Görgü Konusunda Kişisel Eğitim Mümkün! Kendi Çabanızla 22 Adımda Nezaketinizi Nasıl Arttırabilirsiniz?

Evet, görgü ve nezaket konusunda kişisel eğitim mümkündür. Ancak bunun ilk ve en önemli şartı; kendinizi bu konuda eksik olduğunuzu kabul etmenizdir. İkinci ve önemli şartı ise; görgünün hayatınızdaki gerekliliğine ve önemine inanmanızdır.

1. Görgü ve nezaket konusunda güvenebileceğiniz kaynak bulmalısınız.

Görgünün inceliklerini çok detaylı anlatan, görgüyle beraber güzel ahlakı, fedakârlığı, hoşgörüyü, merhameti, iradeyi tarif eden sağlam ve güvenilir kaynaklar işinizi kolaylaştıracaktır.

2. Unutmayın ki, görgü sadece kibar konuşma, nazik olma, yemekte karşıdakine öncelik verme veya otobüs sırasını verme gibi bazı tavırlardan ibaret değildir.

Bir yaşam şeklidir.Her konuda olduğu gibi bu konuda da vicdanınızın sesini dinleyin. Vicdanınız, sizi doğru ve güzel olana yönlendirecektir.

3. Tavırları örnek alırken akılcı olmak çok önemlidir. Kişi kendisine yakışanı bilmelidir.

Bazen bir davranış biçimi bir kişiye yakışabilirken başka bir kişide aynı şekilde güzel durmayabilir. Örneğin bir konuşma şekli bir kişide çok asil ve güzel durur. Ama bunu aynen alıp uygulamak doğru olmaz. Televizyon izlediğiniz çeşitli programlardaki asil, güzel ve kaliteli tavırları tespit edip, akılcı bir şekilde uygulayabilirsiniz.

4. Aileden böyle bir eğitimi almamış olmanızın üzerinizde bir eziklik duygusu oluşturmasına izin vermeyin.

Yetiştirilme şekliniz ne olursa olsun, istek ve irade ile kendinizi tamamen değiştirebilirsiniz. Kişiliğinizi bambaşka bir şekle dönüştürebilirsiniz. İradenizi güçlendirin. Güzel ahlaktan, nezaketten, görgüden, ince düşünceden çok zevk almalı ve iradenizi kullanarak sürekliliğini sağlamalısınız.

5. Ayrıntı insanı olun.

Örneğin size bir arkadaşınız kalmaya geldi. Ona “Neye ihtiyacın var, ne istersin?” diye sormak yerine, ihtiyacı olacağı şeyleri düşünüp ona sunmak daha nezaketli bir tavırdır.

6. Eski tavır bozukluklarınız ve görgü eksikliğiniz için sakın "alışkanlık" kılıfı arkasına gizlenmeyin.

Eğer samimi ve iradeli olursanız, 15-20 yıl sürdürdüğünüz bir davranış bozukluğunu, 15-20 saniyede değiştirebilirsiniz. Yeter ki kararlı olun.

7. Arkadaşlarınıza karşı sözde üstün gelmekten vazgeçin.

İnsanlar genel olarak her konuda son sözü söyleyen kişi olmak isterler. Oysa her konuda haklı çıkmanın, mutlaka son sözü söylemenin insanı yüceltici bir tarafı yoktur. Arkadaşlarınıza karşı yumuşak huylu hoşgörülü olun.

8. Arkadaşlarınızın eksik yönlerini gidermeye çalışın.

Samimi, dostça ve onların daha iyi olması amacıyla onları yapıcı yönde eleştirin.

9. Arkadaşlarınızın ihtiyaç zamanında (hastayken, üzgünken v.s) onlara destek olmak çok önemlidir.

Hastalık veya üzüldüğü bir konuda ona sevginizi, arkadaşlığınızı hissettirin.

10. Hiç kimseyi hoşlanmadığı ve rencide edecek lakaplarla çağırmayın. Sevgi sözcükleri kullanmaktan çekinmeyin.

İnsanlara güzel hitapta bulunun. Samimi sevgi sözcükleri sizi çok sevilen biri haline getirir. Çok konuşmak yerine, az ve etkili konuşmaya çalışın.

11. Ne çok yüksek, ne de çok alçak; herkesin duyabileceği ve kimsenin rahatsız olmayacağı orta bir ses tonu ile konuşun.

Bazı kişiler de karşısında birisi konuşurken, konuşmanın sadece kendini ilgilendiren bölümlerini duyar. Diğer söylenenleri dinlemez. Bunlar konuşanı dinliyormuş gibi görünürler fakat aslında dinlemezler. Konuşmak kadar, dinlemek de bir nezaket kuralıdır.

12. Kişilerin özellikleri ve davranışları hakkında dedikodu yapmayın.

Söyleyeceğiniz şeyi düz, öfkelenmeden, karşınızdaki kişiyle olan samimiyet derecenizi düşünerek, dürüstçe söyleyin, arkasından konuşmayın. Bu size güveni azaltır.

13. Kıyafetlerinizin, evinizin temizliği ve bakımlı olmanız kalitenizi gösterir.

14. Kendinize güvenin.

İnsanın kişiliğini meydana getiren dürüstlük, samimiyet, kararlık, irade, ahlak, nezaket ve görgü gibi özelliklerdir. Bunları kişiliğinizde birleştiriyorsanız veya birleştirmek için çaba harcıyorsanız, kendinize güvenmek için önemli bir sebebiniz var demektir.

15. Kimsenin hatasını arama gibi bir kaygınız olmasın. İçinizde kin, intikam gibi duyguları barındırmayın.

16. Sürekli kendisinden bahseden, yaptıklarını anlatan insan olmayın.

Emin olun ki böyle tavırlar insanı çok itici gösterir. Bırakın güzel özelliklerinizi başkaları takdir etsin.

17. Dürüst olun. Çevresinde dürüstlüğü ile bilinen insanlar her zaman güven uyandırır.

18. Olayları büyüten değil, yatıştırıcı olun.

Bu sizin kalitenizi gösterir. Olay çıkarıp, hırçın olmak basit bir tavırdır. Sakin ve itidalli olun. Hırçın olmamak, hemen öfkeye kapılmamak görgünün de göstergelerinden birisidir.

19. Konuşma sırasında yaptığınız el, kol hareketleri ve mimiklerinizi doğal olmasına dikkat edin.

20. Kendi ihtiyaçlarınızı değil, karşı tarafın ihtiyaçlarını ön planda tutun.

21. Alınganlık yapmak, trip atmak son derece basit tavırlardır. Dışa dönük, canlı olmak kaliteli biri olmanız için gereklidir.

22. "Lütfen" "Teşekkür ederim" "Siz" demeyi alışkanlık haline getirin!

En yakın arkadaşlarınızın yanında bile küfretmeyin, her zaman asilliğinizi koruyun.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
29.01.2018

Kibarlığın eziklik görüldüğü türkiyede olmaz bunlar. Ortamlarda en güzel konuşan değil en "güzel" laf sokan, küfür eden el üstünde tutuluyor.

Pasif Kullanıcı
29.01.2018

katılıyorum.bir de bırakın başkaları taktir etsin olayı hiç işe yaramıyor.eskiden çalıştığım yerde gününü bomboş geçiren biri sırf sürekli kendini övüyor ve bu konuyu da çok iyi başarıyor diye aynı iş grubundan bende dahil pek çok arkadaşımın hakkı yendi.Bu Ülke'de başarılı olmanın en kilit noktası böyle davranmakmış bunu anladım.Ne kadar çalışırsan çalış,susarsan kullanılırsın ya da hakkın yenir.İyi hoş davranınca kullanmaya çalışan,sakin ve itidalli olunca haddini aşan,yaptığı hataları abartmak yerine,insandır deyip görmezden gelince yüzsüzleşen,bir iki yardımına koşunca devamlı yapmak zorundaymışız gibi davranan çok insan tanıdım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ