Gülümsemek Kana En Hızlı Karışan İlaçtır!

Gülümse, hadi gülümse!

Bulutlar gitsin.

Yoksa ben nasıl yenilenirim?

Hadi gülümse…

Gülümsemek, yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkmada hayatı daha kolay hale getirmede şüphe yok ki en etkili yöntemlerden. Ve önemi gereği bu konuya köşemde ikinci kez yer vermekteyim.

Size yapılan araştırmalara göre yakın zamanda keşfedilen çok ilginç bir bilgi vereyim mi?

Ruh dünyamız yüz ifademizi nasıl etkiliyorsa tersinir şekilde yüz ifademiz de psikolojimizi şekillendiriyormuş. Yani kısaca uzmanlar diyor ki tebessüm ederseniz beyniniz yüz kaslarınızı analiz eder, mutlu olduğunuz yargısına varır ve işletim sistemini o doğrultuda çalıştırır.

Demek istediğim içimizden gelmese bile tebessüm edelim. (Umarım gülüşlerimiz her daim sahici olsun)

Gülümsemenin aynı zamanda klinik olarak kan dolaşımını arttırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de keşfedildi. Bu da bir dizi hastalığın önlenmesi ayrıca hem fiziksel hem de duygusal acıların rahatlamasını sağlıyor. 

Peki, kahkaha diye bir tedavi yöntemi olduğunu ve bu tedavinin stresin tetiklediği hipertansiyon, ülser, felç, diyabet ve hatta kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmak için kullanılabildiğini biliyor muydunuz? 

Gülmek bize hoşluk vererek, stres ve depresyonun rahatlatmasına yardımcı oluyor.

Gülümsemek sadece yüzümüzdeki tatlı ifadeyle kalmıyor, aynı zamanda vücutta kimyasal değişikliklere neden oluyor. İçtenlikle atılan kahkaha faydalı bazı hormonların salgılanmasını tetikliyor. Bu durum gülmeyle beyin ve farklı bezlerin uyarılması arasında bir bağlantıdan kaynaklanıyormuş.

Faydalı hormonların düzeyini yükseltirken, kortizol, epinefrin ve dopac gibi bizim için zararlı bazı hormonların seviyelerini de azaltıyormuş. Tabi böylece stres, depresyon, üzüntü ve öfke bir miktar bertaraf ediliyor.

. Gülmek ağrıyı azaltıyor ve “endorfinler” denilen pozitif ve iyi hissetmenizi sağlayan hormonları salgılayarak anksiyete ve depresyon duygularını azaltıyor. Bu da bağlantılı olarak dikkati geliştiriyor.

Hipertansiyonu engelliyor:

Gülmenin hipertansiyon sorunu yaşayan insanlar için faydası kanıtlanmış. Kan basıncını normal değerine getirmeye yardımcı olup gülmek derin nefes almayı sağlıyor, kan dolaşımını artırıyor, böylece oksijen ve gerekli besinler vücudun tüm hücrelerine dağılıyor.

Masaj etkisi yapıyor:

İyi bir kahkaha farkına varmadan bize vücudun içinden yapılan bir masaj gibi etki ediyor. Kahkaha atmak solunum, karın, sırt, bacak ve yüz kasları için iyi bir egzersiz. Bağırsakları ve iç organları çalıştırıyor. Bu aktivite sindirim ve besin emilimi için avantajlı. Bir iyi, güçlü bir kahkaha diyaframı titreştirir, derin nefes almak da daha fazla oksijen almayı sağlar bu nedenle gülmek en iyi solunum egzersizlerinden biri.

Karın kaslarını çalıştırıyor:

Kahkaha atmak, karın kaslarınızı ve diyaframımızı etkili bir şekilde çalıştırıyor. Etkisini görebilmenin yolu ise, günde en az 2-3 kez kahkaha atmaktan geçiyor. 

Bir dahaki sefere kahkaha atarken Saba Tümer’i hatırlayın, kendinizi onun gibi özgür bırakın ve gülmekten karnınız ağrıdığında, bundan şikayetçi olmayın.

Kan şekerini dengeliyor:

Kahkahanın kan şekeri seviyelerini kontrol etmede olumlu bir rol oynadığı kanıtlanmış. 

Unutmayın! 

Kahkaha tedavisi diyabet tedavisinde önemli bir araçtır.

Yaşam sürenizi uzatıyor:

Gülmenin, keyfinizi yerine getirme ve stresi azaltmada en etkili yollarından biri olduğunu az evvel söylemiştik. Stresin, kaygı bozuklukları, anksiyete, depresyon, diyabet, kanser, yüksek tansiyon gibi birçok sağlık probleminin kaynağı olduğu düşünülürse; stresi önemli ölçüde azaltan kahkahaların, yaşam süresini uzatmaya etkisi de görülebilir.

Konsantrasyonu artırıyor:

Gülmek, konsantrasyonu ve yaratıcılığı arttırırken, daha sağlıklı düşünmenize ve detaylara odaklanmamıza yardımcı oluyor. Eğer kafamız çok doluysa, bizi güldürecek bir film ya da dizi izleyebilir, bir şeyler okuyabiliriz. Kahkaha attıkça kafamızın boşaldığını, daha kolay ve istekli şekilde çalışabildiğimizi göreceğiz.

Detoks gibi işe yarıyor:

“Gülmek, en etkili, en doğal fiziksel ve zihinsel detokstur.” diyen uzmanlar ekliyor; “kahkahanın karın kaslarına yaptığı basınç, vücudun hücre içi fazlalık ve toksinleri atmasına yardımcı olan lenf kanallarındaki dolaşımı hızlandırır. Gülmek aynı zamanda kafanızı boşaltmanıza yardımcı olduğundan; güldükçe, vücudunuzu ve zihninizi kirleten çoğu parazit madde ve düşüncelerden arınmış olursunuz.”

Kalbi koruyor:

Kahkaha atmak, kalp sağlığı üzerinde de oldukça etkili. 

Araştırmalara göre, her an gülmeye hazır, sık sık gülebilen kişilerin, kalp krizi ve kardiyak bypass riski daha az.

Nihayetinde günde on beş dakika gülmek ömrümüzü iki gün artırabiliyormuş. 

İki gün iki gündür.

Bir de bu on beş dakikalık gülme eylemiyle 40 kalori yakmış oluyormuşuz. 

O halde elimizde kana en hızlı karışan ve yan etkisi yalnızca etrafa mutluluk saçmaktan ibaret bir ilacımız varken ne diyeti? 

Vakit gülme vakti :)

Instagram

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
YORUMLAR
23.08.2023

Özlemişim yazılarınızı, yazıo'nun bitanesi Burçak hanım. Gülümsemek bulaşıcıdır ve dediğiniz gibi en hızlı ve en etkili ilaçtır ☺️☺️

23.08.2023

Çok teşekkür ediyorum 🌸🌸🌸

23.08.2023

Çok teşekkür ediyorum 😊💖🌸

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ