Yalan söylendiğinde göz bebeklerinin büyüdüğünü biliyoruz ancak bu konuda bir iddia daha var. İddiaya göre sık göz kırpmak da yalan söylendiğinin göstergesi! Peki bu ne kadar doğru? Uzmanların bu konudaki yorumları için...👇
Yalan söylendiğinde göz bebeklerinin büyüdüğünü biliyoruz ancak bu konuda bir iddia daha var. İddiaya göre sık göz kırpmak da yalan söylendiğinin göstergesi! Peki bu ne kadar doğru? Uzmanların bu konudaki yorumları için...👇
Böyle durumlarda genelde beden hareketlerinin kişiyi ele verdiği söylenir.
Ancak aşırı göz kırpma yalan söylemenin bir işareti midir? Psikoloji ve beden dili uzmanları göz kırpmanın yalan söylemekle nasıl bir ilişkisi olduğunu anlatmış, gelin bir bakalım.
Psikoterapist, beden dili uzmanı ve yazar Paul Hokemeyer, 'Göz kırpmak, vücudumuzun çok çeşitli stres faktörlerine verdiği tepkidir.' dedi. Ayrıca evrimsel bir bakış açısından, göz kırpmanın, insanların bariz tehditlere karşı 'kaç, savaş ya da don' tepkisinin bir parçası olduğunu ve gözlerimizin tehlikeleri görsel olarak algılamasını ve hızla tehlike yolundan çıkış yollarını bulmasını sağladığını ekledi.
Araştırmalar, strese yanıt olarak kalp atış hızımız arttığında, göz kırpmada buna karşılık gelen bir artış olduğunu gösteriyor. Yani kişi stres altında olduğu için nabzıyla orantılı olarak göz kırpma sıklığı artar ancak insanlar yalan söylediği için sık sık göz kırptığını düşünür.
'Bunun nedeni, göz kırpmanın, bilinçli düşüncelerimizden bağımsız olarak var olan ve tehdit edici durumlarda hayatta kalma yeteneğimizden sorumlu olan bedensel tepkilerimizi yöneten merkezi sinir sistemimizin bir işlevi olmasıdır. Yani bilinçli zihin bir yalanı inanarak söyleyebilirken, bilinçdışı zihin yalanı bir tehdit olarak algılar ve buna göre tepki verir.”
Beden dili uzmanı Traci Brown'ın cevabına göre duruma göre değişir:
'Herkesin kendine özgü göz kırpma hızı vardır. Önemli olan, potansiyel olarak suçlayıcı soruları cevaplarken kırpma hızının ne kadar değiştiğidir. Ortalama bir yetişkin, oldukça düzenli bir oranda dakikada 17-20 kez göz kırpar. Stres bunu değiştirebilir. 160'a kadar çıkabilir ve üçe kadar düşebilir. Göz kırpma stres altında düzensiz kalıplarda da ilerler.'
Yani dakikada 40 göz kırpma bir kişi için doğal olabilir. O yüzden o esnada içinde bulunulan durumun değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Stres arttıkça, göz kırpma hızı dakikada 70 veya daha yüksek göz kırpmaya kadar çıkabilir. Örneğin, mahkeme salonunda bir kişinin göz kırpma hızını düşünün: Çoğu zaman nasıl göz kırpıyorlar? Orada bulunmalarının nedeni nedir? Sonrasında, belirli faktörler nedeniyle genel kırpma oranının nasıl değiştiğine bakılır; örneğin bir soru sorulduğunda ve yanıtlarını belirttiklerinde veya kürsüdeki biri onlar hakkında bir şeyler söylediğinde gibi durumlar incelenir.
Başkalarının sizi izlediği bir durumda bir şey cevaplamanın verdiği stres bunlardan bir tanesidir. Ayrıca nörolojik bozukluklar, görme bozuklukları, kuru hava ve polen gibi çevresel faktörler de sık göz kırpmaya sebep olabilir. Yılın bu zamanlarında, birçok insanın alerjisi harekete geçiyor ve bu da kuru gözlere ve fazladan göz kırpmaya yol açabiliyor.