Google Dünya Günü'nü Doodle Yaptı! Peki Bizler Dünya Günü Hakkında Ne Kadar Bilinçliyiz?

Dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkan Dünya Günü, 1969'dan bu yana kutlanıyor. Ulusal UNESCO Dünya Konferansı'nda John McConnell tarafından ilan edilen bu özel gün her sene 22 Nisan'da kutlanır. Bu sene de Google, yine düşünceli bir girişimle bu günü Doodle olarak yayınladı. Hoş animasyon ve bilgilerle paylaşılan Doodle herkesin merakını ve dikkatini cezbederken, biz de Dünya Günü'nün ne olduğunu ve neleri amaçladığını sizlerle paylaşalım istedik. Hazırsanız başlayalım...

22 Nisan'ın Dünya Günü olarak kutlanmasının fikir babası, Amerikalı barış aktivisti John McConnell.

Bu fikir ilk olarak 1969'da McConnell tarafından Ulusal UNESCO Dünya Konferansı'nda ortaya atıldı.

McConnell'ın amacı, yaşamı ve dünyanın güzelliğini kutlayarak gezegenin karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmekti.

Dünya Günü kutlamaları için önerilen ilk tarih ekinoks zamanı olan (gece ve gündüzün eşit olduğu) 21 Mart olarak düşünülmüştü.

Dönemin 'Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U Thant' da McConnell'a destek vermişti.

Başta ilk kutlamalar yalnızca ABD'de Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970'de yapıldı.

Bu kutlamalarda Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği dikkat çekerken, Denis Hayes'in özellikle güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çabaları damga vurmuştu.

Gaylord Nelson'a çabalarından dolayı ABD'nin en yüksek sivil nişanı olarak kabul edilen Başkanlık Özgürlük Madalyası verildi.

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katıldı. Kutlamalar kapsamında birçok konferans ve sempozyum düzenlendi, çevre sorunlarına dikkat çekildi. ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı.

1990'dan itibarense Dünya Günü, ABD'yi aşan ve uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü.

Kutlamalar kapsamında çeşitli etkinlikler ve konferanslar düzenlenmeye devam ederken, 200'e yakın ülkedeki tüm kutlamaları Washington merkezli Earth Day Network organize ediyor.

Ülkemizde ise WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 2011'den bu yana, 5 kıtada 400'den fazla kentin katılımı ile Tek Dünya Kentleri Yarışması'nı düzenliyor. Yarışmanın öncelikli amacı ise, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yol alan kentleri seçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak.

İklim değişikliğine karşı verilen büyük mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması ise 22 Nisan 2016'da yine bir Dünya Günü'nde imzalanmıştı.

Sera gazı emisyonunu 2030'a kadar 56 milyar ton düşürmeyi ve bu sayede küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutmayı hedefleyen bir anlaşmaydı Paris İklim Değişikliği Anlaşması. 179 ülke anlaşmayı imzalarken, imzalamayan 18 ülke arasında ne yazık ki Türkiye de var.

Henüz 16 Yaşında: İsveçli Çevreci Aktivist Greta Thunberg, Nobel Barış Ödülü'ne Aday Gösterildi
İklim Değişikliğinin Doğal Yaşama Olan Olumsuz Etkisini Gözler Önüne Seren Can Sıkıcı Görüntüler
2018 İklim Raporu: 'Küresel Isınmayı Anlayan ve Dünya'yı Kurtarabilecek Son Nesiliz'

Kaynak 1, 2

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
23.04.2019

Dünya günü bilinci :) Dünya hakkında bilinçli miyiz ki?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ