Greenpeace'ten 'Ölüm Havzası' Uyarısı: 'Derin Deniz Deşarjı Marmara'yı Öldürüyor'

Müsilaj felaketi sonrası Marmara için tehlike hala geçmiş değil. Ergene’nin atık sularının Marmara’ya aktığını belirten Greenpeace, “Tüm bilim insanları hemfikir ama bir türlü gerekli adım atılmıyor” diyor.

Türkiye'nin pek çok önemli sanayi tesisinin bulunduğu ve yoğun sanayi atıkları nedeniyle ölüm havzası” olarak da adlandırılan Ergene, göz göre göre Marmara Denizi'ni yok ediyor.

Greenpeace yetkilileri, “TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu'na davet edilen bilim insanları üstünde hemfikir ama icraata bir türlü geçilemiyor ve Ergene'de deşarj durdurulmuyor” diyor. 

Greenpeace Akdeniz bu nedenle ‘Vanayı Kapat, Marmara'yı Kurtar' adlı bir kampanya başlatmış durumda.

"3400 tesisin atığı Marmara'nın derinlerine akıtılıyor"

Marmara Denizi'nin yardım çığlığı çevreciler tarafından uzun zamandır dile getiriliyordu ancak kamuoyunda geçtiğimiz mart ayında görülmeye başlanan müsilaj ile ilk kez net bir biçimde duyuldu. Şimdilik müsilaj görüntüsü temizlenmiş gibi görünüyor ancak Marmara'nın kirliliğinde artış hız kesmeden sürüyor. Çünkü halen Marmara Denizi'ne binlerce tesis, “derin deniz deşarjı” ile atık boşaltıyor.

Sözcü'den Özlerm Ermiş Beyhan'ın haberine göre, Greenpeace bunlar içinde en büyük sorunun Ergene Havzası'ndan yapılan derin deniz deşarjı olduğunu vurguluyor.

Örgüt, çözümü de net biçimde ortaya koyuyor: “Ergene'deki kompleks sanayi atıkları, kirleten tesisler tarafından başta kimyasal arıtma yöntemleri olmak üzere yerinde arıtılmalı ve arıtılan su tarım ve sulama faaliyetlerinde kullanılmalı.”

Ergene Havzası'ndaki sanayi tesisi sayısı 3409

Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na verdiği Marmara'nın Özel Koruma Bölgesi yapılması projesinde Ergene derin deşarj sorununun çözümünün de mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyor.

"Karadeniz sınırda, Ege'yi de kaybederiz"

Greenpeace yetkilileri “Çözüm öneriniz dikkate alınmaz ve konuyla ilgili karar vericiler harekete geçmezse Marmara'yı bekleyen tablo nedir?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Sorun Marmara Denizi'ni aşmış durumda, çok yakın zamanda Karadeniz'i kaybetme, Ege Denizi'ni de büyük risk altına atma sınırındayız. Bugüne kadar biz Marmara Denizi'ne zarar verdik, bundan sonra O bize zarar verecek. Durum algılanandan çok daha vahim!”

Popüler İçerikler

Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Abdullah Öcalan Önerisi: “Gerekirse Milletvekili Olmalı”
YORUMLAR
01.11.2021

Greenpeace faaliyetlerinizde samimi olduğunuzu düşünmüyorum. Bu kadar yeşili savunuyoruz deyip de Shell ve BP'ye ortak olan bir kuruluş farklı gayeler içindedir

01.11.2021

Sonuçta eylemleri, ses getirmeleri yada isimlerini duyurmaları için para da lazım, sen ben veya kaç kişi bu adamlara yardımda bulundu hayatın da? Nasıl idame ettirecekler örgütü? Bugüne kadar binlerce eyleme imza atmış adamlar illaki birileri salça olacak değil mi?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ