Gözler Kabine Toplantısında! Türkiye'de Normalleşme Sürecine Nasıl Geçilecek?

Türkiye'de normalleşme takvimiyle ilgili yeni kararların bugün kabine toplantısından sonra açıklanması bekleniyor.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Cuma namazı sonrası gazetecilere  yaptığı açıklamada, 'Bilim Kurulu çalışmaları Pazartesi kabinenin önüne gelecek. Biz de müzakeresini yapacağız. Mutasyonun hangi illerde, ne durumda olduğuna ilişkin Sağlık Bakanı'mız sunumunu yapacak. Lokantalarla ilgili neler yapmamız gerekir, ne gibi adımlar atarız, otellere varıncaya kadar Pazartesi günü kabine toplantısında karar alacağız' demişti.

'Mutasyon etkisini göstermeye başladı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Perşembe günkü Bilim Kurulu toplantısının ardından, 'Tam kapanma gibi bir durum düşünmüyoruz ama vaka sayılarının arttığını görüyoruz. Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz. Bulaşıcılığın daha da arttığını çok rahat söyleyebiliriz' diye konuşmuştu.

Koca, Cumartesi günü yaptığı Twitter paylaşımında ise, 'Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak' ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Koca, geçtiğimiz hafta normalleşme takviminin nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaşmıştı.

İllerin kategorisi nasıl belirlenecek?

BBC'nin haberine göre buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda 'düşük riskli', 'orta riskli', 'yüksek riskli' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandırılacak.

  • Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller 'düşük riskli',

  • Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller 'orta riskli',

  • Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller 'yüksek riskli',

  • Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise 'çok yüksek riskli' olarak belirlenecek.

Düşük riskli iller 'mavi', orta risk 'sarı', yüksek risk 'turuncu', çok yüksek risk'kırmızı' ile gösterilecek.

Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

Kategoriler arasında geçiş nasıl olacak?

Sağlık Bakanı Koca'nın paylaştığı detaylara göre, il bazında vaka sayıları haftalık olarak yayımlanacak.

Tedbirlerin değiştirilip değiştirilmemesi ise iki haftada bir gözden geçirilecek. Örneğin, 'yüksek riskten' 'çok yüksek risk' kategorisine geçen bir il, ek kısıtlamaların geleceğini önceden bilecek. İl bazında restoranların ve hizmet sektörünün açılıp açılmayacağı, sokağa çıkma kısıtlamalarının nasıl uygulanacağı, bu verilerden takip edilebilecek.

Örneğin Ankara'da vaka sayısı yüz binde 35 düzeyinde seyrediyor ve buna göre  Ankara, düşük risk kategorisinin üst sınırında bulunuyor. Mevcut haliyle Ankara, 'kontrollü normalleşme' adımlarının atılacağı iller arasında yer alıyor. Ancak Ankara'da vaka sayılarının mevcut halinden bir miktar daha yükselmesi, kentteki tedbirlerin sıkılaşmasına neden olabilir.

Hangi önlemler kaldırılacak?

Belirlenen risk kategorilerinde hangi normalleşme adımlarının atılacağı ve tedbirlerin hangilerinin ne düzeyde kaldırılacağı henüz netleşmiş değil. Ancak illerin bulundukları bölgedeki durum da bazı tedbirlerin devam etmesini gerektirebilir.

Örneğin,bir ilde salgın çok yüksek düzeyde fakat çevresindeki illerde vaka sayıları çok düşük ise, riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek.

Sağlık Bakanlığı 15-21 Şubat tarihleri arasında illerdeki vaka sayılarının nüfusa oranını gösteren haritayı yayımladı.

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan haritada, 100 bin kişi baz alınarak, her ilde geçen hafta kaç vakanın tespit edildiği açıklanıyor.

Aşıda son durum

Türkiye'de aşı programı 65 yaş üstü bireyler ile devam ediyor. Aşı sırası gelenlerin 60 yaş üstündeki eşleri de aşı randevusu alabiliyor. 1 Mart'ta açıklanan son verilere göre 7 milyona yakın kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mayıs sonu itibarıyla 105 milyon doz aşının tedarik edilmesinin ve bu tarihte yaklaşık 52,5 milyon kişinin aşılanmasının hedeflendiğini söyledi.

Fahrettin Koca ayrıca 800 bin doz Pfizer-BioNTech aşısının da 10 gün içinde Türkiye'ye getirilmesinin beklendiğini açıkladı.

Sokak Ortasında Kurşun Yağdırdı, 3 Kişi Hayatını Kaybetti!
Laiklik Konusu Ne Olacak? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'ndan 'İlk Üç Madde' Açıklaması

Popüler İçerikler

Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
YORUMLAR
01.03.2021

Gene eyyy Kemal, eyyy CHP diyecek 1 saat boyunca, ondan sonra sadece 5 dk boyunca korona tartışacak onda da bi bok çıkacağını zannetmem açıkçası 😂😂

Pasif Kullanıcı
01.03.2021

'önümüzdeki iki hafta çok kritik' cümlesini 2020 Marttan beri her gün duymaktan gına geldi artık.Yeter

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ