Golbol Nedir ve Nasıl Oynanır? Golbol Oyunu Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Paralimpik Olimpiyat Oyunları'nın başlamasıyla birlikte en çok takip edilen ve konuşulan spor dallarından biri golbol oldu. Golbol Kadın Milli Takımı'nın Rio 2016 ve Tokyo 2020'nin ardından Fransa 2024 Paralimpik Oyunları'nda da şampiyonluğa ulaşmasıyla golbol merak edildi. Peki golbol nedir, nasıl oynanır? İşte golbol oyununa dair bilmeniz gerekenler...

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda İsrail'i finalde 8-3 mağlup eden Golbol Kadın Milli Takımı, altın madalyanın sahibi oldu. Rio 2016 ve Tokyo 2020'nin ardından Fransa 2024 Paralimpik Oyunları'nda da şampiyonluğa ulaşan Golbol Kadın Milli Takımı, üst üste üçüncü kez şampiyonluğa ulaşarak tarihi bir başarıya imza atmış oldu.

Golbol nedir?

Görme engellilere özgü bir takım sporu olan golbol, İngilizce 'goalball'den gelir. Tamame ya da kısmi olarak görme engeli olan sporcular tarafından oynanan golbol ilk olarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görme yetisini kaybeden gazileri rehabilite etmek amacıyla bulundu. Paralimpik spor programına ilk olarak 1976 yılında dahil edilen golbolde takımlar 6 oyuncudan oluşuyor. Oyunun amacı, bir topu rakibin arasından geçirip ağlarına atarak skor elde etmektir.

Golbol nasıl oynanır?

Oyunun amacı, rakibin savunmasına karşı, her takımın topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmesidir. Topun havadan atılması halinde ses duyulmayacağı için yerden gitmesi gerekir. Eğer top havaya atılırsa faul verilir. 50 dakikalık oyun sonunda daha fazla gol atan takım maçı kazanır. 3'er kişilik iki takım ile oynanan oyun, bir jimnastik salonu sahasında oynanır. Her takımın yalnızca kendi yarı sahasında hareket etme hakkı vardır.

İlginizi Çekebilir

Finalde İsrail'i Farklı Mağlup Ettiler: Golbol Kadın Milli Takımı Üst Üste 3'üncü Kez Şampiyon Oldu!
Sonunda Beklenen Oldu: Galatasaray Daikin'de Yeni Sezonda Kaptan Bihter Dumanoğlu Değil İlkin Aydın!
Beşiktaş'ın Yeni Transferi Saliha Şahin: "Bu Yaz Milli Takımda Olmamayı Sizin Kadar Ben de Beklemiyordum"

Popüler İçerikler

Kocasının Geceleri Annesi ile Yattığını Söyleyen Kadından Esra Ezmeci'ye Tuhaf Soru!
Cübbeli Ahmet’e Saldırı: Küfür Edip Boğazını Sıkmışlar
Ekonomi Uzmanı Şeref Oğuz, Enflasyon Rakamlarıyla 2025 Asgari Ücretini Hesapladı