Gölcük Depreminde Gece Gündüz Hasta Bakan Profesör, Kahramanmaraş'taki Deprem Sonrası İçin Uyardı!

Bugün sabah saatlerinde tüm Türkiye olarak felaketi yaşadık. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve birçok çevre il de bu şiddetli depremden etkilendi. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız için kurtarma çalışmaları sürerken, 1999 Gölcük depreminde enkaz altından kurtarılan hastalarla ilgilenen Profesör Güner Sönmez'den uyarılar geldi!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, birçok çevre ili de etkiledi ve ne yazık ki çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü.

Saatler geçtikçe depremin neden olduğu yıkımın boyutları ortaya çıkarken, enkaz altında kalan vatandaşlarımız için arama çalışmaları devam ediyor...

Hepimiz tek yürek olmuş, enkaz altından sağ salim çıkartılacak vatandaşlarımızı beklerken, 1999 Gölcük depreminde enkaz altından kurtarılan hastalara bakan Profesör Güner Sönmez'den uyarılar geldi.

Güner Sönmez, 'basit yaralanmalar dışında en çok Kompartman sendromu ve Crush sendromu görülebileceğini' söyleyerek meslektaşlarını uyardı.

"Enkaz altından çıkarılan kişilerde idrar çıkışlarının ve ekstremitelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini" söyleyen Sönmez, "Crush Sendromunun böbrek yetmezliğine, Kompartman Sendromunun ise nekroza gidebileceği" konusunda uyardı.

Yine depremzedelerde "Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşanabileceğinin" de altını çizdi...

Yine doktorlar, "Hiperkalemiye bağlı ölümler" konusunda da uyarılarda bulundu ve enkaz altından çıkarılan kişilerin mümkünse hemen olay yerinde damaryolu ile tedaviye başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Peki nedir bu Crush ve Kompartman Sendromu?

Crush Sendromu yani diğer ismiyle Ezilme Sendromu, genellikle depremlerde ya da afetlerde kas zedelenmesine bağlı olarak görülür. Ezilme, uzun süre hareketsizlik ve sıkışmanın sebep olduğu Crush Sendromu, kas travması sonrası meydana gelen ani ve hızlı gelişen kas hasarının neden olduğu sistemik bir bozukluktur.

Kompartman Sendromu ise bir organın uç kısmında artan basınç nedeniyle kas ve sinir dokularında meydana gelen fonksiyon kaybı ile karakterize bir klinik tablodur.

Ciddi bir klinik tablo olan Kompartman sendromu, hücre ölümüne neden olabilir.

1999 Gölcük ve 2011 Van Depremi'nde de can kayıplarına neden olan Kompartman ve Crush Sendromları konusunda bilinçli ve dikkatli olmakta fayda var...

Tabii bir de hipotermi tehlikesi söz konusu. Vücut ısısının 35 derecenin altına düştüğü durumlarda ortaya çıkan hipotermi, vücudun kendisi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan acil bir tıbbi durum olan hipotermi, özellikle karın ve soğuk havanın hâkim olduğu bölgelerde enkaz altındaki ve tabii sokaklardaki insanların hayatını tehdit ediyor.

İlginizi çekebilir: 👇

AHBAP Açıkladı: Kahramanmaraş Depremi Sonrasında Evlerini Terk Edenlerin Gidebilecekleri Güvenli Bölgeler
Yeni Evler Kağıt Gibi Yıkıldı! Kahramanmaraş Depreminin Ardından Müteahhitlere Sert Tepkiler Yükseldi!
Programı Erken Bitirdi! Müge Anlı Depremzedeler İçin Canlı Yayında Yardım Topladı!

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
06.02.2023

Depremin psikolojik etkilerini de hesaba katmak gerekiyor.17 Ağustos Marmara depremini yaşadığımda bir çocuktum.Yakınlarımdan ölen ya da enkaz altında kalan kimse olmamasına rağmen;depremin yarattığı olumsuz etkiler yıllar boyunca devam etmişti...

06.02.2023

Yaşama tutunanların çok iyi bakılması gerekiyor maddi-manevi çok kötü bir sınavdayız

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ