Doğanın Mucizesi Niteliğindeki İlginç Özellikleriyle Bizleri Büyüleyen 23 Hayvan

1. Bir kaya antilobu muhtemelen müstakil evinizin üzerine sıçrayabilir.

Sahra Altı Afrika'sına özgü olan kaya antilobu büyük bir dikey sıçrayışa sahip olan küçük bir toynaklı. Küçük ayakları (her bir toynağı 10 kuruş büyüklüğünde) inanılmaz derecede kuvvetli ve hayvanın 15 metreye kadar ileriye sıçramasını sağlayabiliyor. Hayvanlar Aleminde, kaya antilobu vücuduna oranla en iyi sıçrayabilen hayvan. Bir diğer ilginç gerçek, yedikleri sulu bitkiler sayesinde su içmeye ihtiyaç duymuyorlar.

2. Sinekkuşlarının hayranlık uyandıran ufacık vücutları ve rahatsız eden iştahları...

Uçmanın kalbi daha hızlı attırdığını düşünüyorsan, sinekkuşunun eline kimse su dökemez. Havada kalabilmek için dakikada 3000 kere kanat çırpar ve kalbi dakikada 1260 kere atar. Sıcakkanlı hayvanlar içerisinde sinekkuşları, en hızlı metabolizmaya sahiptirler. Günde 3500 kalori almaları gerekir (bir insanın günde 510 cheeseburger -yaklaşık 154.530 kcal- yemesine eşdeğerdir.) Gece dinlenirken, yarı kış uykusuna yatar ve metabolizmalarını 1/15 oranında yavaşlatırlar.

3. Su aygırı büyüktür ve istediğini alır!

Yetişkin bir su aygırı, Afrika'da fil ve gergedandan sonra en büyük 3. kara memelisidir. Yunanca'da su aygırı ''nehir atı'' anlamına gelir ve onları yüzerken görürseniz sebebini anlarsınız. Aynı zamanda karada da hızlıdırlar, kısa mesafede 17 km/s hızla koşabilirler. Agresiflikleri ve boyutları nedeniyle su aygırları, Afrika'daki en tehlikeli hayvanlardan biri olarak kabul edilir. Su aygırlarının yaşam alanları, kaçak avlanma ve diş ticareti sebebiyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından tehdit altında görülüyor.

4. Peygamber Devesi Karidesi su kaynatabilir.

Her şeyden önce: Bu karides yemek için uygun değil. Diğer karideslerden farklı olarak, peygamber devesi karidesi leş yemez. Peygamber Devesi Karidesinin saldırıları saniyede 23 metre hıza ulaşabilir. Bu hızdaki saldırılar Peygamber Devesi Karidesinin çevresindeki suyun kaynamasına neden olur ve su kabarcıklarından oluşan güçlü bir şok dalgası kurbanını tek dokunuşta öldürür. İlk saldırısını ıskalasa dahi genelde bu şok dalgası kurbanını hareketsiz bırakmaya veya öldürmeye yeterlidir.

Sürpriz olmamakla birlikte, Peygamber Devesi Karidesi, diğer canlıları yeme, dekoratif mercanlara zarar verme eğilimlerinden dolayı akvaryum muhafızları arasında çok popüler değildir. Ve bazen su tankının camını kırarlar.

Ne kadar hızlı? Bu kadar:

5. Albatroslar, 12 saatlik uçuşların pısırıklara göre olduğunu söylüyor.

3.6 metre kanat açıklığı ile albatros yaşayan en büyük uçan kuş türüdür. Dev kanatları onları uzman bir dalışçı yapar. Albatroslar, uçuş sırasında yukarı-aşağı dalış hareketleriyle tek bir kanat çırpmadan günde 1600 kilometre mesafe katedebilir. Albatros çiftleri karmaşık tavlama danslarından sonra birbirlerine yıllarca aşık kalmak üzere bağlanır. Dişi albatros yılda sadece tek yumurta bırakır. Dişi bir Laysan albatrosu olan Wisdom albatros aleminin en sert çocuğudur. 1951 yılında doğmuş olan Wisdom, yeryüzünde bilinen en yaşlı vahşi kuştur. Araştırmacılar ilk veri cihazını 1956'da taktı ve o zamandan beri 4.8 milyon kilometre uçtuğunu tahmin ediyorlar. Bu mesafe dünyanın çevresinde 120 kere dönmeye eşdeğerdir. Dünyada 22 farklı türü olan bu canlının, bütün türleri tehlike altında ve savunmasız olarak değerlendiriliyor.

6. Bonobo Maymunları ''Savaşma, Seviş''e yeni bir boyut kazandırıyor.

Baş belası hayvanlar listesinde neden bir numarada yer aldığını merak edersen, Bonobo maymunu ne vahşi ne de hırçın. Ama Bonobo bunu düşünmeyecek çünkü meşgul olamayacak kadar meşgul. Bonobo maymunu, yaşayan canlılar arasında insanlardan sonra bu derece yüksek seksapeliteye sahip 2. hayvandır. Araştırmacı Franz de Wall, aralarındaki bütün tartışma ve anlaşmazlıkları cinsel aktivite ile çözmeleri sebebiyle bu canlılara ''Savaşma, Seviş'' türü lakabını taktı. Bonobolar anaerkil bir topluma sahiptir, dişiler iç huzuru sağlamakla yükümlüdür. Seks yapmayan tek ikili anne ve oğludur. Bunların yanı sıra Bonobolar cinsel aktivitelerinde ayrım gözetmeyen, seksin kişiliklerinin bir parçası olduğunu, tek eşe bağlılığın önemli olmadığını düşünen canlılardır. Ayrıca Bonobolar dokunma duyusuna önem verirler, öpüşme ve el tutma seks aktiviteleri sırasında hem dişi hem de erkek için oldukça çekicidir. Sadece Kongo Demokratik Cumhuriyeti havzasında bulunan Bonobo maymunlarının sayısı 29,500 ile 50,000 arasında tahmin ediliyor. Tehlike altındalar ve ticari kaçak avlanma onlar için en büyük tehdit.

7. Herkül Böceği Crossfit'te kıçına tekmeyi vurur!

Herkül böceği entomofobisi(böcek fobisi) olanların sevineceği kadar nadir rastlanan bir tür. Dünyadaki en büyük 3. böcek ve 16 santimetreye ulaşabiliyor. Kafasındaki boynuzumsu yapı bu uzunluğun yarısı kadar olabiliyor. Diğer böceklerden farklı olarak, Herkül böcekleri 1 yıl ya da daha fazla larva olarak kalır, bu süreçte 10 santimetre büyür ve ağırlığı 100 gram artar. Araştırmacılar, Herkül böceğinin ağırlığının 850 katını kaldırabileceğini düşünüyordu fakat günümüzde bu rakam 150 katına inmiş durumda ki bu hala inanılmaz bir kuvvet! Karşılaştırırsak: En güçlü insan Paul Anderson'ın tek seferde 2844 kg yani ağırlığının 17 katını kaldırmasına eşdeğer. Herkül böcekleri genelde barışçıl otçullar olarak görülür ve sadece çiftleşme dönemlerinde diğer Herkül böcekleri ile mücadele ederler.

8. Pasifik Somonu, Fabrika Çıkışı Sabit Donanım: GPS.

''Eve bir daha asla dönemeyeceksin'' sözünü kim söylediyse pasifik somonu ile daha tanışmamış. Her yıl, milyonlarca pasifik somonu okyanusu terkedip nehirlere, akarsulara yumurtlamak ve ölmek için göç eder. Yolculukları boyunca, pasifik somonları akıntıya karşı yüzer, küçük şelalelerden yukarı atlar, kurtlardan, kuşlardan hatta aç bozayılardan kaçar ve birkaç yıl önce doğduğu yere yumurtlamak için gider. Bütün bunları küçük bir balıkken yüzdükleri nehirin kokusunu hatırlayarak yaparlar.

9. Soğuk, ağaç kurbağasını rahatsız etmez. Tam olarak donar.

Birçok yönden ağaç kurbağası ortalama bir amfibidir. Diğerlerine oranla küçüktür, böcek yemeyi sever ve kusursuz bir uzun atlayıcıdır. Bu canlıda onu eşsiz kılan bir şey var; soğukla başa çıkma yöntemi. Donar. Hayır, gerçekten, tam olarak donar. Ağaç kurbağalarının donup çözüldükten sonra yaşayabilmelerinin iki sebebi var. Birincisi, bu kurbağalar hücrelerinin tamamını glükoz ve üre ile doldurur, bu da hücre içerisinde çok sınırlı buz kristalinin oluşmasına izin verir. Ardından yaprakların altına bir çukur kazar ve soğuğu bekler. Ağaç kurbağası soğuk havaya maruz kalınca, önce derisi donar sonra da kanı. Vücudundaki suyun %65'inden fazlası kış boyunca donmadıkça baharda hayata kaldığı yerden devam eder.

10. Ahtapot henüz aklımıza bile gelmemiş şeylerden kaçabilir.

En belalı hayvanlar listesinde zirveye oturabilmesinin birkaç sebebi var. Jet gücünde ileri itiş, kusursuz kamuflaj, mürekkep savunması ve ultra güçlü vantuzlar. Yukardakilerle birlikte, ahtapot omurgasızlar arasında eşi bulunmaz bir zekaya sahip. Araştırma çevrelerinde bulunan sonuçlara göre, ahtapotlar kolaylıkla labirentten çıkabilir, yapboz tamamlayabilir. Karmaşık kilitlerden ve içine kapatıldıkları yerlerden kolayca kurtulmaları ile ünlenmişlerdir.

Günümüzde bazı ülkeler; Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Avrupa Birliği ahtapot ve kafadanbacaklılara anestezi olmadan cerrahi müdahele yapılmasını canlıların muazzam zekasına atıfta bulunarak yasaklamıştır.

11. Atlas Güvesi bir çift yılan değil, sadece öyle görünüyor.

Kanat açıklığı 25 santimetreye ulaşan Atlas Güvesi dünyadaki en büyük üç böcek türünden biridir. Adını üç olası kaynaktan aldığı düşünülüyor:

  • Dünyayı sırtında taşıyan Yunan Tanrı'sı Atlas.

  • Kanatlarındaki harita benzeri desenler.

  • Güney Çin Dili'nde ''yılan başlı güve''. Kanatlarındaki desenden dolayı bir ağaçta birbirine sarılmış iki yılan gibi görünürler. Bu güzel bir pozdan fazlasıdır, saldırmaya hazır yılan gibi görünen kanatları sayesinde kuşlardan kaçabilir.

12. Dev Mürekkepbalığı otobüs büyüklüğünde ve kabuslarımızda yaşıyor.

Dünya genelinde derin denizlerde bulunur. Bu dev kafadanbacaklı türün dişileri 13 erkekleri ise 10 metreye kadar uzayabilir. Genetik kuzeni Humboldt mürekkepbalığı gibi, bu tür de avcıdır. Derin denizde balıklar ve diğer mürekkepbalıkları ile beslenir. Kurbanını yakalamak için vantuzlarla kaplı dokunaçlarını kullanır. Her vantuz tırtıklı kemiksi bir yapıyla çevrilidir. Vantuzlar, kurbanını tutmasını ve derisinin altındaki dokuya nüfuz etmesini sağlar. Dev mürekkepbalığı o kadar büyüktür ki bu canlıları avlayabilen bilinen 2 tür vardır, Pilot veya İspermeçet Balinası. Sualtında görmek için oldukça korkunç canlılardır, özellikle de kameranıza doğru gelirken.

13. Ölümsüz Denizanası, kolundaki ''Sadece Bir Kere Yaşarsın(You Only Live Once)'' dövmesinin çok güzel olduğunu düşünüyor.

Bazı hayvanların uzuvları yeniden çıkar, diğerleri çok çabuk iyileşebilir. Sadece tek bir hayvan asla ölmez. Ölümsüz Denizanası, cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra ergenlik dönemine dönen tek yaratıktır. Yaşamına küçük bir su kabarcığı olarak başlar, basit yapılı hayvan kolonilerinde büyür, yaşam döngüsünü tamamlar ve tekrar basit yapılı hayvan kolonilerinin içine döner. Bu süreç defalarca tekrarlanır. Bir araştırmacı buna biyolojik ölümsüzlük diyor. Bu denizanalarının ölümsüz yönleri 1990'ların ortalarında keşfedildi fakat hala onlarla ilgili öğrenecek çok şey var. Araştırmacılar, bir gün insanların nasıl sonsuza dek yaşayacağını bulursa ölümsüzlüğü biraz da bu sıradışı canlılara borçlu olacağız.

14. Tazmanya Canavarı bir bowling topunu ısırabilir!

Eşit şartlarda mukayese edildiğinde Tazmanya Canavarı, dünyadaki en zor ve huysuz memelilerden biridir. Bu katil canavarlar için en iyi yer, aynı zamanda yaşadıkları tek yer, Avustralya'nın güneyindeki Tazmanya Adası'dır. Tazmanya Canavarı ağaçlara tırmanabilir, nehirleri geçebilir, 1 saat boyunca 27 km hızla koşabilir ve gece avlanmayı sever. Tazmanya Canavarı santimetrekareye 544 kg basınç uygulayabilir, bu da boz ayı ile aynı güçtedir. Doymak bilmez bir iştahları vardır. Yolda ölmüş hayvanlardan kanguruya, sıçanlardan atılmış ayakkabılara kadar zengin bir menüsü vardır. Ne yazık ki, son yıllarda görülen nadir bir kanser çeşidi nedeniyle Tazmanya Canavarları tehlike altında bulunan türler arasındadır.

15. Cennetin süper kuşu seni dans yarışmasında yenebilir!

Cennetin süper kuşu şarkı söyleyebilseydi kuş aleminin Justin Timberlake'i olurdu. Bunun yanı sıra, çok sıkı dans figürlerine sahip. Bu tropikal sert çocuklar sadece Yeni Gine'deki yağmur ormanlarında yaşıyor. Bu türlerde erkekler dişilere karşı ezici bir çoğunluğa sahip. Dişi cennet kuşları en iyi erkeği seçmek için 15 ile 20 adayı reddeder. Peki; bir erkeği dikkat çekici yapan nedir? Çiftleşme sezonu boyunca erkek cennet kuşu bir dans pisti seçer(hatta bazen dişi gelmeden önce yapraklarla temizler) ve potansiyel partnerleri için çağrı yapar. Dişi geldiğinde, onun için dans eder ve tüyleri ile cezbeder. Dişi kararını verene ya da uçarak uzaklaşana kadar dans eder.

16. Hey Açlık Oyunları fanları! Lir Kuşu gerçekteki Alaycı Kuş.

Lir Kuşu insan ve hayvan seslerini taklit edebilme gibi inanılmaz bir yeteneğe sahip. Lir Kuşu'nun Yalıçapkını Kuşunu, araba alarmını, motorlu testereyi taklit edebildiğini biliyor muydunuz? 

Eğer vahşi doğada bir Lir Kuşunu görmek veya duymak istiyorsanız onları Avustralya ve Tazmanya açıklarında bulabilirsiniz.

17. Palyaço balığı çift cinsiyetlidir.

Birçoğumuz Palyaçobalığını ''Kayıp Balık Nemo'' filminden biliyoruz. Süslü bilim deyimiyle, ''sıralı çiftcinsiyetli'' olarak adlandırılırlar. İlk önce dişi olarak gelişirler sonra erkeğe dönüşürler. Dişi Palyaçobalığının kolonisinde genellikle az sayıda yavru erkek bulunur ve kolonideki yetişkin bir erkek ile çiftleşir. 

Eğer dişinin görünüşü değişir veya koloniden ayrılırsa erkek çiftleşme partnerinin cinsiyeti değişir ve dişi olur. En büyük erkek yavru hızlıca büyür ve onun yerini alır.

18. Galapagos Kaplumbağası senin torununun torununun torunundan daha çok yaşayacak!

1000 yıllık dönemde değişmeden geride kalan birkaç hayvandan biridir. Yavaş yürüyen eskiden kalma devler 100 yıl ile 225 yıl arasında yaşayabililer. Eski biyologlar 15 tür Galapagos Kaplumbağasından 10 tür kaldığını keşfettiler. Türler yüksek yerde yaşayanlar ile alçak yerde yaşayanlar olarak ayrılıyor, Darwin'in evrim teorisinden bahsetmiş olduk. 150 yıldan uzun süredir Galapagos'ta yaşayan ünlü kaplumbağa Yalnız George 2012'de öldü. Onu ünlü yapan en büyük özelliği bir arkadaş edinmeye olan isteksizliğiydi. Onun ölümü ile kendi türünün soyu tükendi. Dünyada 19000 kaplumbağa türünün yaşadığı tahmin ediliyor, bu türler ise hala tehdit altında.

19. Cadı Maki Maymunu: Sabit böcek gözleri, kuvvetli kollarıyla tam bir ölüm pençesi.

İster inanın ister inanmayın bu tuhaf küçük yaratık bir maymun ve sadece etle(kuş, yılan, yarasa, kertenkele) besleniyor. Sadece Güneydoğu Asya'da bulunan uzun kollu ve kocaman gözlü bu maymun gececi alışkanlıkları ile bilinir. Gözleri beyinleri ile aynı büyüklüktedir ve avlarını yakalamak için inanılmaz gece görüşüne sahiptirler. Dev gözleri, göz çukurunda hareket etmez. Yani direk önünde olmayan hiçbir şeyi göremez. Cadı maki maymunu kafasını 180 derece döndürmek zorundadır. Avını gördüğünde cadı maki avını yakalamak için daldan dala kendi boy uzunluğunun 40 katı kadar sıçrayabilir. Uzun zayıf arka bacakların ve küçük ön kolların en iyi uyumu cadı maki. Ama bu uyum onun karada yürümesine veya sevinçten dans etmesine izin vermez.

20. Yapraklı Deniz Ejderi modaya uygun kamuflajıyla Denizaltı Vogue Dergisi'ne kapak olabilir.

Yapraklı deniz ejderinin tüylü yapısına bakarak onun bir çeşit Avustralya'lı su yosunu olduğunu söylemek hata olur. Bu muhteşem kamuflajlı deniz ejderhaları genetik olarak denizatlarının kuzenidir. Tıpkı denizatları gibi bebeği taşıyan erkektir. Döllenmeden sonra yapraklı erkek deniz ejderhaları 4 ile 6 hafta arasında kuluçkaya yatarlar. Yumurtaları kuyruklarının altında tıpkı bir sünger gibi olan keselerinde taşırlar. 1980'lerde evde deniz ejderi beslemek dalgıçlar arasında popüler olmuştu. 1990'larda Avustralya hükümeti sayıları tehdit altına giren bu türleri koruma altına aldı. Kurtarılan sayılarına rağmen hala tehlike altındaki türler listesinde yer almaktadırlar.

21. Firavun Fareleri takım olarak çalışırlar ve zehre karşı bağışıklıklarıyla yuvalarını korurlar.

Ne düşündüğünüzü biliyoruz: bu kadar sevimli bir hayvan nasıl sert çocuk olabilir? Firavun fareleri oldukça inanılmazlar. Aileleriyle, arkadaşlarıyla birlikte yaşayan ve çalışan sadık takım oyuncularıdırlar. Avlanırken oldukça yüksek ses çıkararak ve hırlayarak iletişim kurarlar. Olası tehditlere karşı birbirlerini uyarmak için 6 belirgin uyarı çağrıları vardır. Dünyanın hiç de misafirperver olmayan yeri olan Kalahari Çölü'nde yaşarlar. İnsanların aksine Kalahari Akrepleri'ne karşı bağışıklıkları vardır. Kıskandırıcı.

22. Ornitorenk çok sevimli, tatlı; hain, nefret dolu bir düşman!

Ornitorenk ördek gagasıyla, perdeli ayağıyla, tüylü vücuduyla ve kunduz kuyruğuyla memeli hayvanların Bay Patates Kafası'dır. Şu küçük garip tipe bakın. Tuhaf görünüşünün sizi yanıltmasına izin vermeyin. Ornitorenk zehir saçan bir yaratık. Tehlike anında erkek bir ornitorenk arka ayaklarından bir zehir salgılar. Bu zehir bir insanı öldürmeye yetecek kadar güçlü değildir ama dayanılmaz bir acıya sebep olur ve çiftleşme mevsimi boyunca kızgın bir ornitorengin arkasında duracak kadar şanssızsanız birçok yerinizde şişlik meydana gelecektir.

23. Denizin Tek Boynuzlusu: Boynuzlu Balina

Boynuzlu balinanın yalnızca iki dişi var ama bu miktar onun için bir eksiklik değil, kalite. Olgun bir erkeğin, dudağının üzerinden çıkan dev kıvrımlı boynuz 3 metreye kadar uzayabilir. Bu boynuz inanılmaz hassas 10 milyonun üzerinde sinir ucuna sahiptir. Boynuzun işlevinin ne olduğu kesin olarak saptanamamıştır. Bazı araştırmacılar onun bir silah olduğuna, bazıları navigasyonel fonksiyonu olduğuna, bazıları ise çiftleşme veya diğer potansiyel çiftleşme erkekleri ile savaşmak için kullandıklarına inanıyordu. Boynuzlu balinalardan klasik edebiyatta çokça bahsedilmiştir. Jules Verne'in Denizler Altında 20000 Fersah'ında ve Herman Melville'in Moby-Dick'inde.

Boynuzlu balinaların neslini tehdit eden iki büyük risk bulunuyor: Donmuş denizin altında gezerken boğulma ve açlık.

80000 civarında boynuzlu balina vahşi doğada yaşıyor ve bu tür yokolma tehlikesi altında.

Bonus: Sivas Kangalı

tr.wikipedia.org

Yerli kas makinesi. Boyu 81 santimetreye ağırlığı ise 68 kilograma ulaşan dahi köpek. Kangallar genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uyarlar. Diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte ustadırlar. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine, görselde de anlaşıldığı üzere çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar.

Bu türlerden yedisi Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından savunmasız ve tehdit altında olarak değerlendiriliyor. Eğer risk altındaki hayvanlara yardım etme konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

The IUCN Red List of Threatened Species

Ayrıca bunu paylaşırsanız harika olur!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı