Gölgeniz Yeter! Çocuğunuzun Kahramanı Bir Baba Olmayı İstiyorsanız Uygulamanız Gereken 11 Davranış

Baba olmanın psikolojik bir baskı yarattığını biliyoruz ve size iyi bir baba olabilmeniz için minik bir rehber sunuyoruz!

Hamilelik süreci ve doğumla gelen anaçlık duygusu ile anneler içgüdüsel olarak anneliğe daha hazır oluyorlar.

Bunun tabii ki hormonlar ve toplumsal hafızayla da doğrudan ilgisi var. Kutsallıkla eşleştirdiğimiz annelik her anneyi mükemmel olmaya koşulluyor ama bugünkü yazımızın konusu bu değil.

Peki ya babalar?

Çocuğunun ihtiyaçlarını anlayan, yaşına ve gelişimine göre hareket eden, kahraman olan bir baba olmak kolay değil. Bu nedenle minik bir rehber hazırladık ve iyi bir baba olmanın 11 yolunu anlattık.

1. Çocuğunuzla ilişkinizi daha en baştan korkular üzerine kurmayın, sizden ürkmesine izin vermeyin.

Toplumsal olarak baba figürünü maalesef korkutucu görüyoruz. Disiplinli, bir sözüyle can yakan, kızan, bağıran, hatta döven... Ama öyle olmamalı. Çocuğunuzla doğru iletişim kanallarını bulmalı ve ilişkinizi korku temellerine kurmamalısınız.

2. Çocuğunuzu dinleyin, ona çocukmuş gibi davranmaktan vazgeçin ve söylediklerine önem verin.

Ebeveyn-çocuk ilişkisinde en zoru çocuğa davranış biçimi... Hepimiz çocukları 'küçük' olarak gördüğümüzden söylediklerini dinlemiyoruz ve önemsizmiş gibi davranıyoruz. İşte bu davranışı kırın ve çocuğunuzu dinleyerek işe girişin. Söylediklerinin önemsendiğini hisseden çocuk sevgiyle büyür.

3. Birlikte kaliteli zaman geçirin; yalnızca zorunlu ihtiyaçlarını karşılamayın, her zaman yanında olmaya ve birlikte güzel zaman geçirmeye gayret edin.

Yine toplumsal olarak açmazda bir konu elbette çocukların babayla vakit geçirmesi... Çünkü baba yoğun biçimde çalışıyor ve çocukların tüm sorumluluğu 'çalışıyor' olsa bile anneye kalıyor. Bu zamanın bir daha gelmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Yoğun, tempolu, yorgun günlerinizin akşamlarında bile çocuklarınızla vakit geçirin; hafta sonlarını iyi değerlendirin.

4. Çocuğunuza sorumluluk verin, sorun çözme odaklı yetiştirin ve büyüdüğünde sıkıntıların içinden kendi başına çıkması gerektiğini öğretin.

Tabii ki hepimizin isteği uzun zaman çocuklarımızın yanında olmak, ihtiyaçlarını karşılamak, her isteklerine koşmak... Ama hayat maalesef böyle değil. Bu nedenle çocuğunuzu çözüm odaklı yetiştirin ve kriz anlarında serinkanlı olabilmesi için eğitin.

5. Şiddetten uzak durun, otorite kuracağım derken cezalandırmayın, küfretmeyin.

Babaların korku figürü olarak değerlendirildiğini söylemiştik. Otoriteyle bağlantılı olduğu sanılan bu korku salma zaman zaman şiddete dönüşebilir. Bundan uzak durun ve yalnızca sevginizi gösterin.

6. Her istediğini yapmayın, şımarmasına ve arsız bir yetişkin haline gelmesine izin vermeyin.

Çocuğunuzun hayattan zevk almasını, elindekilerle mutlu olmasını istiyorsanız her istediğini yapmaktan uzak durun.

7. İyi bir rol model olun, örnek davranışlarınızla kendinizi gösterin ve sizi taklit edeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Çocuklar en yakınları olan anne ve babalarını taklit ederler. Şiddet uygularsanız, o da kendinden küçüklere şiddet uygular; kitap okursanız, o da sizinle birlikte kitap okur.

8. Tutarlı olun, bugün 'evet' dediğiniz şeye yarın işinize gelmeyince 'hayır ' demeyin.

Evinizde kurallar varsa ve katı bir şekilde uygulamaya çalışıyorsanız bu konuda tutarlı olun. Bir gün evet, bir gün hayır dediğinizde çocuğunuzun kafası karışabilir.

9. Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmayın.

Bu, muhtemelen yapacağınız en büyük kötülük olur. Başkalarıyla, hatta abisi/ablası/kardeşiyle bile karşılaştırmayın.

10. Hatasını sürekli yüzüne vurmayın, aşağılamayın, uygunsuz şekillerde davranmaktan kaçının.

Bir insan yetiştirdiğinizi aklınızdan çıkarmayın. Sürekli hatasını yüzüne vurduğunuz, aşağıladığınız, uygunsuz şekillerde davrandığınız bir insanla gerçekten yaşayabilir misiniz?

11. Sarılın, öpün, koklayın, sevginizi gösterin.

En önemlisi de bu!

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
05.10.2018

bu içeriğe benden bir örnek küçükken kekemeydim bizimkiler evde iyileşiyim bana kitap felan okutuyorlardı. Birgün babam bana bağırdı yeter bi düzelemedin konuşamadın yapamayacaksın diye bağırdı ondan sonra daha çok ilerlemişti birine günaydın demek bile bana işkence gibi olmuştu. O olaydan sonra okulda rehber hocası beni fark edip yardım etmişti belki o kadın olmasaydı hala kekemeydim. özellikler babalar bence dikkat etmeli bende çok kötü bir etki bırakmıştı

05.10.2018

Nasıl geçti kekemeliğin anlatabilirmisin

Şimdiki ebeveynlerde bunları uygulamak bayağı zor. Veriyorlar çocuğun eline tablet veya telefon. Bütün gün ye beynine radyasyonu çocuğum yaratıcılığın da sıfır olsun zeka gelişimin sağlıklı ilerlemesin umrumda değil yeter ki git başımdan.

05.10.2018

eski ebeveynlerde bir şey yapmıyorduki şimdikiler tablet veriyor ama daha sevecenler söz hakkı veriyorlar vs babam cehennem silahı gibi dolaşırdı evde....

05.10.2018

bu yazdıkların niye sadece babaları ilgilendirsin ki hepsi anneler için de geçerli. babalık hormonsal birşeyden ziyade duygusal birşey. kimisinde bebek olduğunu öğrenince başlıyor kimisinde çocuğu görünce kimisinde çocuk anlamlı bakmaya başlayınca başlıyor. babalık erkekler için gerçekten zor sınav. erkek yapısal olarak kadına göre hep daha bir başına buyruk daha bir özgür özellikle bizim ülkemizde. bu nedenle o özgürlükten sonra önce evlilik ardından çocuk sorumluluğu erkeği sizin tahmin ettiğinizden daha fazla yıpratıyor. o nedenle evet annelerin desteğe ihtiyacı var ama babaların da en az onlar kadar psikolojik desteğe ihtiyacı var.

TÜM YORUMLARI OKU (12)