Google'da 'Bir Şey' Ararken Zorlanmayın Diye İşinize Yarayacak 11 İpucu

'Arama motorları' aradığımızı bulmamızı, bilgiye ulaşmamızı kısaca hayatımızı o kadar kolaylaştırdı ki! Bir, iki kelime ile dünyanın bütün bilgisi neredeyse ayaklarımızda artık. Ve dahası da var efendim, eğer bu ipuçlarını kullanırsanız işinizin çok daha kolaylaştığını göreceksiniz.

Kaynak: teyit.org

1. Tırnak İşareti: Belli bir kelime grubunu aramak için tırnak işareti kullanılabilirsiniz. Tırnak işareti, bir sözün kaynağına ulaşmanızı sağlayabilir.

2. AND: AND komutu yalnızca aradığınız iki şeyin aynı anda bulunduğu içeriklere erişmenizi sağlar. Mesela Biden ve Putin'in birlikte yer aldığı içerikleri arıyorsanız şöyle yazabilirsiniz:

3. OR: İki şey arıyorsunuz ama hem teker teker hem de ikisinin olduğu içerikleri de istiyorsunuz, o halde "OR" komutunu kullanmalısınız.

4. Site: Belli bir internet sitesi içinde arama yapmak istiyorsanız bu komutu kullanabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki gibi bir sorgu ile İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan ve içerisinde "kadın cinayetleri" geçen içerikleri görebilirsiniz.

5. filetype: İngilizcede "dosya türü" anlamına gelen komutla belli bir dosya türünde arama yapabilirsiniz. Komutun ardından pdf, doc, docx, xls, xlsx, ppt gibi dosya tipi kısaltmaları ekleyerek ilerleyebilirsiniz.

6. - (eksi): Bazı kelimeleri yaptığınız aramadan hariç tutmak için o kelimelerin önüne eksi (-) işaretini koymanız yeterli. Örneğin yanlış bilgi psikolojisine dair içinde "teyit" kelimesi geçmeyen arama sonuçları için:

7. intitle: Bu komutla birlikte arama yaptığınızda Google, sonuçları o kelimeye başlıkta yer veren içeriklerle sınırlar. Bu komut, ardından gelen kelime için çalışır. Belli bir kelime grubuna başlıkta yer veren içerikleri arıyorsanız "allintitle:" komutunu kullanabilirsiniz.

8. inurl: Bu komut, Google’ın sonuçları, URL'sinde ilgili kelimeleri içeren linklerle sınırlamasını sağlar. Mesela aradığınız linklerde teyit kelimesi geçmesini istiyorsanız şöyle yazmalısınız:

9. related: Bu komut sorguda belirtilen internet sitesine benzer sitelerin listesini verir.

10. * (yıldız): Eksik kelimeyi uygun olabilecek seçeneklerle tamamlamak için yıldız işaretini kullanabilirsiniz. Örneğin bir fotoğraftaki tabelanın görünmeyen kısmındaki ismi tamamlayarak arama yapmak için bu komutu kullanabilirsiniz.

11. Komutları arama yaptığınız konunun gerektirdiği şekilde bir arada kullanmak da mümkün. Bir alıntının kaynağını, bir fotoğrafın orijinalini ya da resmi belgeleri bu şekilde hızlıca bulabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çikolata ve Mikrodalga Fırın ile Evinizde Işık Hızını Ölçebileceğinizi Biliyor muydunuz?
Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Kadın Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Siz Sorarken Utanmayın Diye 10 'Erkek Sorusu'nu Soruyor ve Cevaplıyoruz
Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi İçin Hayati Önem Taşıyan Smear Testine Girmeden Alınacak 10 Önlem
Yazın 'En İyi Arkadaşı' Ter Geri Döndü! Peki Ya Vücudumuz Terlemeyi Bırakırsa Ne Olur, Hiç Düşündünüz mü?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
21.09.2022

mesela onedio arama motoruna okul yazıyorsunuz ve okul hariç ne varsa çıkıyor karşınıza. Ok,okçuluk, okültizm vs ama okul ile ilgili asla bir içerik çıkmıyor. O yüzden onedioda bir içereik aramak istediğinizde google'a girin önce onedio ardından da aramak istediğiniz kelimeyi yazın :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ