Gündem Yoğun: Borsa İstanbul'da Rekora Devam, Dolar Bildiğiniz Gibi, Altın ve Petrolde Hava Yine Değişti

ABD Merkez Bankası Fed'in geçen hafta arka arkaya 4'üncü kez 75 baz puan faiz artırmasıyla verilen sinyaller, yatırımcıların 'şahin' algısını sürdürdü. 

Açıklanan ekonomik veriler karışık bir tablo sunarken, bu hafta açıklanacak enflasyon önemini koruyor. Yoğun veri gündemi ve haber akışı izlenecek olan bu haftada küresel piyasalar karışık seyirde başladı. 

Borsa İstanbul, yeni haftaya yeni rekorlarla başlarken, dolar/TL 18,60'tan vazgeçmiyor.

BIST 100 endeksi günü yüzde 2,72 oranında 114.67 puan artışla 4.331,66 puandan kapatırken yeni bir rekora daha imza attı. İşlem hacmi 107,794 milyar TL oldu.

Yükseliş eğilimi süren BIST 100 endeksi, geçen haftanın son işlem gününde 4.233,58 puanla tarihi zirvesini görürken, günü de yüzde 2,72 oranında artışla 4.216,98 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu tazeledi. Endeks bugüne de rekorla başlarken, geçen hafta yüzde 8,71 oranında değer kazandı. 

Yüksek enflasyon ve resesyon kaygıları gündemde yerini korurken, hafta boyunca yoğun veri gündemi ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları izlenecek. 

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,89 oranında 37,36 puan artışla 4.254,34 puandan başlamıştı.

ABD'de endeksler güne yükselişle başlarken, Avrupa'da karışık seyir görüldü, Asya tarafı alıcılıydı.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yeni haftanın ilk gününe aşağı yönlü bir seyirle başlarken, Wall Street'te Nasdaq güne yüzde 0,31, S&P 500 yüzde 0,38 ve Dow Jones yüzde 0,48 oranında yükselişle başladı. 

Çin'de COVID-19 tedbirlerinin yakın zamanda gevşetilmeyeceği endişelerinin emtia fiyatlarında yarattığı aşağı hareket ABD ve Avrupa vadeli endekslerine yansımıştı. ABD'de yarın yapılacak Kongre ara seçimlerinin yarattığı belirsizlik de vadeli endeksler üzerinde baskı yaratıyor. 

Avrupa'da İngiltere'de FTSE yüzde 0,41 ve Fransa CAC yüzde 0,08 oranında düşüşler, Almanya DAX yüzde 0,43, İtalya FTSE MIB yüzde 0,78 ve Euro Stoxx 50 yüzde 0,45 oranında yükselişle işlem gördü. 

Wall Street'te geçen haftayı endeksler, ortalama yüzde 1,3 değer kazancıyla tamamlarken, haftalık bazda değer kaybı görüldü. 

Avrupa tarafında da büyüme ve enflasyon verileri sonrası ECB'nin 'şahin' duruşu teyit edildi. Geçen hafta borsalarda da alıcılı bir seyir izlendi. 

Asya tarafında bugün açıklanan verilerde Çin'de ihracat Mayıs 2020 sonrası ilk kez gerilerken, ithalat da azaldı. Ülkenin dış ticaret fazlası beklentilerin altında kaldı. Çin'de artan vakalarla salgında 'sıfır vaka' uygulamasının biteceği beklentileri de rafa kaldırıldı. Asya borsalarında alıcılı seyir görülürken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1 artışla günü tamamladı.

Dolar/TL, geçen haftayı görece oynaklıkla geçirirken, haftayı 18,57 seviyelerinde tamamlamıştı. Yeni haftaya 18,60 seviyelerinden başladı. Gün sonunda 18,58'den işlem gördü.

Para piyasalarında Fed'in aralıkta 50 baz puan faiz artırımına gitmesi yüzde 62 ihtimal olarak görülürken, beklentilerin şekillenmesi için açıklanacak enflasyon verileri kritik önemde görülüyor. 

Tahvil piyasalarında ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya'da ihale takvimi yoğun olurken, ABD'de yarın gerçekleştirilecek Kongre ara seçimleri de önemli olacak.

Geçen hafta genel olarak yükseliş seyrinde olan dolar endeksi, haftayı yüzde 1,8 oranında düşüşle 110,7 seviyesinden tamamlarken, yeni hafta 111 seviyelerinden başladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,92'den 4,22'ye kadar yükselirken, yüzde 4,16 seviyesinde dengelenmişti. 

Geçen hafta genelinde değer kaybı görülen euro/dolar paritesinde cuma günü görülen hızlı yükselişle 0,99'un üzerinde dengelenirken, euro/TL de 18,51 seviyesinden haftaya başladı.

Gün sonunda parite 0,998, euro/TL de 18,56'dan karşılık buldu.

ABD'den gelen veriler altında karışık sinyaller yaratıyor.

Geçen hafta oynaklık görülen ons altın fiyatları bu haftaya düşüşle başladı. Güçlü dolar ve ABD verilerinin Fed’den sıkılaşmanın süreceği beklentisiyle düşen altın 1.670 doların altına inerken, martta görülen zirve sonrası dolar ve tahvil hareketlenmesiyle yaklaşık yüzde 20 oranında geriledi. 

Geçen haftanın son gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri işgücü piyasasında belirgin bir tablo çizmezken, bu hafta ABD enflasyon öne çıkacak. 

Gram altın da güne 998 liradan başladı.

Ons altın gün sonunda 1.675 dolardan, gram altın da 1.000 liradan işlem gördü.

Petrolde de işler karışık.

Geçen hafta yüzde 4,3 yükselen Brent petrol, bugün dünyadaki en büyük petrol ithalatçı ve tüketicilerinden olan Çin'den gelen veriler ve haberlerle yüzde 1'ün üzerinde düşüşle 97 doların altına inerken, sonrasında 97 dolar üzerine geri döndü.

Gün sonunda Brent petrol varili sınırlı bir geri çekilmeyle 98,22 dolardan işlem gördü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Piyasalarda Haftanın İlk İşlem Günü Hareketli: Hazine İhaleleri, Almanya Sanayi ve Önemli Şirket Haberleri
Yeni Haftada Piyasalarda Hangi Veriler Kritik? Gündemde Neler Öne Çıkıyor? Takip Edilmesi Gerekenler Neler?
Piyasaların Odağındaki Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Beklentileri Ters Köşe Yaptı: Altın ve Gümüş Yükseldi

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!