Göz dalması rahatsızlıktan ziyade bir durum olarak ele alınmalıdır. Göz dalması ile içinde bulunulan durumdan bir anlığına uzaklaşmaya neden olan bu tip anlar “ yarı bilinçli” olunan zamanlardır. Göz dalması esnasında görüntü gözlerden gelen bilgiler ışığında meydana gelir. Bu oluşum esnasında gözlerden gelen bilgiler karıştırılır. Bu olayın gerçekleşmesi için de gözlerin optik eksenlerinin bakılan noktaya doğru yönelmesi lazımdır. Bu kilitlenme zaman zaman bilinçli ya da yarı-bilinçli şekilde yapılır.
Genel itibari ile göz dalmasına neden olabilecek durumlar şu şekildedir;
- Kafası karışık bireyler genellikle bulundukları ortamlarda bir müddet yarı bilinçli şekilde kafasındaki olayları düşünebilir ve bunun sonucunda göz dalması ortaya çıkar.
- Göz dalması, yoğun yaşam temposuna bağlı, kendini aşırı yorgun hisseden bir kişinin günün belli saatlerinde sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Yorgunluğun vermiş olduğu ağırlık bakılan veya yapılanlara karşı odaklanmada güçlüğe neden olur.
- İnsan vücudunda pek çok probleme neden olan stres ya da strese bağlı depresyon göz dalması sebepleri arasında yer alır.
- Bu durum bazen nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle sık sık yaşanabilir. Özelikle yaşlı bireylerde buna daha çok rastlanmaktadır.
- Epilepsi nöbetleri esnasında da gözlerde bir süre dalma meydana gelir. Hatta bu kısa süreli göz dalmasına bilinç kaybı da eşlik eder.