Göklerdeki İstikbale Talip Olanlar İçin Pilot Nasıl Olunur, Pilotluk İçin Gerekenler Nelerdir Bir Bir Anlatıyoruz

Çocukken hemen hemen herkesin hayali olan pilotluğu sizler için araştırdık. İşte pilot nasıl olunur, izlemeniz gereken adımlar.

Pilotluk heyecan verici yapısı, çalışma saatleri, koşulları ve aldıkları ücret ile birlikte en çekici meslekler arasında en başta geliyor.

Tabii ki pilot olmak tahmin edersiniz ki pek kolay değil.

Belirli eğitimlerden ve zeka, fiziki yeterlilik gibi sınavlardan ve uygulamalardan başarılı sonuçlar almanız gerekmektedir. Bununla birlikte, kazandıktan sonra da devam eden bir sınav hayatı vardır.

Herhangi bir hava yolu şirketinde pilot olarak çalışabilmeniz için ilk seçenek, üniversitelerin “Pilotaj” bölümlerini tercih etmek.

Bu bölüm için gereken puan yüksektir. Eğer pilot olmak istiyorsanız ve üniversite tercihi yapacaksanız bu bölümü seçebilirsiniz.

Ben üniversitede başka bir bölüm okudum. Bu durumda pilot olamaz mıyım?” diye soruyorsanız merak etmeyin; elbette olabilirsiniz.

Bunun için özel pilot kurslarını ya da hava yolu şirketlerinin bir sınav sonrasında eğitim görecek öğrencileri belirlediği, burslu pilotaj eğitimlerini değerlendirebilirsiniz.

Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürmektedir.

Havayolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 Euro civarındadır.

  • Özel kursların fiyatlarının yüksek olması sebebiyle maddi nedenler dolayısıyla eğitim almakta zorlanırsanız hava yolu şirketlerinin burslu eğitimlerini deneyebilirsiniz.

  • Örneğin Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi, bu konuda eğitim alabileceğiniz en değerli kurumlardan biri.

Pilot olmak için belli bir miktar parayı gözden çıkardıktan sonra pek çok sınava girmeniz gerekiyor.

  • Fizik, matematik, zeka gibi testlerin yanı sıra simülatör testi gibi sınavlar, akademiye girme aşamasında uygulanıyor.

  • Kurul mülakatı, psikoloji mülakatı ve İngilizce sınav da gireceğiniz diğer uygulamalar.

Hava yolu nakliye pilotu lisansı (ATPL) alma şartları:

  • En az 21 yaşında olmak

  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak

  • SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak

  • SHGM tarafından yetkilendirilmiş uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

  • ATPL Teorik bilgi sınavlarında başarılı olmak

  • Yönetmeliklerde belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak

  • CPL ve çok motor IR sahibi olmak

  • MCC kursu görmüş olmak

  • Adayın Adli Sicil Kaydı bulunmadığını göstermiş olmak

Yabancı dil (İngilizce) şartı:

  • Başvuru tarihi itibariyle son 2 yıl içinde aşağıda belirtilen İngilizce dil sınavlarının birinden istenen minimum puanı belgelemek.

  • TOEFL (IBT) : 60 (speaking : min.18)

  • IELTS (Akademik) : 6 (speaking : min.6)

Havacılık hukuku, meteoroloji, haberleşme, uçuş prensipleri gibi sınavlardan geçtikten sonra uçuş testine tabi tutuluyorsunuz.

ATPL(A) adayı, uçak pilotu olarak en az 1500 saatlik uçuş tecrübesine sahip olacaktır. Bu uçuş saatinin içinde çok pilot operasyonunda en az 500 saat uçuşu olacaktır.

Bunların yanı sıra sağlıklı olduğunuza dair bir belge ve adli sicil kaydı belgeniz istenmektedir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetki verilmiş sağlık kurumlarından sağlıklı olduğunuzu kanıtlayan bir sağlık raporu sunmanız ve sicil kaydınızın temiz olması gerekiyor.

Tüm aşamaları başarıyla geçerseniz, tebrikler pilot olmaya hak kazandınız!

Tabii bu noktada pilot olarak çalışırken de belirli aralıklarla eğitim ve sınavlara tabi tutulacağınızı belirtmemizde fayda var.

Kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin.

  • Psikoloji, stres yönetimi, insanlarla iletişim, farklı kültürler gibi konularda da okumalar yapmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Pilotluk mesleği, asla öğrenimin bitmediği bir meslektir.

  • Havacılık sektöründe kullanılan global dil İngilizce olsa da İngilizceye ek olarak ikinci yabancı dil öğrenmeniz de faydalı olabilir.

  • Çok istemenize ve çok çalışmanıza rağmen burslu pilotaj eğitimlerine katılmaya hak kazanamayabilirsiniz. Ama siz hayalinizin peşinden koşun ve asla pes etmeyin. Sağlıklı olduğunuz sürece pilot olmamanız için hiçbir neden yok; yeter ki gerçekten isteyin!

Pilot olmakla ilgili gerçek bir başarı hikayesi

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR

50 lilik vodka içince de oluyorsun.

50 yetmez ya tam hedefe ulaşamazsın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ