'Grip mi Yoksa Covid mi?' İkilemine Son: COVID-19 ve Grip Hastalığının Arasındaki Farkı Anlatıyoruz

COVID-19 ve grip hastalıkları görünüşte birbirine benzer duruyor. Peki, bu zor kış aylarında korona mı grip mi olduğunu kestiremediğimiz hastalıklarla nasıl başa çıkarız? COVID-19 ve grip hastalıklarının aralarındaki farkı anlatıyoruz. 👇

1. Bulaşıcılık.

COVID-19 ve grip arasındaki bir fark, koronanın daha bulaşıcı olmasıdır. Grip virüsü taşıyan insanların daha küçük bir insan çemberine bulaştırdığı görülürken, COVID-19 virüsünün bulaşıcılık oranı ve insan sayısı daha fazladır.

2. Hastalığın ciddiyeti ve ölüm oranları.

COVID-19, mevsimsel gribe kıyasla daha ciddi hastalıklara yol açar. Bunun bir sebebi COVID-19'un yeni bir tip koronavirüs olması ve insanların buna karşı henüz bir bağışıklık oluşturmamış olmasıdır. Ancak mevsimsel grip ile kıyasladığımız zaman insanların büyük bir oranı bu hastalığa karşı bağışıklık geliştirmiştir. En azından, hastanelik olmayı önleyecek ve ciddi komplikasyonlar yaşanmasını önleyecek kadar.

Ayrıca, COVID-19 gripten daha ölümcül!

Grip ölüm oranı 0.001 iken, COVID-19 ölüm vaka oranlarının 0.014 - 0.045 arasında olduğu biliniyor. Ayrıca koronavirüste gençlere nazaran yaşlıların ölüm riski daha yüksek.

3. Mevsimler etkenler.

Adından da anlaşılacağı üzere mevsimsel grip, havalar değiştikçe yaşanır ve gider. Grip yıl boyu insanlarda görülebilir ancak kış aylarında vakalarda bir artış yaşanır. Bu soğuk havaların gribe yol açtığı anlamına gelmiyor. Aksine, soğuk havalar insanı daha fazla içeride kalmaya yöneltir.

COVID-19'un da gribe benzer olarak mevsimsel bir hastalık olabilmesi mümkün...

Ancak şu anda durum bu değil. Uzmanlar halihazırda bir salgının yaşandığını ve sıcak havaların vaka sayılarını etkilemediğini belirtiyor. COVID-19 yeni bir hastalık ve çoğu insan henüz bu hastalığa yakalanmadı da.

4. Neden olan etkenler.

COVID-19 ve grip arasındaki bir diğer bariz fark ise neden olan etkenlerdir. Grip virüsü, ortomiksovirüs ailesine mensuptur. COVID-19 virüsü ise SARS-CoV-2 isimli bir korona virüsüdür. Bu iki virüs ailesinde de RNA virüsü vardır, ancak RNA'yı sarmalayan protein katmanı bakımından ayrılırlar.

Grip virüsü iki yüzey antijeninden oluşur: Hemaglutinin ve nöraminidaz. Ve bunlar bağışıklık tepkisini tetiklerler.

Bu antijenlerin formu sürekli değişir ve olası bir pandemiye yol açabilecek kuvvetli grip virüsleri oluştururlar. SARS-CoV-2 yüzeyi ise bu antijenlere sahip değildir. Daha çok, diğer korona virüslere benzer olarak dış yüzeyi glikoprotein dikenleri ile süslenmiştir. Virüse bir taç giyiyormuş görünümü verir. Glikoprotein dikenleri de bağışıklık tepkisini tetikler ve korona virüsün hücrelere girmesini gerçekleştiren kritik bir görevi üstlenir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Hayattan Soğumamıza Neden Olan Migrenin Sabahlarımızı Mahveden Baş Ağrısından Farkı Nedir?
Girdiğiniz Ortamlarda Anlatınca Karizmanın Dibine Vuracağınız Herkesin Kafasını Kurcalayan Soruların Cevapları
Tarihi 900 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor! Geçmişten Günümüze Yaşanmış Yamyamlık Örnekleri

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
31.12.2021

bende belirtilerin farkını filan anlatacak sanmıştım.. açacağın başlığı skeyim..

31.12.2021

e anlatmamissin ki amk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ