Gökbilimciler Yıldızının Patlamasına Rağmen Hayatta Kalabilen Gezegen 'Halla'yı Keşfetti

Gökbilimciler, yıldızının şiddetli ölümünden mucizevi bir şekilde kurtulmuş gibi görünen var olmaması gereken yeni bir gezegen olan Halla'yı keşfettiler. Bu keşif, gezegenlerin yıldızlarının ölümüyle karşı karşıya geldiğinde neredeyse kesin bir sonla yüzleştiği gerçeğine meydan okuyan umut verici bir buluşu temsil ediyor. Halla, Jüpiter benzeri bir gezegen olup yıldızı Baekdu'nun kesin ölümünden sağ çıkmayı başardı.

Bilim insanları, yıldızının şiddetli ölümünden mucizevi bir şekilde kurtulmuş gibi görünen, var olmaması gereken yeni bir gezegen buldular.

Bizimki de dahil olmak üzere pek çok gezegen, yıldızları ömürlerinin sonuna ulaşıp onları yuttuğunda neredeyse kesin bir sonla karşı karşıya kalır. Örneğin kendi Güneşimiz öldüğünde 100 kat genişleyecek ve Dünya'yı yutacaktır.

Ancak yeni çalışma, bu gezegenlerden en azından bazılarının hayatta kalabileceğine dair umut veriyor.

Yeni keşfedilen dünya, Halla olarak bilinen Jüpiter benzeri bir gezegen, yıldızı Baekdu'nun kesin ölüm olması gereken ölümünden sağ çıkmayı başardı. Gökbilimciler gezegeni buldular ve takip eden gözlemlerle Baekdu'nun daha önce kırmızı deve dönüştüğünü keşfettiler. Bunu yaptığında Halla ile arasındaki mesafenin 1,5 katına kadar şişmiş, yıldızı yutmuş ve sonra tekrar bugünkü boyutuna küçülmüştü.

Bu dramatik ve şiddetli olaya rağmen Halla varlığını sürdürmeyi başardı ve gökbilimcilerin Hawaii'deki teleskopları kullanarak onu görebilmelerini sağladı.

Çalışmanın başyazarı Marc Hon.'Gezegenin yutulması ya gezegen ya da yıldızın kendisi ya da her ikisi için de felaketle sonuçlanır. Halla'nın, aksi takdirde kendisini yutacak olan dev bir yıldızın hemen yakınında varlığını sürdürmeyi başarmış olması, gezegeni olağanüstü bir hayatta kalan olarak öne çıkarıyor.' diyor.

Bulgular Nature dergisinde 'A close-in giant planet escapes engulfment by its star' başlıklı yeni bir makalede yayımlandı.

Halla 2015 yılında, bilim insanlarının 'radyal hız yöntemi' olarak adlandırdıkları, yıldızların nasıl hareket ettiklerini izleyen ve bunu yörüngelerindeki gezegenler tarafından nasıl çekilebileceklerini anlamak için kullanan yöntem kullanılarak bulundu. O zamandan bu yana geçen yıllar içinde bilim insanları gezegenin yıldız tarafından yutulmuş olması gerektiğini keşfettiler ve gezegeni daha iyi anlamak için takip gözlemleri yaptılar.

Bu gözlemler gezegenin on yılı aşkın bir süredir sabit yörüngesinde olduğunu ve gerçekten var olduğunu doğruladı.

Çalışmanın ikinci yazarı IfA astronomu Daniel Huber, 'Bu gözlemler birlikte gezegenin varlığını doğruladı ve bizi gezegenin gerçekte nasıl hayatta kaldığına dair zorlayıcı bir soruyla baş başa bıraktı' dedi.

Ancak bilim insanları hala nasıl hayatta kaldığını bilmiyorlar.

Bir olasılık, yıldızına yaklaşmadan önce daha büyük bir yörüngede başlamış olmasıdır, ancak gökbilimciler bunun olası olmadığına inanmakta.

Bir diğeri ise Baekdu'nun aslında bir zamanlar iki yıldız olduğudur.

Ölümleri sırasında birleşmiş ve Halla'yı yutacak kadar büyümelerini engelleyerek birleşmekten kurtarmış olabilirler.

Ayrı bir olasılık da Halla'nın aslında iki yıldızın çarpışmasından doğmuş olmasıdır.

Bu, Halla'yı doğuran bir gaz bulutu üretmiş olabilir ve bu nedenle Halla, yıldızından kurtulan biri olmaktan ziyade yıldızının ölümünün bir sonucu olabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yok Artık! New Jersey’de Yatak Odalarına Meteor Düşen Çiftin Yaşadıklarına İnanamayacaksınız!
Bilim İnsanları Bize En Yakın Kara Deliğin Tekrar Aktif Olduğunu ve Giderek Yoğunlaştığını Açıkladı
MIT Araştırmalarına Göre Zehirli Gazlarla Dolu Venüs'te Yaşam Olabilir!

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!