Görev Tanımı Çok Karıştırılan İnsan Kaynakları Departmanının 10 Önemli Sorumluluğu

Bir iş yerinin bel kemiği hangi departmandır sorusunun pek çok cevabı olabilir ama en popülerlerinden biri kesinlikle insan kaynakları olabilir! Peki insan kaynakları departmanının sorumlulukları neler? 👇

1. İşe alım ve işe yerleştirme süreçleri

İşe alım aşaması sanıldığından daha önemlidir çünkü doğru kişiyi kısa bir mülakatta tespit etmek zordur. İşe alıma karar verildikten sonra da işe yerleştirme süreci başlar.

2. İşten çıkarma ve iş güvencesinin korunması

İşe alımlarda olduğu kadar işten çıkarma süreçlerinde de insan kaynaklarının üzerinde büyük bir sorumluluk vardır. Bu süreçte danışmanlık yaparak sürecin iş güvencesi korunarak tamamlanması sağlanır.

3. Performans yönetimi ve geliştirme

Çalışanların performanlarının yönetilmesi ve artırılması da insan kaynakları departmanının işidir. Performansın geliştirilmesi için kariyer planlamaları yapar, çalışma için motivasyonu artıracak yollar bulmaya çalışırlar.

4. Ücretlendirme ve yan hakların korunması

Belki de çalışanlar için bir şirketteki en önemli kriterin değerlendirmesi de insan kaynakları departmanının sorumluluğu. Ücret skalalarını belirlerler, şirketteki yan hakları belirlerler.

5. Performans değerlendirmeleri

Çalışanların performanslarının geri bildirimi önemlidir çünkü bu sayede çalışanlar geliştirmeleri gereken kısımları daha rahat görebilirler. Bu nedenle performans değerlendirilmelerinin en doğru şekilde yapılması gerekir.

6. Performans geliştirmeleri

Performans değerlendirmelerinin sonrasında bir de geliştirme süreçlerinin yürütülmesi gerekiyor. İnsan kaynakları çalışanların performansları için geri bildirim yaptıktan sonra geliştirme için de çalışmalar yapar.

7. Şirketin itibar yönetimi

Tıpkı şirketin çalışanlarıyla olduğu gibi işverenin markasının geliştirilmesi ve yönetilmesi de insan kaynaklarının ilgilendiği şeylerden biridir. İşveren markasının itibarının korunması ve huzurlu bir iş ortamı oluşturulması için özen gösterirler.

8. İş sağlığı ve güvenliğinin korunması

Huzurlu bir iş ortamının oluşturulması için iş güvenliğinin korunması fazlasıyla önem taşır. Çalışanlar güvenli bir ortamda çalıştıkları sürece daha huzurlu hissederler. İş kazalarını önlemek için de eğitim alırlar.

9. Çalışanlar arasındaki sorunların çözümü

Bir şirketteki en büyük arabulucu kesinlikle insan kaynakları departmanıdır. Bu amaçla çalışanlar arasında yaşanan sorunlar hızlıca çözmeye odaklanılır ve çalışırken motivasyonlarının düşmemesini sağlarlar.

10. İş kültürü ve çalışma ortamının geliştirilmesi

thats-normal.com

Birlikte uyumlu bir şekilde çalışılabilmesi için şirketin değerlerinin, misyon ve vizyonunun öğrenilmesi gerekir. Bunu her çalışanın öğrenmesi sağlandığında huzurlu bir iş ortamı sağlanır!

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”