Gökçen Erdoğan Yazio: Kadınlar Ped Alamıyor

Ülkemizde tanınan, sevilen bir reklamcıyla yıllar önce yaptığımız uzun bir sohbette reklamların çocuk ve kadınları ana hedef kabul ederek yazıldığını ve çekildiğini öğrenmiştim. Satın alma kararının, erkekteymiş gibi görünse de kadında ve ailelerini ikna etme kabiliyetlerinin yüksek oluşu ayrıca herhangi bir analiz yapmaksızın satın alma kararı almaları nedeniyle çocuklardan geçtiğini uzun uzadıya konuşmuştuk. Otomobil reklamlarında kullanılan kadın, yeşil alan, sonsuzluk imgelerinin kaynağında neler olduğu da uzunca bir konu. İlgisini çekenler için bu konuda yazılmış çokça makale ve tez var; okumalarını öneririm. Bugün başka bir şeyden söz etmek istiyorum. 

Satın alma gücümüz, orta gelirli ve dar gelirli bağlamında bu denli hızla düşerken reklamları insafsız bulma eğilimindeyim. Ancak bazı şeyler var ki onların alınmaması, kullanılmaması mümkün değil. Sırtını kadın algısına dayamış olan reklam sektörü, kadının en temel ihtiyacı için kadını doğru biçimde anlamadan reklamlar çekiyor.

Hijyenik ped reklamlarından söz ediyorum. Daha tek bir tane ped reklamını beğenmişliğim yoktur.

Kadına regl günlerinde güçlü olmaktan, uçmaktan kaçmaktan söz eden, onun özgürlüğünü regl günlerinde çamaşırına kan sızmamasıyla tanımlayan içi boş reklamlar. Ve çizgisi asla şaşmıyor. Yıllardır bir ajans ya da bir marka bu söylemin dışına çıkamadı ya da ben kaçırdım, bilenler söylesin. Konumuz ped fiyatları.

Elbette ped üretmek ticari bir iştir ve tüm dünyada geçerliliği olan, pazar payı güzel bir üründen söz ediyoruz; dolayısıyla karlı da bir iştir. Ancak hijyenik ped bir temel ihtiyaç maddesidir ve her kadının ona erişimi, hatta yeterli erişimi şarttır. Dolayısıyla burada temel beklentim; devletin bazı örnek devletlerde olduğu gibi hijyenik pedi ücretsiz dağıtmasıdır. Buna karşı çıkanların temel argümanı, en az bunun kadar önemli pek çok ürün olduğu yönünde. Öyleyse birileri de onun sözcülüğünü yapsın. Ben bir kadın doğum hastalıkları uzmanı olarak bunu seçtim ve her zaman savunuyorum. Zira pedlerin düzenli değişememesi bile hastalık sebebidir. Bir evde 3 kadın olması halinde ped masrafı cidden bir yüke dönüşmekte. Kalitenin düşük olduğu ürünlerin seçimi ise plastik ve türevi maddelerin kullanımının artışı, pamuktan uzaklaşma nedeniyle cilt sorunlarına davetiye çıkarmakta. Dolayısıyla pedlerin fiyatlarının, ücretsiz dağıtım gerçekleşene dek denetime tabi olması da bir seçenek. 

Aslında güçlü markalardan beklentim ped kullanımının gerektiği gibi olabilmesi ve toplumsal kadın sağlığının korunması için ellerini taşın altına koymaları. Ama onlar da kadın spor takımlarını destekleyerek “tamam bunu hallettik” diyor, köşelerine çekiliyorlar. Sosyal medyada daha önce de anlatmıştım; köyleri gezip bilgilendirme yaptığımız bir projede pedleri kadınlara ücretsiz dağıtma noktasında, utanan muhtarın desteğini alamamış, kızını çağırtıp onunla halletmiştik. Üstelik beklentimiz muhtarın pedleri kapı kapı gezil eliyle dağıtması falan değildi. 

Ancak organizasyonu yapmak için dahi ped dolu kolilere yanaşmamıştı. Ülkenin dört bir yanında kadının pedinden kaçan, onu gazeteye hiç istenmeden saran, onu dükkanın ücra bir köşesine atan, onu doğru tanımlamayan reklamlar yazan, çeken, yayımlayan ve onu satarak para kazanan sayısız erkek var. Kadınlarsa onları alabilmekte zorlanıyor. Yok mudur şöyle güzel projelerle kadının pede ulaşımını gözle görülür biçimde kolaylaştıracak birileri? Var olduğunu düşünmek istiyorum.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!