atadı.

7. Bu dönemde Tsai, Çin’e karşı gelerek Tayvan’ın bağımsızlığını savunan Demokratik İlerici Parti’nin bir üyesi oldu ve parti temsilcisi olarak yasama meclisine katıldı.

2006 yılında ise meclisten ayrılarak başbakan yardımcısı oldu.

8. Tayvan’ın 2008 seçimlerinde Demokratik Parti iktidarı kaybeti ancak Tsai partinin yeni başkanı seçildi ve partiyi adeta sıfırdan yaratacak yeniliklere imza attı.

9. Katıldığı ilk belediye başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mağlup olmasına rağmen Tayvan halkı, Tsai’ye saygı gösteriyor ve önemli bir politikacı olarak görülüyordu.

10. Eski cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou iktidardayken yaşanan yolsuzluk olayları, Tsai’nin popülaritesini artırdı ve 2016 yılında seçimleri kazanarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu!

11. Tsai ayrıca Hakka etnik kökeninden gelen ikinci cumhurbaşkanı oldu ve genç kitlelerden büyük destek gördü.

12. Ancak Tsai’nin seçilmesinin ardından Çin ve Tayvan arasındaki ilişkiler daha fazla gerilmeye başladı… Çin’e karşıt olmasıyla bilinen eski ABD Başkanı Donald Trump, 70 yıllık diplomatik gelenekleri yıkarak Tayvan lideri Tsai ile telefonda görüşme yaptı.

Telefon görüşmesinin ardından ciddi diplomatik gelişmeler olmadı ama 2019 yılında ABD, Tayvan’a pek çok sayıda askeri silah ve cephane verdi.

13. Tsai hükümeti sayesinde Tayvan’ın ekonomisi yavaş ancak etkili bir şekilde büyümeye başladı ve aynı bölgedeki Güney Kore ile Hong Kong gibi ülkelerin hızının önüne geçti.

14. Yine Tsai önderliğinde Tayvan, LGBTQ bireyler için evliliği yasal kılan ilk Asya ülkesi oldu!

15. Dört yıllık liderlik sürecinin ardından 2020 yılında tekrar seçimlere katılaran Tsai bir kez daha %57 gibi yüksek bir oy oranı toplayarak başkanlık koltuğunda oturmaya devam etti.

16. Sosyal medyada sık sık paylaşımlar yapan lider, kedilerle oynarken kendini çok mutlu hissettiğini söyledi Facebook hesabında.

Kendisi ayrıca 3 sokak köpeğini sahiplendi.

17. Pandemi etkisiyle turizm sektörüne ciddi bir darbe yiyen Tayvan’ın ekonomisi buna rağmen büyüme gösterdi! Çoğu vatandaşın evden çalışma sistemine geçmesiyle birlikte millî hasılat geliri %3 arttı.

18. Ancak Tsai’nin bu sene gündemindeki en önemli sorun pandemi değil… Çin ile yükselen kriz nedeniyle 2022 yılında askeri savunmaya 8 milyar dolar, askeriyeye toplam 17 milyar dolar yatırım yaptı.

19. ABD Başkanı Joe Biden’ın Tayvan’ı destekleyeceklerini söylemesine ek olarak geçtiğimiz günlerde Nancy Pelosi ile görüşen Tsai, tekrar destek sözü aldıklarını açıkladı.

Yaşanacak gelişmeleri hep beraber göreceğiz…

Sizin ne düşünüyorsunuz bu konuda? Yorumlarda paylaşın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

ABD ve Çin Arasındaki 'Tayvan Gerilimi' İçin En Önemli İsimlerden Birisi Olan Nancy Pelosi Kimdir?
Türkiye'de de Toplantı Yaptılar! Japonya Başbakanı Abe'nin Ölümüyle Bağlantılı Olan 'Moon Tarikatı' Nedir?
Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz El-Suud'un Hayatına Dair Hiç Bilmediğimiz 18 Gerçek

Popüler İçerikler

Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR
05.08.2022

Allah bize de nasip etsin böyle bir devlet başkanı

19.08.2022

gençler tercihini yapınca böyle oluyor işte. darısı başımıza

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ