Google Güvenlik Şifrelerini Tarihe Gömecek Yazılım ve Donanım Projelerini Tanıttı

Google’ın ileri teknoloji projelerini yürüten Advanced Technology and Projects (ATAP) birimi başkanı Regina Dugan’ın söylediği gibi  “Şifreler berbat”. Birçok teknoloji şirketi gibi alternatif güvenlik çözümleri üzerinde çalışan Google’ın ATAP biriminin geliştirdiği iki proje de I/O 15‘te gün yüzüne çıktı.

Project Vault: MicroSD kart büyüklüğünde bir bilgisayar

Google’ın tanıttığı projelerden ilki, donanım odaklı ve bir microSD kartı büyüklüğünde güvenli bir bilgisayar. Halihazırda geçtiğimiz Ekim ayında bir USB Security Key donanımıyla şifrelerden daha güçlü bir koruma yöntemi sunmaya başlayan Google’ın devam projesinin adı Project Vault. ARM tabanlı işlemci, NFC chip, anten, 4 GB’lık dahili korumalı depolama alanına sahip olan Vault, Real Time Operating System (RTOS) işletim sistemiyle geliyor. Vault, bilgisayarınızdaki bilgilerinizi koruyabiliyor ve iletişiminizi  baştan uca güvenli bir şekilde sürdürmenizi sağlıyor.

Mobil ve nesnelerin interneti (IoT) ile kullanılabilen Vault, Android, Windows, OS X ve Linux ile uyumlu çalışıyor. Telefonunuzda chat’leşirken mesajlarınızı ve videolarınızı şifreliyor. Kullanım kalıplarınızı takip eden Vault, cihazınız bu kalıplara uymayan bir başkası tarafından kullanılmaya başlandığında ayırt edebiliyor.

Google ATAP birimi Vault’un açık kaynaklı geliştirici kitini GitHub’da yayınladı. Cihazın ilk etapta Google şirketi içinde ve daha sonra önceliği kurumsal pazara verecek şekilde piyasaya sunulması planlanıyor.

Project Abacus

ATAP, şifrelere alternatif geliştirdiği yazılım projesi Project Abacus’un parmak izi sensörlerinden 10 kat daha güvenli olduğunu iddia ediyor. Project Abacus, machine learning tabanlı bir analitik sistemi. Kullanıcının bağlı olduğu cihazı kullanma biçiminden, örneğin klavye vuruşları, en sık kullandığınız uygulamalar gibi verilerden sürekli bir güvenlik skoru oluştulması esasına dayanıyor. Söylenmesi kolay olsa da ATAP, oldukça kapsamlı bir çalışmanın ürünü. Dugan’ın sahneden verdiği bilgilere göre, 16 farklı kurumdan 25 araştırmacının katılımıyla geliştirilen Abacus, yapım aşamasında bin 500 gönüllüyle 4 TB datasetiyle test edilmiş.

Project Abacus’ın ne zaman piyasaya sunulacağı açıklanmasa da Google’ın şifreleri ortadan kaldırma planına dair etkileyici bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Daha fazla detay için Regina Dugan’ın konuşması aşağıdaki videonun 40’ıncı dakikasından itibaren başlıyor. Tamamını görmenizi tavsiye ederiz.

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?