Önde gelen bir yapay zeka uzmanı, önümüzdeki 15 sene içerisinde dünya üzerindeki bütün işlerin yarısını robotların yapıyor olacağı konusunda uyarılarda bulundu. Önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız robot istilasını ve duruma karşı yapmamız gerekenleri The Sun'dan sizler için derledik.
gereksiz disütopik korkular... teknoloji bu düzeye geldiğinde yeni meslek alanları ortaya çıkacak ve insanlar yine hayatlarını kazanacakları işler bulacaklar merak etmeyin. 1800 lerde insan kaynakları direktörü falan yoktu. yada bilişim uzmanlığı.
Teknoloji her alanda ileri taşıyor insanlığı bu yadsınamaz bir gerçek ama bu gelişmelerin bir diğer tarafı da üretimde ve hizmette insan emeğine duyulan ihtiyacın azalması. 40 yıl içinde dünya nüfusunun 2 milyar artacağı düşünülüyor. Doğal kaynaklarda hızla tükenmekte. Yapay zeka robotlar ve otonomlar insan emeğine duyulan ihtiyacı şimdiden azaltmaya başlamadı mı? Geleceğin insansız fabrikalarının yapımına başlandı. Amazon insansız araçlarla sevkiyat yapacağını açıklamıştı. Abd - Çin - İngiltere - Japonya; bu ülkeler de bilişim dersleri lise öncesinde verilmekte artık. Gelişmiş ülkeler bilişim çağında bu teknolojiyi bilen nesiller yetiştirilmesi gerektiğinin farkında. Yapay zeka çalışmaları ilerleme kazanmışken artık en küçük otomatın bile bir yazılımı var. Cerrahi robotlar, düşünceyle hareket edebilen protez kol sadece sağlık alanındaki çalışmalardan bir kaç tanesi. Robot şirketleri 4 yılda 40 kat büyümüş. İnsansız Fabrika Otomasyonları kuruluyor, şuan da bir çok işi otomatların yaptığı fabrikalar var ama bu otomatları yöneten çalışanlarda var şimdi ki çalışmalar da tamamen insan gücüne ihtiyaç duyulmayacak. Robotların teknolojisi hayal gücüyle sınırlı değil ama insan emeğine duyulan ihtiyacı da sınırlamayacağı hayal değil.
senelerdir soyluyoruz, 4. sanayi devrimi turkiye gibi ekonomisi ucuz is gucune, montaj ve yansanayiye dayanan ulkeler icin en buyuk tehlikedir. turkiyenin zengin yeralti kaynaklari yok, teknoloji ve bilgiye dayanan bir uretimi yok, tek gercek kaynagi ucuz insan gucu. otomasyon ve robotlasmanin tehdit ettigi alanda bu. eskiden ucuz is gucu icin senin ulkene gelen isleri simdi gelismis ulkelerde robotlar makinalar yapacak ve hatta yapmaya basladi bile. bugun yasadigimiz ekonomik zorluklar bu degisimin ilk dalgalari. gitgide yapabilcegimiz is alanlari azaldikca daha agir krizler gelecek, daha buyuk ic huzursuzluklar cikacak. bugun ulke olarak herseyimizle hazirlanmamiz, planlarimizi yapmamiz gereken tehdit bu iken hala cok az kisi bunun farkinda, cok az kisi bunu tartisiyor. bu konuda uyaran insanlarla robotcu hoca diye dalga geciliyor.