Gökte Ararken Yerde Buldular: 'Parçalanan Gezegen, Dünya'nın Kalbinde Yaşıyor'

Araştırmacılar, milyonlarca yıl önce Dünya'yla çarpıştığı ve Ay'ın oluşumunda rol oynadığı düşünülen Theia’nın parçalarını bulduklarını söylüyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre yapılan yeni bir araştırma, Dünya'nın merkezinde gizlenen kayaların, eski gezegen Theia'nın kalan son parçaları olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları milyarlarca yıl önce Theia adlı Mars büyüklüğünde bir gezegenin Dünya'yla çarpıştığını ve Ay'ın bu şiddetli çarpışmadan doğduğunu düşünüyor.

Dünyanın derinliklerinde, 'LLSVP' adı verilen bir dizi yoğun kaya bloğu bulunuyor. ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi'nden bir ekip, bu devasa blokların Theia'nın parçaları olabileceğine inanıyor.

Bu kaya bloklarından biri Afrika'nın altında, bir diğeri de Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde gömülü. Uzmanlar bu iki büyük bloğun Dünya'nın manyetik alanının zayıflamasına sebebiyet verdiğini ifade ediyor.

Afrika kıtasının altındaki yoğun kaya kütlesi (Geochemistry, Geophysics, Geosystems)

Yeni araştırmanın başyazarı Qian Yuan, Dünya'nın çekirdeğini saran bu blokların çevredeki diğer kayalardan kimyasal açıdan farklı ve daha yoğun olduğunu öne sürdü.

Yuan, Theia'nın mantosunun Dünya'nınkinden daha yoğun olduğunu ve bu nedenle çarpışma sırasında bazı parçalarının Dünya'nın mantosunun derinliklerine battığını söyledi.

Dünyanın çekirdeği ve dış kabuğu arasında yer alan mantonun kalınlığı, yaklaşık 2 bin 860 kilometreye ulaşıyor. Bu katman, Dünya'nın toplam hacminin yüzde 84'ünü oluşturuyor.

Yuan ve ekibinin oluşturduğu model, Theia'ya atfedilen kayaların Dünya'nın mantosunda bulunanlardan yüzde 3,5 oranında daha yoğun olduğunu ve bu sayede mantonun derinlerine batmış olabileceğini ortaya çıkardı.

4,5 milyar yıl önce meydana geldiği tahmin ediliyor

Bulgularını 15 ve 19 Mart arasında sanal ortamda düzenlenen 52. Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda (Lunar and Planetary Science Conference) sunan Yuan, 'Theia'nın örtüsünün Dünya'nınkinden daha yoğun olabileceğini gösterdik' dedi.

Yuan'a göre bu kayalar zamanla çekirdeğin yakınlarına ilerledi ve bugün bilim insanlarının sismik faaliyetlerle gözlemleyebildiği LLSVP'lerin bulunduğu konuma ulaştı. Yuan bunu şöyle açıkladı:

Theia mantosundan gelen malzemeler, Dünya mantosunun en alt kısımlarına battı. Ve burada birikerek sismik faaliyetlerde gözlemlenen LLSVP'leri ortaya çıkaran termokimyasal yığınları oluşturdu.

Araştırmanın ardındaki ekibe göre 'Büyük Çarpışma' teorisi, Dünya-Ay sisteminin fiziksel özellikleriyle uyumlu. Ancak şimdiye dek Theia'nın varlığını kanıtlayan herhangi bir keşif yapılmadı.

Bu çarpışmanın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, Güneş Sistemi'nin oluşmaya başlamasından 20 ila 100 milyon yıl sonra meydana geldiği tahmin ediliyor.

Teoriyi destekleyen uzmanlar bu çarpışmayla iki gezegenin çekirdeğinin kaynaştığını ve muhtemelen yaşamın ortaya çıkışı için gerekli kimyasalları serbest bıraktığını öne sürüyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir 👇

NASA, Mars'taki Buzlu Kum Tepelerinin Fotoğrafını Paylaştı
Haydi Durma Göğe Bakalım! Ve Mars'ta Gökyüzünde Neler Var Görelim
Güneş Bu Kadar Sıcakken Uzay Neden Soğuk Kalıyor?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Çok Konuşulacak Sahne: Kiliseden Rahatsız Olan Pembe’ye Papazdan Ders Gibi Yanıt
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
İstanbul Yerine "Konstantinopolis" Yazdılar! Galatasaray'ın Rakibi PAOK'tan Skandal Paylaşım
YORUMLAR
29.03.2021

E peki 4,5 milyar yıl önce yaşanan çarpışmadan sonra, eriyik halde bulunan magma katmanında nasıl hala farklı yoğunlukta bir kütle diğerine karışmadan kalabiliyor? Ben mi yanlış anladım?

29.03.2021

sozkonusu katman manto, tam olarak erimis sivi magma degil ama bildigimiz anlamda kati kayada degil, elastiklesmis yari akiskan hale gemis bir katman. oyun hamuru gibi.

Pasif Kullanıcı
29.03.2021

Günaydın. Sümer metinlerinde dünyanın kendisinden ayrıldığı Tiamat da bu da hepsi ayrıntılı şekilde nasıl olduğu, tarihleri ve önceki döngüleri hakkında çok geniş şekilde açıklanıyor zaten :D:D Asteroid kuşağı bile nasıl oluştu yazıyor. Oraya kadar çıkma teknolojisi olmayan uygarlıklar bunu bilemezler dmi? İnsan kendini hala çok ileride sanıyor. Tarihteki ilk atom bombası Güneş sistemi dışındaki gezegenden gelen antik astronotların asteroid kuşağından geçmesi için kullanılmıştır. İnsanın icat ettiği hiçbir şey yok, hem de hiç. Sina çölünü de yeşil topraklardan çöle dönüştüren bir atom bombasıdır hatta. Bugün en yetkili devlet adamları bile bir yerden sonra ilerleyemez Sina'da. Çünkü insanlara yasak.. Büyüklenmeye devam.

29.03.2021

Sümer tabletlerindeki tiamat şeysi de sanırım böyle bir durumdu. Bi tekrar bilgi tazeleyeyim.

Pasif Kullanıcı
29.03.2021

Amerika'yı yeniden keşfetmelere doyamadılar hala Katolik kilisesinin etkisi bunlar. Yarım milyon tablette her şeyin tarifi ile birlikte yazıyor zaten. Bilimin çözemediğini söylediği şeylerin hepsi yazıyor; mesela ayın ortasından 'sonradan birleştirilmiş gibi' geçen derin çukur. Ana akım bilimin böyle düzmece şeylerinden bıktım usandım, yakında bunu keşfedene de düzmece bir Nobel verirler artık. Neyse 2060 yılında güney semalarından Planet X 'cee' dediği zaman 3600 yıllık aynı döngü tamamlanmış, her şeyin nasıl olduğunu, Jüpiter'den bile büyük olan gezegenin manyetik çekimini tattığımız zaman deneyerek bir kez daha tecrübe edeceğiz o zaman uyduracak bir şey kalmıcak zaten. En son geçtiğinde Mars'ın atmosferini süpürmüştü.. O güne kadar sömürüye devam..

TÜM YORUMLARI OKU (19)