Hipertimezi hastaları, geçmişlerini Google'dan daha hızlı ve detaylı bir biçimde hatırlayabiliyor.
Anılarımız hafızamızın büyük bir kısmını kaplar. Öğrendiğimiz bilgiler ise çok daha zor hafızamıza kazınır. Mesela küçükken McDonalds’ta yediğimiz çocuk menüsünün yanında çıkan oyuncağı hatırlarız ama üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken öğrendiğimiz her şeyi sınavdan sonra birkaç ay içerisinde unuturuz. Bu sinir bozucu durum anıların bilgilerden farklı bir beyin bölgesinde depolanmasından kaynaklanıyor. Anılarımız otobiyografik hafızamızı oluşturuyor.
Üstün otobiyografik hafızaya sahip kimi insanlarda “hipertimezi” adı verilen bir hastalık gelişiyor. Bu insanlar, çocukken yattıkları beşikten karşılaştıkları her insana kadar her şeyi en ince detayına kadar hatırlıyorlar. Yaşanan olayın onlar için önem taşımasına gerek yok. İzledikleri bir dizinin tarihini, o gün kahvaltıda ne yediklerini veya ne hissedip ne düşündüklerini o anı yeniden yaşıyorlarmışçasına anlatabiliyorlar.
Bu durum hastalığa sahip kişiler dışında hemen hepimizde merak uyandırıyor. Yaşadığımız her şeyi bir günlüğüne hatırlayabilecek olsak durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirdik. Gene de bu nadir rastlanan hastalık hakkında az bilinen 9 gerçek, okuyanlara bu hastalığı anlama fırsatı sunuyor.
İnsanın her anını hatırlaması korkunç bir şey.
Ülkemizden bu hastalığa sahip kimsenin çıkmaması büyük talihsizlik. Oysa ezbere dayalı eğitim sistemimizde bu durum ne güzel avantaja çevrilebilirdi...
Dünyada tek salak kendim olduğumu düşünüyodum dünyanın en gereksiz anılarını tarihlerine saatine kadar hatırlıyorum sonunda buldum hastalığımı jsabndıjsnasad