Gökçen Gökçebağ Yazio: Matematik Üzerine

Matematikten nefret ediyorum. Hayatımın en güzel yılları matematik öğrenmeden önceki yıllardı. Ne zaman matematik hayatıma girdi, hayatım zorlaştı. İnsanlar uzaya çıktı ama ben kendimi yer altında nefessiz buldum.

Bir cinin bana musallat olup, başarılı olmamı engelleyebileceğine o sıralar tanık oldum. Matematiğin gerçekten de ruhu vardır. Zayıflık kabul etmez. Yeri gelir, en basit işlemlerde bile kendini gizler ve size açık vermez. Onunla yarışılmaz. Ailenizle aranızı açar. Arkadaşlarınızı görmenizi engeller. Sizi bir odaya hapseder. Kısacası, hayatı size zehir eder. Matematik size yalnızca problem çıkarır. İşi problem yaratmaktır. Ondan öyle kolay da kurtulamazsınız. Her tarakta bezi vardır.

Şimdi şu örneğe dikkatinizi çekmek istiyorum:

Ünlü matematikçilerden Hilbert bir gün derslerine artık gelmeyen bir öğrenciye ne olduğunu soruşturur. Ona bu öğrencinin matematiği artık bıraktığını, şair olmak istediğini söylerler. Bunun üstüne Hilbert 'şair olmayı seçmekle iyi yapmış. Zaten matematikçi olmak için yeterli hayal gücü yoktu onda' demiş. Lafa bak şimdi! Bir sanata el atmadıkları kalmıştı. Utanmasalar sahneye kara tahta kurup bilet satacaklar.

 “Her şey matematiktir” der bunlar bir de utanmadan. Onu bilemem ama bir dönem matematik her şeydi benim için, onu biliyorum. Takdir, teşekkür filan da alsam, bizimkiler ilk ağızda matematik notumu sorup başarımı ona göre değerlendirirdi. Ama bu meret tahtada durduğu gibi durmuyor ki. İlkokulda 'küçük sayıdan büyük sayı çıkartılmaz' derlerdi, ortaokulda çıkarttık; yalan mı şimdi…

Sonra bunlar formülleri öğretirler, sonra formülü problemlerin içine saklarlar. O gün mesela sabah iyi uyandılarsa, formül daha net görülebilir; yok karısıyla falan kavga ettiyse ara ki bulasın. Matematik öğretmenlerine bence iki kat maaş verilmeli. Biraz nefes alsınlar. Acılarını problemlerden çıkarmasınlar. Müfredat hoyratça yazılmış denklemlerle dolu. Tüm çabalarımı sonuçsuz bıraktıracak kadar bıktırıcı, can sıktırıcı, melun bir ruhtur bu. Evet, matematik bir tür cindir ve şişeden çıkmıştır. Pandora’nın kutusudur, kutu açılmıştır.

Instagram

Twitter

Popüler İçerikler

Kafasına Ampul Takarak AK Parti'ye Oy İsteyen Kastamonulu Genç
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Bir Dönemin En Parlak İş Fikriydi: İnternet Kafeler Mazi Oluyor!