Guatemala'da Halkın Eğitim ve Sağlık Giderlerine Darbe İndiren Bütçeye Öfke: Kongre Binasını Ateşe Verdiler

Orta Amerika ülkesi Guatemala'da, pandemiye ve iki yıkıcı kasırgaya rağmen kamu hizmetlerinde kesintiye giden bütçe infial yarattı. Hükümetle bağlantılı şirketlerin altyapı projelerine öncelik verildiği belirtilen bütçeye karşı binlerce kişi sokağa döküldü, Kongre binasının bir bölümü ateşe verildi.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre Kongre'de geçtiğimiz çarşamba günü sabaha karşı kabul edilen 12.9 milyar dolarlık bütçede kamu borcunun artması öngörülürken, sağlık, eğitim, insan hakları ve adalet sistemine ayrılan kaynaklarda kesinti planlanıyor. 

Biri hâlâ devam eden yıkıcı fırtınaların ve korona salgınının gölgesinde geçen bir yılın ardından, hizmetlerde kısıtlamaya giden bütçe planı öğrencilerden iş dünyasına geniş bir kesimi öfkelendirdi.

"Hükümete yakın şirketlerin projelerine öncelik verildi"

Muhalefete göre yeni bütçede, hükümetle bağlantısı bulunan şirketlerin üstleneceği büyük altyapı projelerine öncelik verilirken, pandemi kaynaklı toplumsal ve ekonomik sorunlar gözardı ediliyor. Bütçenin, ülkede dikkatlerin iki yıkıcı fırtınanın üzerinde olduğu bir dönemde kabul edilmesi de tepki çekiyor.

"Kendi yemeklerine daha fazla para ayırdılar"

Devlet Başkanı Alejandro Giammattei'nin imzası öncesinde başkent Guatemala City'de sokaklara dökülen binlerce kişi, devlet başkanının istifasını istedi. 25 yaşındaki bir katılımcı, Reuters'a demecinde 'Kongre, milletvekillerinin kendi yemeklerine yoksul insanlara ayırdığından daha fazla para ayırdı' diyerek sokaktaki tepkiyi özetledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Protestolar Kongre binasının olduğu bölgede çatışmaya dönüştü

Protestocuların büyük kısmı kentin ana meydanında barışçıl bir şekilde yürürken, bir grupla polis arasında şiddetli çatışma yaşandı.

Kongre binasındaki bazı ofislerin camları kırıldı ve yapının bazı noktaları ateşe verildi. Binadan çıkan dumanlar tüm kente yayıldı.

Bazı göstericiler Kongre binasına giyotin getirdi 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ateşe verilen Kongre binası 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Kendi yardımcısı 'İstifa edelim' dedi"

Giammattei, bu büyük gösteriden bir gün önce yaptığı açıklamada 'bütçeyi izah etmek için gereken herkesle görüşeceğini' söylemiş; bazı sektörlerle olası değişiklikler için görüşmelere başladığını belirtmişti. 

Giammattei'nin yardımcısı Guillermo Castillo ise bütçe planına karşı çıktığını açıklayıp, hem kendisinin hem devlet başkanının 'ülkenin iyiliği için' istifa etmesi gerektiğini söylemişti. 

Giammattei iktidara, koronavirüs pandemisinden kısa süre önce, ocak ayında geldi. Pandemi sırasında alınan önlemler Guatemala'nın zaten zayıf durumdaki ekonomisine zarar verirken, ülkeyi geçtiğimiz günlerde peş peşe vuran Eta ve Iota kasırgalarının maddi hasarı henüz belirlenmiş değil. 

En az 60 kişinin yaşamını yitirdiği, birçok kişinin kaybolmasına yol açan kasırgaların ardından on binlerce aile evsiz kalmış durumda.

Protesto gösterilerinden fotoğraflar 📷

Duvar, Reuters ve AA

Popüler İçerikler

Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!
Yaş Farkı Olay Olmuştu: Su Burcu Yazgı Coşkun, Burak Deniz'li Dizi Hakkında İlk Kez Konuştu!
Açıklama Geldi! Hz. Meryem Olduğunu İddia Eden Kadının Görüntüleri Gündem Oldu!
YORUMLAR
22.11.2020

Hükümet neden IBAN atmamış ki? Denesinler bence. İşe yarıyor. (Yabancılar cidden bizim kadar zeki değil ya) Ekonomiyi de dış güçlere bağla. Biz üretim yapmıyoruz, diplomasiyi beceremiyoruzu unuttur. Mis. (Her ülkeye bizden birileri lazım cidden) Bir de göstericileri vatan haini ilan edeceksin. Temiz iş. %50 zaten diğer %50 yi haşlar. (Vizyon yok bu adamlarda)

23.11.2020

guatemala kadar olamamak da benim yüreğimi ateşe verdi.

23.11.2020

Biz de bi gezi eylemi oldu. Polisle beraber ne kadar yandaş o.ç. varsa eline satır alıp halka saldırdı. Tabi başımız da zatın emri ben verdim dediğini hala unutamıyorum. Bir CB düşünün halkın polisine halka sıkması için emir veriyor... Neyse memleketin yarısı koyun gibi olursa böyle olur.

TÜM YORUMLARI OKU (5)