Grip Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip, virüslerin sebep olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Soğuk algınlığı belirtileri ile sık sık karıştırılsa da grip, daha ağır seyreden bir rahatsızlıktır. Soğuk havalarda özellikle de mevsim geçişlerinde sık sık karşımıza çıkan grip, zayıf bağışıklık sistemine sahip olanları kolayca etkiler. Hafif ya da şiddetli olabileceği gibi, bu nokta da farklı tedaviler ile grip semptomları iyileştirilebilir. Grip nedir, belirtileri nelerdir? Konusu ile ilgili ayrıntıları hazırladık. Grip teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte grip hakkında bilinmesi gerekenler…

Grip özellikle kapalı alanlarda kolayca yayılma eğilimindedir. Mevsim geçişlerinde pek çok kişide görülebilen grip, genellikle boğaz, burun ve bronşları etkiler. Baş ağrısı, ateş ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren grip, zaman zaman haftalarca sürebilir. Grip, her yaştaki insanı etkileyebilen ve çoğu zaman ağrılı geçen bir enfeksiyon çeşididir. Grip nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Bu konularla alakalı merak edilen soruların cevaplarına içeriğimizden bakabilirsiniz.

Grip Nedir?

Grip; boğaz, burun ve nadiren akciğerlere ulaşan çeşitli virüsler sonucu ortaya çıkar. influenza adındaki virüslerin sebep olduğu mevsimsel bir rahatsızlıktır. Hastalar grip semptomlarını göstermeden önce çevresine hastalığı bulaştırmaya başlar. 

Gripten korunmak için kişisel temizliğe önem vermek, hasta insanlarla temastan kaçınmak önemlidir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, hamileler ve 5 yaş altındaki çocuklar grip açısından riskli grupta yer alırlar.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip çocuk ve yetişkinlerde neredeyse aynı belirtilere neden olurken çocuklarda ek olarak kusma, mide bulantısı ve ishal gibi semptomlara rastlanabilir. Çoğu zaman Alkole, dezenfektanlara ve deterjanlara karşı duyarlı olan grip belirtileri şunlardır;

• Yüksek ateş ve terleme

• Boğaz ve kas ağrıları

• Burun tıkanıklığı, öksürük

• Halsizlik

• Baş ağrısı

• Öksürüğün tetiklediği kusma

Bağışıklık sistemi güçlü, genç ve sağlıklı bireylerde grip belirtileri daha hafif seyreder. Yukarıda söz ettiğimiz grip belirtileri hastanın günlük rutinin bozulmasına yol açabilir ve şikayetler 7 gün belki de haftalarca sürebilir.

Grip Teşhis ve Tedavisi

Gribi teşhisini belirtilere dayanarak diğer solunum yolu rahatsızlıklarından ayırt etmek oldukça zordur. Rahatsızlığın tanısının net olarak konması adına doktorunuz test yapmak isteyecektir. Genellikle burundan alınan bir sürüntü ile grip teşhisi kesin olarak konabilir.  

Grip olduğunuzda sağlıklı beslenerek iyileşme sağlayabilirsiniz. C vitaminini bol miktarda içinde barındıran maydanoz, yeşilbiber, portakal ve limon gibi ürünler tüketmeye çalışın. Bol sebze ve meyve tüketmek iyileşme sürenizi kısaltmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanında eğer mümkünse bol bol sıvı almaya bir de fırsat buldukça dinlenmeye özen göstermelisiniz. Kendinizi kötü hissedip hastaneye başvurduğunuzda doktorunuz nefes açıcı sprey ya da burun spreyi kullanmanızı önerebilir.  Eğer gerekli görülürse doktorunuz ilaç tedavisi de tavsiye edilebilir.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Grip Olduğumuz Zaman Yaşadığımız Bütün Eziyete Aslında Ne Sebep Oluyor Biliyor musunuz?
Koronavirüs, Nezle, Grip ve Alerjiyi Birbirinden Nasıl Ayırt Edeceğinizi Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!