Gram Altın Rekora Doymuyor: Ons Altın Bankacılık Krizi Etkisiyle 2 Bin Doların Üzerine Çıkınca Rekor Geldi

Credit Suisse-UBS anlaşması sonrası ons altın güne düşüşle başlarken, sonrasında yeniden güvenli liman algısı güçlenince 2 bin doların üzerinde işlem görünce dolar kuru etkisiyle içeride gram altın tarihi rekorunu kırdı.

ABD bankacılık sistemindeki krizin ardından Credit Suisse'nin daha zor bir duruma düşmesinin küresel finans sektörü için yarattığı endişeler ile 2000 dolar seviyesine yönelen ons altın fiyatı, Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınması sonrası geriledi.

Bir bankacılık krizinin engellenmesi ve global finansal piyasalarda istikrarın sağlanması için gerek İsviçre'nin gerekse Fed öncülüğündeki global merkez bankalarının attıkları adımların etkisiyle ons altın bu sabah yüzde 1 gerileyerek 1968 dolar seviyesini test etti. 

Spot altın şu sıralarda Cuma gününe göre yüzde 0,80 kayıpla 1973,55 dolar/ons seviyesinde. 

Ancak analistler, Fed'in yarın başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek FOMC toplantısında çıkacak faiz kararına kadar altında yukarı yönlü ivmenin korunacağını öngörüyorlar.

Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınacak olması altına ilgiyi yatıştırmadı.

ABD bankalarındaki ve Credit Suisse'deki sorunların global bankacılık sektörüne yönelik endişe yaratmaya devam etmesi yatırımcıları güvenli liman olarak görülen altına yöneltmeye devam ediyor. 

Ons altın fiyatı Mart 2022'den bu yana ilk kez 2000 dolar seviyesinin üzerine çıktı. 8 Mart 2022'de 200,53 dolar/ons seviyesini gören ons altın bugün Cuma gününe neredeyse yüzde 1 artarak 2008,11 dolar seviyesine çıktı. Şu sıralarda 2006,12 dolarda.

Analistler, 2005 dolar/ons direncinin üzerinde kalınması halinde 2055 doların yeni hedef haline geleceğini vurguluyorlar.

Ons altın Mart 2022'den bu yana ilk kez 2 bin doların üzerine çıktı. 2 bin 9 doları gören ons altın 19 liranın üzerinde seyreden dolar/TL'nin de etkisiyle gram altını rekora taşıdı.

Gram altın fiyatı Kapalıçarşı'da, haftanın ilk işlem gününde ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle tarihi rekorunu yenileyerek 1.229 TL'den işlem gördü. An itibarıyla 1.225 TL'den işlemler sürüyor.

Petrol fiyatları küresel bankacılık sektöründeki risklerin resesyona yol açacağı endişeleri ile aşağı geliyor.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, global bankacılık sektöründeki risklerin bir resesyona neden olabileceği endişesiyle geriliyor. 

Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınması için varılan anlaşmanın bankacılık sektörü için belirsizliği azaltmasına karşın, Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi fiyatları aşağı çekiyor. 

Bu sabah ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 1,22 dolar düşüşle 71,75 dolar seviyesine gerilerken NYMEX'de Batı Teksas petrolü 1,22 dolar düşüle 65,52 dolar seviyesini gördü. 

Analistler ayrıca yaklaşan OPEC toplantısının da endişe yarattığını belirtiyorlar. Fiyatları aşağı çeken riskler karşısında OPEC'in yeni bir üretim kısıntısını tartışmaya açmasının gündeme gelebileceğine dikkat çekiyorlar.

Brent petrolünde bugün için destek 71,296 dolarda, Batı Teksas petrolü için ise 65,13 dolar desteği bulunuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

20 Mart Kapalıçarşı Gram Altın, Çeyrek Altın, Yarım Altın Anlık Fiyatları: Bugün Altın Ne Kadar, Kaç TL?
UBS, Credit Suisse'i Aldı: Bankacılık Krizinde Son Durum!
Banka Krizinin Eşiğinde Piyasalarda Bir Hafta Zor Geçti: 13-17 Mart Haftasında En Çok Kazandıran Hisseler
Banka Batışları Sonrası Yeni Haftada Piyasalar Faiz Kararlarına Odaklanacaklar

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!