Gökyüzünde Binlerce Kilometre Uçan Göçmen Kuşların Nasıl Uyuduğunu Öğrendiğinizde Bi' Parça Kıskanacaksınız

Bu yavrucaklar sonbaharda bizi terk edip güneylere giderken nasıl uyurlar hiç düşündünüz mü?

Bugün gökyüzünde gördüğümüz bir leyleğin dünyayı bizden daha çok keşfettiğini gerçeğiyle yüzleşmemizin zamanı geldi!

Sonbahar ayları geldiğinde soğuktan kaçıp beslenmek için daha uygun yerlere giderken arkalarından el salladığımız leylekler çok uzaklara, Afrika'ya uçuyor. Hayat kısa, kuşlar uçuyor ve dünyanın en güzel coğrafyalarında kanat çırpıyor. Bunun elbette bir sebebi var: Besin bulmak!

4.500 kilometre mesafeye uçarken kanatlarının yorgun düşmek çok olası. Bunu aşmak için de çok güzel yöntemleri var: 'V' şeklinde uçmak.

Havada saatlerce süzülürken düşünsenize... Kanatlarınızı sürekli açmak durumunda olmak bile büyük bir enerji isterken, bir de kanatlarınızı çırpmak zorunda kaldığınızı düşünün. Bu çok büyük bir enerji ister, kuş olsanız bile bu sizin dayanıklılık kapasitenizin çok daha üzerinde bir çaba gerektirir.

Bu yüzden göçmen kuşlar 'V' şeklinde uçar. Bunun sebebi ise enerjiden tasarruf etmek. En öndeki kuşun oluşturduğu yukarı yönlü hava akımından en verimli şekilde yararlanırlar.

Kuşlar karada oldukları zaman deniz memelilerden pek de farklı olmayan bir biçimde uyuyorlar.

Buna biz insanlar açısından pek uyku denir mi bilinmez ama yine de teorik olarak uyuyorlar. Bunu da beyinlerinin yarısını uyku konumuna alarak yapıyorlar. Nasıl mı? Eğer sürü halinde uyuyorlarsa, gözlerinin sürüye bakan kısmını uyutuyorlar. Tehlikeye açık kalan kısımları ise uyanık kalıyor. Muhteşem değil mi?

Uçarken uyuduklarında ise işler değişiyor.

Kanat çırparak ya da süzülerek fark etmez, büyük bir enerji harcayarak gökyüzünde asılı kalan kuşlar aslında iki farklı uyku seçeneğini seçiyorlar.

Birincisi, yavaş dalga uykusu (SWS) adı verilen uyku. Gündüzleri uçarak av arayan kuşlar, geceleri ise yine beyinlerinin yarısını uyutup diğer yarısıyla birbirlerine çarpmamayı başarıyor.

İkincisi ve şaşırtıcı olanı ise REM uykusu. Bu uyku süreci ise öyle tahmin ettiğiniz gibi saatler ya da dakikalar sürmez. Yalnızca birkaç saniyelik bir uykudur ve REM uykusu sırasında aynı bizler gibi başları öne doğru düşebilir. Bu kadarcık uyku bizlere yetmeyeceği gibi kuşlara da yetmez elbette. Bunu sık sık tekrar ederek uçarken uyumaya çalışırlar.

'Fregat kuşu'nun uyku düzenini inceleyen bilim insanları ise oldukça şaşırtıcı bir sonuca ulaştı: Yalnızca 42 dakika uyuyorlar!

Almanya’daki Max Planck Ornitoloji (Kuş bilimi) Enstitüsü’nden Dr. Niels Rattenborg tarafından yapılan araştırmaların sonuçları ise oldukça şaşırtıcı.

Fregat kuşlarının bir günden uzun süren uçuşları sırasında günde yalnızca 42 dakika uyuduklarını gözlemledi. Aynı kuşlar karada oldukları zaman içerisinde ise neredeyse 12 saatlik daha derin ve kesintisiz uykuyla dinlendiklerini gözler önüne serdi.

Düşünsenize, çok uykunuz varken çok önemli bir ödevi ya da projeyi tamamlamaya çalışıyorsunuz. Siz de feragat kuşları gibi zorlu şartlarda 42 dakikacık uykuyla işinizi yapabilseniz fena mı olurdu?

Bunu uykulu gözlerle okuyorsanız sadece hayal edin. Beyninizin yarısı uyuyor, diğer yarısıyla da bunu okuyorsunuz. Hayat çok daha kolay olurdu ama siz yine de en az 7 saat uyumayı ihmal etmeyin.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu