Gölgede Kalmış Güzelliğiyle Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi Tarihi

tarsuslife.blogspot.com.tr

Mersin'in güzellikleri arasında olan Tarsus Şelalesi, aynı ismi taşıdığı Tarsus ilçesinde bulunmaktadır.

Bizans imparatoru Justinyen (M.S. 527-565) kenti su taşkınlarından korumak için ırmak yatağını değiştirme fikrini hayata geçirdiğinde kuşkusuz böyle bir güzelliğin ortaya çıkacağını düşünmemişti… Tarsus Şelalesi bu yönüyle hayatı entrika ve savaş meydanlarında kan dökmekle geçen birinin sebep olduğu belki de en güzel eserdir. Üstelik tarihi mekanla doğanın bütünleşmesi çeveye ayrı bir hava vermiştir. Çünkü Geç Roma dönemine kadar mezarlık (nekropol) olarak kullanılan bu alanda sular azaldığında kaya mezarlarını görmek mümkündür. Basamaklı ya da rampalı girişi (dromos) olan oda mezarların çok azı insan ve doğa tahribatlarına rağmen günümüze kadar ulaşabilmiştir. Çevredeki birçok mezarsa oyuldukları konglomera kayaların zayıf oluşuyla güçlü akıntılara karşı koyamıyarak yıkılmış veya defineciler tarafından tahrip edilmiştir.

Özellikle bahar aylarında yükselen debisiyle genişliyen göleti ve çağlayanı, güneşin batışıyla birlikte muhteşem bir görüntü oluşturur.  Yaz aylarına girildikçe azalan su miktarı görüntüsünü biraz zayıflatır ancak en büyük özelliği olan suyunun soğukluğu hiç bir zaman kaybolmaz. Çünkü gerek beslendiği kaynaklar, gerekse Toroslardan çok kısa sürede ovaya ulaşması  suyun hep soğuk kalmasını sağlar.

Güzelleştirenler...

Öncelikle her doğal güzelliğin olduğu gibi bu Şelale'nin güzelleştirenleri de kirletenleri de oldukça fazladır. Biz şimdi gelin güzelleştirenlere bakalım. Daha güzel olması için neler yapılmış bu tarihin yanına... 

Çağlayan suyun yanı başına kurulmuş, hatta bazı masalarına suyun köpürerek çıkardığı kabarcıkların da ulaştığı mekan, Şelale Restoran...

Ayrıca etraftaki mekanlar arasında alkol bulunan tek mekan

Oturduğunuz masanın yanı başında şu manzara varken sıcak yaz günlerinde soğuk bir bira fena olmaz... :)

Çay Bahçesi

Ve köpüren Berdan Çayı'nın sakinleştiği noktada hemen solumuzda eski adıyla Şelale Çay Bahçesi, yeni adıyla Karacoğlan Çay Bahçesi... Tarihi köprüyü arkasına alıp, beş metre yükseklikten köpürerek inen ırmağa karşı yapılmış, tam da olması gerektiği gibi Karacoğlan'a ithaf edilmiş bu çay bahçesi.

Neden Karacaoğlan ?

Tarsus Belediyesi'nin kentin kültürel yönlerini yükseltmek ve geliştirmek adına düzenlediği Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları, tam burada Karacaoğlan heykelinin önünde yapılır. 

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 13. Geleneksel Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları etkiliğinin açılış konuşmasında: Karacaoğlan'ın adeta bir çimento, bir tutkal olduğunu dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 'İnsanları bir araya getiren, millet olma bilincini onlara yaşatan, gönülden dökülen nağmelerle insanları birleştiren, bütünleştiren ve Türkçemizin bayraktarlığını yapan çok önemli bir ozanımız, çok önemli bir şairimizdir.' sözleriyle bu etkinliğin önemini ve amacını dile getirmiştir.

Şelale Otağı

Tarihten, kültürden bahsetmişken yeni açılmış bu mekanı anlatmadan geçmek olmaz. Orak, saban, saman, fayton, yörük çadırı ve bunlar gibi eşyalarla dekorasyonuna ayrı bir hava katan bu mekanda, köy kahvaltısı, yöresel yemekler, eşsiz hizmet burada bulabilecekleriniz arasında...

Tabi ki diğerleri gibi bu mekanda Berdan Irmağı'nın yanı başında... Tek eksiği Şelalenin döküldüğü yere yaklaşık 200 metre uzak olması...

Tabi şimdi bu güzelliği kirletenleri de anlatıp da gelmenizi istersek olmaz.

Neyse ki kirletmeye çalışanların sayısı daha az olduğu için, temizliğini ve güzelliğini sürdüren bu yere, yolunuz düşer de uğrarsanız, en azından bir çay içmeyi unutmayın. Çay da ucuzdur ha, oturduğunuz mekana göre 1,5 TL ile 2,5 TL arasında değişir :)

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!