Evren öylesine büyüleyici ki, hangi köşesine bakarsak bakalım insanın aklını başından alan oluşumlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de evrenimizin en büyük kütleye sahip kara deliği olan S5 0014+81.
Evren öylesine büyüleyici ki, hangi köşesine bakarsak bakalım insanın aklını başından alan oluşumlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de evrenimizin en büyük kütleye sahip kara deliği olan S5 0014+81.
Güneş’ten 300 trilyon kat kadar daha güçlü bir parlaklık oranı olan kuasarın bu özelliğini daha çarpıcı bir şekilde ifade etmek gerekirse; kendisi Samanyolu Galaksisi'ndeki tüm yıldızların toplamından bile 25 bin kat daha güçlü parlamakta. Hatta eğer S5 0014+81 bizden 280 ışık yılı uzakta olsaydı (ki bu uzaklık Güneş’in bize olan uzaklığından 18 milyon kat daha uzak bir mesafe) Güneş’in Dünya’ya verdiği enerjiyle yaklaşık olarak aynı enerjiyi veriyor olacaktı.
Bu muhteşem parlaklık oranı sayesinde kendisi ”süper parlak kuasar” olarak sınıflandırılıyor.
Bu kuasarın merkezindeki kara delik, evrenimizin en büyük kara deliği olma özelliğine sahip. Her yıl yaklaşık 4.000 güneş kütlesine eşit miktarda madde emerek kütlesine kütle katan bu arkadaşın toplam kütlesi ise tam tamına 40 milyar Güneş kütlesine denk geliyor. Diğer bir deyişle bu kara delik, 40 milyar tane Güneş’in toplam kütlesi kadar bir kütleye sahip.
Bizim Samanyolu galaksimizin merkezinde bulunan kara delik yalnızca 4 milyon Güneş kütlesi büyüklüğünde. Yani S5 0014+81’in merkezindeki kara delik, Samanyolu’nun merkezinde bulunan kara delikten tam 10.000 kat daha büyük.
Ayrıca S5 0014+81 kara deliği, Samanyolu Galaksisi'nin uydusu olan ve 1 milyarın üzerinde yıldız içeren Büyük Macellan Bulutu’nun toplam kütlesinden de 4 kat daha büyük.
Yani bu kara delik Güneş ile Plüton arasındaki mesafenin (6 milyar kilometre) yaklaşık 40 katı kadar bir alan kaplıyor. Üstelik çevresindeki madde diskinden yayılan göz alıcı parlaklığı bizleri büyülemeye fazlasıyla yetiyor.
Müthiş ya Kurban olduğum sen ne büyüksün neler neler yaratıyorsun
icinde kitaplik var mi acep
devlerin arasinda bile devler var.