Google’ın insansız otomobili ilk kez bir kazaya sebep oldu.
Google’ın Lexus marka otonom (sürücüye ihtiyaç duymadan kendi yazılımıyla çalışan) aracı düşük hızla seyir halindeyken bir otobüse çarptı. Kazada yaralanan olmazken Google’ın aracı hafif hasar gördü. Şirketin otomatik sürücülü araçları trafikte geçirdiği 6 yılda 17 kazaya karışmıştı. Ancak bu kazaların hiçbirinde Google kusurlu değildi .
Şubat ayında gerçekleşen ilk ‘Google kusuru’ kaza tutanağına göre şu şekilde gerçekleşti: Otomatik pilot yönetimindeki Lexus sağa dönmeye çalışırken yolun kum torbalarıyla kapatıldığını gördü. Bunun üzerine durup geldiği şeride geri dönmek için bekleyen araç, o sırada bir otobüsün saatte 20 km hızla yaklaştığını gördü. Otobüsün kendisine yol vereceğini düşündüğü için yola giren otomatik pilot otobüse saatte 3 km hızla yandan çarptı. Kaza sonucu sol ön çamurluğu, sol ön tekeri ve sensörlerinden biri zarar gören araç yoldan geçen başka bir arabadan şu şekilde görüntülendi:
Kazaya, Google’ın aylık raporunda şu şekilde yer verildi: “Bu kazada kesinlikle bizim sorumluluğumuz var çünkü bizim aracımız hareket etmese kaza da gerçekleşmezdi. Aracımız otobüsün kendisine yol vermek için yavaşlayacağını ya da duracağını böylece tekrar trafiğe girebilmesi için yeterli boşluğun oluşacağını düşündü”
Bugüne dek 1.6 milyon kilometrenin üzerinde yol kat eden Google’ın otonom araçları için bu kaza, çok uzun bir yolda küçük bir engebe gibi. Google ise kazadan ders çıkarmışa benziyor. Kazaya sebep olan durumu ve benzer durumlardan oluşan binlerce olayın verilerini inceleyen şirket, aracın yazılımlarını güncelledi. Araç artık büyük araçların yol verme ihtimalinin diğer araçlara göre daha az olduğunu biliyor.
Öte yandan, sürücüsüz otonom araçların yaygınlaşması üzerine Washington Üniversitesi’nde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar elde edildi. Araştırmada sürücüsüz araçların enerji kullanımına nasıl etki edeceği incelendi. Sonuçlar şu şekilde:
Bilgisayarla kullanılan araçların enerjiyi daha etkin kullanması (enerji tüketiminde yüzde 0-20 arası azalma)
Trafiğin daha hızlı akması ve araçlar arası koordinasyon sayesinde trafik sıkışıklıklarının engellenmesi (yüzde 0-4 arası azalma)
‘Konvoy’ yöntemi kullanılarak otomatik araçların birbirine çok yakın seyahat etmesi ile elde edilen aerodinamik kazanç (yüzde 4-25 arası azalma)
Kaza yapma riski azalacağı için araçların daha hafif yapılması (yüzde 5-23 arası azalma)
Araç satın alanların yüksek performansa daha az önem vermesi (yüzde 5-23 arası azalma)
Ancak araştırma, kendi kendine giden araçların sunduğu imkanlar sebebiyle insanların tren ya da uçakla gidebilecekleri yollara da otomobille gitmeyi tercih edebileceğini ve bunun da enerji tüketimini yüzde 5 ila 60 arasında artırabileceğini düşünüyor.
Ayrıca şu anda otomobil kullanması imkansız olan engelli ya da aşırı yaşlı kişilerin de otomobil sahibi olması ile yollardaki araç sayısının ve buna bağlı olarak enerji tüketiminin yüzde 2 ila 10 arasında artış göstermesi bekleniyor.
Son olarak, otomobilde kimsenin yolu takip etmesine gerek olmayacağı için otomobilin içine bilgisayar ya da televizyon gibi cihazların yerleştirilmesiyle otomobilin ağırlığı artarak yüzde 11 daha fazla enerji tüketmesine sebep olabilir.
Otobüs 25Km hızla gidiyormuş. Bizde o hız yolcu inerken düşülen hız. Yazılım güncellemesi şart :)
bi araştırırmısınız, şu kaliforniyanın halk otobüsü ihalesi kimde ?
gelde 500t lerin Gebze - Haremlerin gelip gittiği e5 te kullan o araçları :D Bak napıyolar :D :D