Güçlü ve Zayıf Yönümüzü Keşfedip Hayat Amacımızı Gösterme İddiasındaki Karmaşık Felsefe: Human Design

Human Design nedir? Sırtını bilime dayadığını, güçlü ve zayıf noktalarımızı keşfederek daha başarılı ve mutlu bir hayat yaşamamızı sağlama iddiasındaki bir felsefe. Peki Human Design denilen şey, kadim bir felsefe mi yoksa sözde bilim mi?

Bir safsata mı yoksa kadim bilgilerin hayatımızı biçimlendirişi mi? Human Design'ı tanıyalım.

Human Design, Türkçe ifadesiyle İnsan Tasarımı felsefesinin altında yatan temel, Iching, Kabala, astroloji ve genetikten beslendiğini söylüyor. Nasıl çalışıyor? Bu mekanizma, doğum tarihinizi, saatinizi ve doğum yerinizi kullanıyor ve doğum saatinizi ne kadar net biliyorsanız sistemin sonuçlarının o kadar sağlıklı olduğu iddia ediliyor. 

Sonuç dediğimiz de, sistem tasarımınıza uygun yaşamaya başlamak için bir yol haritası sunuyor.

Bir kişisel gelişim türüne benzetebileceğimiz Human Design'ın yaratıcısı, Ra Uru Hu.

Bu sistem, bir zamanlar reklamcılık yapan Ra Uru Hu'nun vaktiyle İbiza’da yaşadığı spiritüel olaylar sonucu ortaya çıkıyor. Sisteme göre burada anlatılanların tümü analitik bir zemine dayanıyor, yani spiritüel hiçbir şey yok. 

Detaylara girelim, birlikte karar verelim.

Human Design'ın belli başlı amaçları var.

Bu yaklaşım, hayat kalitemizi iyileştirebilmek, hem ikili ilişkilerimizde hem de profesyonel ilişkilerimizde doğru kararları verebilmek için bize net bir yol haritası sunduğunu söylüyor. Bunun yanında stresle, karşılaştığımız tüm zorluklarla nasıl mücadele ettiğimizi de belirlemeyi amaçlıyor. 

Nihai amaç, hayatımızı randımanlı yaşayabilmenin yolunu açmak.

Yaşam tasarımızdaki şekillerin anlamları, tüm bunları sağlayacak olan şey.

Herkesin bir 'tasarımı' var ve herkes için ortaya yukarıdaki gibi farklı rakamlar, şekiller, çizgiler ve farklı renkler çıkıyor. 

Tasarımın varsayımına göre 9 merkez, 36 kanal ve 64 kapı yer alıyor. 9 merkezin adı Taç, Zihin, Boğaz, Benlik, Sakral, Duygular, Dalak ve Kök. Bunlar ne işe yarıyor?

Spiritüel bir zemine dayanmadığını söylese de Human Design'a göre bu merkezler içimizdeki enerji akışını düzenliyor.

Herkes için biricik olan tasarımdaki renkli merkezler 'tanımlı' yani bizim güvenebileceğimiz, tutarlı merkezlerimiz. Renksiz yahut beyaz merkezler ise bizim davranışlarımızla şekillendirebileceğimiz, görece esnek ve hayatımızdaki kişi ya da kişilerle değişkenlik gösteren bir 'enerji'.

Human Design'a gore, bu merkezleri birbirine bağlayan 36 tane kanal var ve bu kanalların giriş ve çıkışlarında da 64 kapı var.

İki görsel yukarı çıkıp baktığınız zaman, iki ayrı sütun halinde ve iki farklı renkte bazı sembollerle yanlarında sayılar var. Bu sütunlar Bilinçli ve Bilinçsiz olarak ayrılıyor. 

Felsefenin iddiasına göre Bilinçli, doğum anımızda hesaplanıyor ve Bilinçsiz ise doğumumuzdan üç ay öncesi baz alınarak hesaplanıyor.

Bilinçsiz kısmının doğumdan üç ay önce hesaplanmasının altında ne yatıyor?

Human Design'a göre beyin dalgaları ve nöronların hızlı gelişimiyle ortaya çıkan düşünme, hatırlama ve hatta hissetme gibi özellikler bu dönemde oluşuyor. Ayrıca, Bilinçli ve Bilinçsiz sütunlarına tekrar bakacak olursanız, astrolojide de gördüğümüz gezegen sembolleri var. Bu sembollerin bize hangi kapıların açık olduğunu anlattığı iddia ediliyor.

Tüm bu bileşenler sonucunda, ortaya 5 tip çıkıyor.

Gerçekleştiriciler, Üreticiler, Gerçekleştiren Üreticiler, Göstericiler ve Yansıtıcılar. 

Örneğin Üreticiler için çizilmiş iki yol olduğu söylenir: Yaşamı yanıtlarken tatmine odaklanmak ya da zihninin kontrolsüzlüğüyle kaybolup hüsrana uğramak.

Bu tipler, bizlerin en derin bilgisini ortaya çıkardığı söylenen ve nasıl biri olduğumuzu, hayatımızdaki her alanda takınmamız gereken tutumu bize öğreten bir 'sınav sonucu' gibi. Bu sonuçlara uymazsak, mutlu ve başarılı olamayacağımızı düşünebiliriz.

Human Design haritanızı nasıl çıkaracağınızı gösteren birçok web sitesi var ancak öncesinde sormamız gereken sorular var.

Bu sistemin bilimsel olduğu iddiası olsa da anlatılanların test edilebilirliği çok düşük. Zaten Human Design'a gelen en büyük eleştirilerden biri de bu, tıpkı astroloji gibi ortaya atılanlar hiçbir şekilde yanlışlanamıyor. Bu açıdan da bir sözde bilimsel aktivite olup olmadığı şüpheli. 

Sizin Human Design felsefesine dair görüşlerinizi merak ediyoruz, buyrun yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Xiaomi Telefonlarda Az Bilinen ve Uyguladığınız Taktirde Hayat Kalitenizi Arttıracak Gizli Özellikler!
2021 Spotify Özetlerimizi Paylaşırken Verilerimizle İlgili Bu Ciddi Tehlikenin Farkında mıyız?
YDS ve YÖKDİL'de Can Sıkıcı Paragraf Sorularını Kolay Lokma Haline Getirecek Ustaca Taktikleri Keşfediyoruz

Popüler İçerikler

Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''