Google Haritalar Trafiğin Sıkışık Olup Olmadığını Nasıl Bu Kadar Net Biliyor?

Bazen önemli bir yere yetişirken, trafik yüzünden yolda kalmak hepimizin başına gelmiştir. Böyle bir durumda Google Haritalar’ın anlık trafik bilgisi gerçekten hayat kurtarıcı olabiliyor. Peki Google, trafiği bu kadar ayrıntılı ve doğru bir şekilde nasıl biliyor?

Kaynak

2009’dan önce Google, trafik verilerini toplamak için devlet kurumları ve özel şirketlerin yerleştirdiği trafik sensörlerinden ve kameralardan faydalanıyordu.

Toplanan bu veriler, sunuculara gönderilerek analiz ediliyor ve ardından trafiğin yoğunluğuna dair bilgiler haritalara işleniyordu. Fakat bu yöntemin bazı önemli eksiklikleri vardı.

Öncelikle sensörler, yalnızca yoğun olan ana caddelere kuruluyordu. Bu da alternatif ve daha az kullanılan bir yolda trafik sıkışıklığı olup olmadığını öğrenmenin imkansız olduğu anlamına geliyordu.

Bir diğer eksiklik, sensörlerle güncel trafik durumunu anlık olarak görmek mümkün değildi. Yalnızca düzenli güncellemeler sağlanabiliyordu.

2009 yılında Google, trafiği daha hızlı ve güvenilir bir şekilde güncelleyebilmek için “crowdsourcing” adı verilen yeni bir yönteme geçti.

Crowdsourcing’in işleyişi oldukça basit: Google Haritalar’ı kullanan binlerce kullanıcı, konum bilgilerini anonim olarak paylaşıyor. Google bu verileri analiz ederek, yoğunluk, hız ve araç sayısına göre trafik durumunu güncelliyor.

Peki anlık olarak nasıl görebiliyoruz? Google Haritalar’da konumunuz açıkken, telefonunuzun konumu Google sunucularına otomatik olarak gönderilir.

Aynı yolda hareket eden diğer kullanıcıların konumları da benzer şekilde Google’a iletilir.

Örneğin bir bölgede yavaş hareket eden çok sayıda cihaz varsa, Google bu bölgeyi sarı renkle gösterir, tamamen durma noktasına gelmişse bu alan kırmızı renkle işaretlenir.

Kullanıcılar diledikleri zaman konum paylaşımını kapatabilir. Ancak bu durumda, trafik yoğunluğu hakkında anlık bilgi alamayabilirler.

İlginizi çekebilir:

Hanımcılığın da Böylesi: ATM'lerin Yalnızca 4 Haneli Şifre Oluşturmamıza İzin Vermesinin Sebebi
Telefonumuzu Gün Boyu Kullanmasak Bile Neden İlla ki Şarjımız Bitiyor?
Teknoloji Bu Kadar Gelişmesine Rağmen Neden Hala Elektrikli Uçaklar Üretilmedi?

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ICC Kararını Verdi: Netanyahu ve Gallant Hakkında Tutuklama Emri!
YORUMLAR
02.11.2024

Yani Big Brother is Watching You cümlesinin daha mantıksallıştırılmış hali

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ