Google'ın İlk 'Kusurlu' Trafik Kazası

Google’ın sürücüsüz otomobilleri deneme sürüşlerine araçtaki sürücünün minimum müdahalesiyle devam ediyor ama arada sırada ufak tefek kazalar da oluyor. Fakat her seferinde ya karşı tarafın sürücüsünün ya da yapay zekaya müdahale eden otomobildeki test sürücüsünün kazaya sebep olduğu belirtilmişti. Bu defa durum farklı: Geçtiğimiz ay karıştığı kazanın tek sorumlusu ilk kez yapay zekanın ta kendisi.  Kazada yaralanan olmadı. Google kazadaki kusurunu kabul etti ve aracın yazılımını benzer bir durumda daha dikkatli olmasını sağlayacak şekilde güncelledi.

Kazanın ardından yayınlanan DMV’nin (Motorlu Taşıtlar Departmanı) raporuna göre geçtiğimiz 14 Şubat’ta meydana gelen olayda, Kaliforniya Mountain View’da deneme sürüşlerini sürdüren Google’ın sürücüsüz otomobillerinden Lexus RX450h, en sağ şeritte seyrederken önüne çıkan engelleri aşabilmek için şerit değiştirmek istedi. 

Orta şeride kaymak için otomobillerin geçmesini bekleyen otomobil, onların arkasından gelen halk otobüsüne hafifçe çarptı. 

Otomobildeki sürücü, aynadan otobüsü gördüğünü fakat yavaşlayıp kendisine yol verir diye düşündüğü için yapay zekaya müdahale etmediğini ifade ediyor. Bu arada kazada Lexus’un hızı saatte 3 km iken otobüs saatte 25 km ile gidiyormuş ve yaralanan olmamış.

Google’ın sürücüsüz otomobilleri 2009 yılından beri 2 milyondan fazla kilometre yol katetti. Polis memurlarının el işaretlerini tanıyan yapay zeka normal bir şoförün yapamayacağı kadar hızlı düşünüp hareket edebiliyor.

Son kaza insan kaynaklı değil

Şirketin otomatik sürücülü araçları trafikte geçirdiği 6 yılda 17 kazaya karışmıştı. Ancak bu kazaların hiçbirinde Google kusurlu değildi .

Belki de Google’ın yapay zekasının, otobüs gibi büyük araçların şoförlerinin yol verme konusunda pek de hevesli olmadıklarını öğrenmesinin zamanı gelmiştir.

LOG ve Dünya Halleri

Google’ın insansız otomobili ilk kez bir kazaya sebep oldu.

Google’ın Lexus marka otonom (sürücüye ihtiyaç duymadan kendi yazılımıyla çalışan) aracı düşük hızla seyir halindeyken bir otobüse çarptı. Kazada yaralanan olmazken Google’ın aracı hafif hasar gördü. Şirketin otomatik sürücülü araçları trafikte geçirdiği 6 yılda 17 kazaya karışmıştı. Ancak bu kazaların hiçbirinde Google kusurlu değildi .

Şubat ayında gerçekleşen ilk ‘Google kusuru’ kaza tutanağına göre şu şekilde gerçekleşti: Otomatik pilot yönetimindeki Lexus sağa dönmeye çalışırken yolun kum torbalarıyla kapatıldığını gördü. Bunun üzerine durup geldiği şeride geri dönmek için bekleyen araç, o sırada bir otobüsün saatte 20 km hızla yaklaştığını gördü. Otobüsün kendisine yol vereceğini düşündüğü için yola giren otomatik pilot otobüse saatte 3 km hızla yandan çarptı. Kaza sonucu sol ön çamurluğu, sol ön tekeri ve sensörlerinden biri zarar gören araç yoldan geçen başka bir arabadan şu şekilde görüntülendi:

Kazaya, Google’ın aylık raporunda şu şekilde yer verildi: “Bu kazada kesinlikle bizim sorumluluğumuz var çünkü bizim aracımız hareket etmese kaza da gerçekleşmezdi. Aracımız otobüsün kendisine yol vermek için yavaşlayacağını ya da duracağını böylece tekrar trafiğe girebilmesi için yeterli boşluğun oluşacağını düşündü”

Bugüne dek 1.6 milyon kilometrenin üzerinde yol kat eden Google’ın otonom araçları için bu kaza, çok uzun bir yolda küçük bir engebe gibi. Google ise kazadan ders çıkarmışa benziyor. Kazaya sebep olan durumu ve benzer durumlardan oluşan binlerce olayın verilerini inceleyen şirket, aracın yazılımlarını güncelledi. Araç artık büyük araçların yol verme ihtimalinin diğer araçlara göre daha az olduğunu biliyor.

Öte yandan, sürücüsüz otonom araçların yaygınlaşması üzerine Washington Üniversitesi’nde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar elde edildi. Araştırmada sürücüsüz araçların enerji kullanımına nasıl etki edeceği incelendi. Sonuçlar şu şekilde:

Bilgisayarla kullanılan araçların enerjiyi daha etkin kullanması (enerji tüketiminde yüzde 0-20 arası azalma)

Trafiğin daha hızlı akması ve araçlar arası koordinasyon sayesinde trafik sıkışıklıklarının engellenmesi (yüzde 0-4 arası azalma)

‘Konvoy’ yöntemi kullanılarak otomatik araçların birbirine çok yakın seyahat etmesi ile elde edilen aerodinamik kazanç (yüzde 4-25 arası azalma)

Kaza yapma riski azalacağı için araçların daha hafif yapılması (yüzde 5-23 arası azalma)

Araç satın alanların yüksek performansa daha az önem vermesi (yüzde 5-23 arası azalma)

Ancak araştırma, kendi kendine giden araçların sunduğu imkanlar sebebiyle insanların tren ya da uçakla gidebilecekleri yollara da otomobille gitmeyi tercih edebileceğini ve bunun da enerji tüketimini yüzde 5 ila 60 arasında artırabileceğini düşünüyor.

Ayrıca şu anda otomobil kullanması imkansız olan engelli ya da aşırı yaşlı kişilerin de otomobil sahibi olması ile yollardaki araç sayısının ve buna bağlı olarak enerji tüketiminin yüzde 2 ila 10 arasında artış göstermesi bekleniyor.

Son olarak, otomobilde kimsenin yolu takip etmesine gerek olmayacağı için otomobilin içine bilgisayar ya da televizyon gibi cihazların yerleştirilmesiyle otomobilin ağırlığı artarak yüzde 11 daha fazla enerji tüketmesine sebep olabilir.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.03.2016

Otobüs 25Km hızla gidiyormuş. Bizde o hız yolcu inerken düşülen hız. Yazılım güncellemesi şart :)

Pasif Kullanıcı
01.03.2016

bi araştırırmısınız, şu kaliforniyanın halk otobüsü ihalesi kimde ?

gelde 500t lerin Gebze - Haremlerin gelip gittiği e5 te kullan o araçları :D Bak napıyolar :D :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ