Son olarak Ankara'da 102 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 81 gün sonra yeniden görüştü.
Son olarak Ankara'da 102 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 81 gün sonra yeniden görüştü.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre 2, 5 saat süren görüşmede başta geçmişte “başkanlık tartışması” nedeniyle dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun tekrar kurulması olmak üzere 4 ana başlıkta prensipte uzlaşmaya varıldı.
Görüşmeye AKP kanadından Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP genel başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik ve Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.4 başlıkta uzlaşma
Görüşmenin ardından parti sözcüleri arka arkaya açıklamalar yaptılar.
Yeni anayasa, iç tüzük, AB reformları olmak üzere 4 ana gündem maddesi olan görüşmede 4 başlıkta prensipte uzlaşıldı, 1 konuda da görüş birliğine varıldı. Görüşmede liderlerin uzlaştığı konular şöyle sıralanıyor:
Anayasa komisyonu canlanacak
Görüşmenin temel gündemi yeni anayasaydı. Bu konuda geçmişte kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun tekrar canlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı. Ancak bu kez süreç ucu açık bir şekilde ilerlemeyecek. AKP ile restleşen HDP'nin komisyonda yer alıp almayacağı, Meclis Başkanı'nın da tavrıyla süreç devam ederken şekillenecek.
12 Eylül hukukunun taranması
İkilinin uzlaştığı bir diğer konu, 12 Eylül hukukunun, özgürlükler ve demokrasi konusundaki engellerinin kaldırılması oldu.
İç tüzük komisyonu çalışacak
Başbakan Davutoğl, görüşmede Meclis iç tüzüğü ile ilgili çalışmaları anımsatarak, TBMM’nin yasama gücünün daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. CHP lideri de bu konuda iç tüzük komisyonunun çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini söyledi. Liderler bu konuda da uzlaştı.
AB reformları hızlanacak
Brüksel zirvesiyle birlikte uzun zaman sonra yeniden canlanan Türkiye-AB ilişkilerinde, Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken çok sayıda “ev ödevi” bulunuyor. Davutoğlu'nun bu konudaki talebine Kılıçdaroğlu olumlu yanıt verdi. Hatta “ilgili fasıllar açılmadan, gerekli yasaları çıkartabiliriz” dedi. Bu konuda da liderler uzlaştı.
Tutuklu gazetecilerde görüş birliği
Görüşmede Kılıçdaroğlu Can Dündar ve Erdem Gül örneklerinden hareketle tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Başbakan Davutoğlu da kendisinin daha önce de dile getirdiği üzere “tutuksuz yargılamanın esas olması gerektiğini” söyledi.
Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun buluşması öncesinde kulislerde en çok konuşulan Başkanlık sistemi konusunda liderlerin nasıl bir tutum izleyeceğine çevrilmişti.
Bu konu her ne kadar ilk görüşmenin pazarlık teması olmasa da taraflar tutumlarını ortaya koydu. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu, parlamenter sistemin demokrasi ve özgürlükler esas alınarak güçlendirilmesi, Davutoğlu ise Başkanlık Sistemi'nin isim üzerinden değil, içerik üzerinden tartışılması gerektiğini ifade etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'na götüreceği gündem başlıklarına ilişkin “Yeni Anayasa, iç tüzük, reformlar ve kalıcı bir bütçeye kavuşulması için yardımcı olmalarını rica edeceğim” demişti.
Başbakan, CHP'nin “kırmızı çizgimiz” dediği başkanlık sistemi konusunda da Sırbistan'dan dönerken, “Başkanlığa geçişin Türkiye'deki evrilen sistem itibarıyla kolay olacağı kanaatindeyim. Bunu savunacağız, bunu anlatacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Davutoğlu, ana muhalefetin tartışmaya “bile açmayız” dediği Anayasa'nın ilk 4 maddesi konusunda da kritik randevuya saatler kala “Ben o ilk 4 maddeye inanıyorum. Ama halkıma güveniyorum, kendime güveniyorum. Ben anayasanın açık olması gerektiğini düşünüyorum. Anayasanın açık olması gerektiğini düşünüyorum. Açık anayasada her şey konuşulabilir. Tabii bu ilk 4 maddeyle ilgili benim şüphe beyan ettiğim anlamına gelmiyor” diyerek, CHP'ye “daha baştan gardımızı almamıza gerek yok” mesajını vermişti.