Gülüyorum Öyleyse Varım! Gülmenin İnsan Sağlığındaki Etkilerini Biliyor musunuz?

Gülmek, insana psikolojik olarak iyi geldiği kadar beden sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Yüzdeki tebessümün dopamin, oksitosin, endorfin ve serotonin gibi hormonları aktifleştirdiği biliniyor. Gülme eylemi buna ek olarak ağrı kesici bir özelliğe de sahip. Nasıl mı? Gelin hep birlikte gülmenin insan sağlığı açısından etkisini inceleyelim.

Beynin aktivetisini etkileyen sinyal moleküllerine nöropeptit adı verilir.

Diğer bir deyişle hücrelerin hem kendi içindeki hem de diğer hücrelerle olan ilişkisini düzenleyen sinir proteinleridir.  Düşünceleri olduğu kadar davranışları da etkileyen nöropeptitler, beyinde yarattıkları etkiyle ağrı kesici ve stres azaltıcı işlevlere sahip.

Yapmacık bir şekilde gülseniz bile beyin onu gerçek gülümsemeden ayırt etmez. Çünkü ister istemez endorfin salgılamış olursunuz.

Nasıl ki spor yaparken salgıladığınız hormon ağrı kesici bir etkiye sahipse, güldüğünüzde de bu hormon aynı etkiyi yaratır ve hem bedenen hem de ruhsal olarak kendinizi daha iyi hissedersiniz. 

Araştırmacılar ve doktorların genelde 'kronik bir ağrınız varsa gülme eylemini de kronikleştirin' tavsiyesi de işte bu yüzdendir. Komedi filmine gitmek yahut bir stand up gösterisi izlemekle işe başlayabilirsiniz.

Aynı zamanda gülmenin beyindeki oksijeni de arttırdığı bilinmektedir.

Gülme esnasında akciğerlere daha fazla hava gittiği için beyindeki oksijen miktarı da artmaktadır. Kirli havayı dışarı verip, temiz havayı bedeninize aldığınızda kan dolaşımındaki oksijen miktarı artmış olur. 

Eğer yüksek tansiyon sorununuz varsa, düzenli olarak gülmek kan dolaşımınızı iyileştirecek ve sizi çok daha iyi hissettirecektir. 

Gülmek aynı zamanda kan basıncını da düzenler. Siz güldüğünüzde kan basıncınız düzenleneceği için kalp krizi ve beyin kanaması geçirme ihtimaliniz de azalmış olur.

Gülmenin daha çok kalori yaktırdığını biliyor muydunuz?

Araştırmalara göre 15 dakika gülmek yaklaşık 40 kalori yaktırıyor. Başka hiçbir şey yapmadan bile sadece gülerek kilo vermek mümkünse, spor yaparken gülmenin faydasını bir düşünün!

Gülmenin fiziksel sağlığın yanında psikolojik olarak da etkileri bir hayli fazla.

Duygusal bir boşalmanın en kolay yolu kahkaha atmak değil midir? İster siniriniz bozulduğu için ister gerçekten eğlendiğiniz için kahkaha atın! Kendinizi çok daha rahatlamış hissedeceksiniz. Duygularınızı sürekli kontrol altında tutmaktansa koca bir gülümseme her şeyi çok daha kolaylaştıracaktır.

Çevrenizdeki zeki ve başarılı insanları incelediğinizde çoğunun güler yüzlü olduğu dikkatinizi çekecektir.

Güçlü mizah anlayışına sahip kişilerin daha yaratıcı olduklarını söyleyebiliriz. Bu tarz insanlar hem iş hem özel hayatlarında karşılaştıkları problemleri pratik ve çok daha etkili bir şekilde çözebilmektedirler.

Gülmek beyni aktif tuttuğu için aynı zamanda öğrenmeyi kolaylaştırıp  hatırlamayı da güçlendirir.

İlişkilerde güler yüzlü olmak her zaman sizi bir adım ileri taşır.

Özellikle iş görüşmelerinde yüzünüzdeki minik bir gülümseme, karşınızdaki insanda pozitif bir etki bırakır. Kendinizden emin ve rahat oluşunuzun iş performansınıza yansıyacağını düşünen iş verenler için iyi bir tercih olacaksınız.

Sevdiğiniz insanı gülerken görmek sizi iyi hissettirecektir.

Özel ilişkilerde de güler yüzlü insanlarla vakit geçirmek daha mutlu bir birlikteliği beraberinde getirir.

Kısacası gülmek sizi fiziksel olarak sağlıklı hissettirdiği kadar psikolojik olarak da arındırır. Belki de beden ve ruh sağlığının en iyi ilacı kocaman bir gülümsemedir.

Şu içeriklere de göz atmayı unutmayın:

Ne Haliniz Varsa Gülün! Gülmenin İnsan Vücuduna 25 İnanılmaz Faydası
Burçak Yüce Yazio: Gülmek Yakışır ve Yakınlaştırır
Gülümseme Konusundaki 10 Gerçek

Popüler İçerikler

Diyarbakır’da Kaybolduktan 19 Gün Sonra Ölü Olarak Bulunan Narin Güran’ın Adli Tıp Raporu Tamamlandı
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.09.2022

fakirin yüzü gülürmü

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ