Günümüz insanının basılı materyal, görsel, işitsel, medya, bilgisayar, kültürel ve çevresel okuryazarlığı içeren “çoklu okuryazarlığa” sahip olması gerekiyor.
Çizelgeler ve grafikler, nüfusun artışını veya azalışını, bir şirketin finansal performansını net olarak tanımlayabilir, karikatürler bir bakış açısını veya görüşü özetleyebilir, haritalar, coğrafi bilgileri metinsel bir tanımlamadan çok daha iyi gösterebilir. Her yerde giderek artan miktarlarda bulunan görseller, imgeler, bizleri eğlendirebiliyor, etkileyebiliyor, manipüle edebiliyor ve bazen ikna edebiliyor. Elbette, görüntüleri düşünmeden ve hatta fark etmeden pasif bir şekilde izlemek de bir seçenek. Ancak son yıllarda teknolojinin gelişimi ile sosyal medya aracılığıyla görseller kullanılarak iletişimin yaygınlaşması sonucunda görsel kültür unsurları, modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Açıkçası görsel okuryazarlık hepimiz için önemli bir gereksinim olmuştur.
O zaman görsel okuryazarlığın tanımı nedir? Düşünmeyi, karar vermeyi, anlam üretimini, estetik beğeniyi, iletişim kurmayı ve öğrenmeyi ilerletecek şekillerde geleneksel ve çağdaş medyaları ve farklı materyallerden oluşan değişik görselleri kullanarak görsel medyayı yorumlama, anlama, takdir etme, tasarlama, kullanma ve anlamlı içerik üretme yeteneğidir. Görsel okuryazarlık; görsel dil, görsel düşünme, görsel algı, görsel iletişim ve görsel öğrenmeyi içerir.