Google Analizi: Kısıtlama ve Yasaklar Şehirlerdeki Hayatı Nasıl Etkiledi?

Google, kullanıcılarının akıllı telefonlarından gelen konum bildirme verilerine dayanan bir analizin sonuçlarını yayınladı. 131 ülkeden toplanan veriler, koronavirüs salgını nedeniyle insanların toplu ulaşım araçlarını kullanma, mağaza, market, kafe ve restoran gibi mekanlara gitme oranlarındaki değişiklikleri gösteriyor.

VOA'nın aktardığına göre bu verilerin, İtalya ve İspanya gibi salgının Çin’den sonra en ağır seyrettiği ülkelerde, gönüllü karantina ve sosyal mesafe uygulamalarının ne oranda etkili olduğunun yetkililerce takip edilebilmesine yardımcı olması hedefleniyor.

Google yetkilileri ayrıca kullanıcılarıyla ilgili toplanan bu bilgileri, daha önce de olduğu gibi kişisel gizlilik haklarının ihlal edildiği yönünde bir algı oluşmasını önlemek amacıyla sadece yetkililerle değil, halka açık olarak paylaşma kararı aldıklarını aktardı.

Bireylerin kurallara ne kadar uyduğu gözlemleniyor

19 Şubat ile 29 Mart tarihleri arasındaki verileri içeren çalışmada, salgına karşı alınan önlemlerin ve resmi kısıtlamaların kentlerdeki hareket azalmasına ne oranda etki ettiği yansıtılıyor.

Avrupa ve Asya ülkeleri arasındaki fark dikkat çekiyor

Elde edilen verilere göre, İtalya ve İspanya’da insanların mağazalara ve eğlence mekanlarına gitme oranı yüzde 94 oranında düştü.

Resmi bir kararla sokağa çıkma yasağı kararı alınmayan ya da yetkililerin kısıtlamalar konusunda esnek davrandığı Japonya ve İsveç gibi ülkelerde bu oran yüzde 25’lerde kaldı. 

Salgına karşı önlem olarak testleri arttırma konusunda en hızlı davranan ve salgının büyümesinin önüne geçmede de başarılı olan Güney Kore’deyse, mekanlara ve mağazalara gitme oranındaki düşüş yüzde 19 olarak belirlendi.

Peki Türkiye'de neler değişti?

Google verilerine göre Türkiye'de restoran, kafe, müze, kütüphane ve sinema gibi yerlerdeki yoğunluk yüzde 75 azaldı.

Market ve eczane gibi yerlere gidenlerin sayısı yüzde 39 azaldı.

Park, plaj, ormanlık alanlar gibi yerlere gidenlerin sayısı yüzde 58 azaldı.

Toplu ulaşım duraklarında yoğunluk ve hareketlilik yüzde 79 azaldı.

İş yerinden çalışanların oranında yüzde 45’lik bir düşüş görüldü.

Evde kalanların oranı ise yüzde 17 artış gösterdi.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
03.04.2020

markette eczanede işte kafede sinemada parkta piknikte değilller ama evde de değiller. nerede bu türkler :))

04.04.2020

komşuya gitmiştir

04.04.2020

Google’ın bu verileri yayacak olması hiç iyi değil. Buna normalde sinirlenecek insanlar virüsten dolayı ‘yapsınlar’ derse işimiz iş. Emin olun bu yayacakları bilgileri virüsle sonlandırmazlar, yapılan sözleşmeler haberimiz olmadan yenilenir olan yine bize olur. Her adımımın bilgisinin paylaşılabileceği bir gelecek istemiyorum

04.04.2020

Tabi ki de biliyorlar her adımımızı bunun farkındayım o okumadan 'kabul ediyoruz' dediğimiz online sözleşmelerin içinde hepsi yazıyor. Ben sıkıntının bu verilerin açıkça paylaşılmasından çıkacağını söylüyorum. Çin'de şu an normal hayata tedbir alarak döndüler ve tedbirlerden biri de herkesin sürekli yüz tanıma cihazlarından izlenmesi, sağlıklı olup olmadığını gösteren yeşil kırmızı kodlarla takip edilip her yere girmelerine o şekilde izin verilmesi. Bu yapılanlar her ülkede olursa ve firmalar kendi çıkarları için insanların gizli bilgilerini açıkça yayarsa bu sosyal toplumda çok zararlı şeyler doğuracaktır. Senin sağlık kartın kırmızı diye dışlanmalar, eskiden yaptığın yanlışların sosyal skorunu düşürmesi vs. vs.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ