Gökbilimciler İlk Kez Güneş Sistemi Dışından Gelen Bir Radyo Dalgası Yakaladı

Bilim insanları, Hollanda’daki radyo teleskobu Low Frequency Array’i kullanarak Tau Boötes sisteminden yayılan radyo dalgası patlamalarını tespit etti. Bu sinyal, güneş sistemi dışında, bir ötegezegende tespit edilen ilk radyo dalgası emisyonu olabilir.

Independent Türkçe'den Uğurcan Yıldız'ın aktardığına göreAraştırmayı yöneten Cornell Üniversitesi’nden Jake D. Turner, emisyonun gezegenin kendisinden kaynaklandığını, radyo sinyalinin gücünü, polarizasyonun ve gezegenin manyetik alanını göz önünde bulundurunca kuramsal tahminlerle uyumlu olduğunu ifade etti.

"Onlarca ışık yılı uzaktaki yabancı dünyaları incelememiz için yeni bir yol sağlayabilir"

Araştırmanın yazarlarından Turner’in danışmanı Ray Jayawardhana, tespit hakkında şu ifadeleri kullandı:

İleri gözlemlerle doğrulanırsa, bu radyo dalgası tespiti ötegezegenler konusunda yeni bir pencere açıp bize onlarca ışık yılı uzaktaki yabancı dünyaları incelememiz için yeni bir yol sağlayabilir.

Turner’a göre, bir ötegezegenin manyetik alanını gözleyebilmek, gökbilimcilerin gezegenin iç ve atmosferik özellikleriyle yıldız ve gezegen etkileşimlerinin fiziğini çözmesini sağlayabilir.

"Muhtemel yaşanabilirliklere katkıda bulunabilir"

Dünyanın manyetik alanı, onu güneş rüzgarı tehlikelerinden koruyarak gezegeni yaşanabilir kılıyor. Turner, bu durumun söz konusu gezegenler için de geçerli olabileceğini düşünüyor:

Dünya benzeri ötegezgenlerin manyetik alanı, kendi atmosferlerini güneş rüzgarıyla kozmik ışınlardan ve gezegeni atmosferik kayıplardan koruyarak muhtemel yaşanabilirliklere katkıda bulunabilir.

Phys.org'un aktardığına göre, iki yıl önce, Turner ve ekibi, Jüpiter’in radyo dalgası emisyonu imzasını incelemiş ve bunları, uzaktaki bir Jüpiter benzeri ötegezegenden gelecek muhtemel imzaları taklit edecek şekilde ayarlamıştı. Bu sonuçlar, 40 ila 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan ötegezegenlerdeki radyo dalgası emisyonlarını aramada birer örnek haline gelmişti.

"Bu tür bir tespitin neye benzediğini kendi Jüpiter’imizden öğrendik"

Bilim insanları yeni araştırmada, 100 saatten fazla süredeki radyo dalgası gözlemlerini dikkatlice inceledikten sonra, umdukları sıcak Jüpiter imzasını Baotes takımyıldızındaki Tau Boötes’te bulabildi. Turner sözlerine şöyle devam etti:

Bu tür bir tespitin neye benzediğini kendi Jüpiter’imizden öğrendik. Onu aramaya gittik ve bulduk.

Öte yandan, söz konusu imza zayıf. Zira Turner, radyo dalgası sinyalinin geldiği gezegen konusunda bazı belirsizlikler bulunduğunu ve ileri gözlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Turner ve ekibi, Tau Boötes’ten gelen sinyali takip etmek için çok sayıda radyo teleskobu kullanarak şimdiden bir seferberlik başlattı.

Mersin' deki 'Gizemli Ev' Yeniden Hareketlendi: Kimliği Belirsiz Kişiler Mahalleliyi Tedirgin Ediyor
23 Yıldır Şikayet Ediliyordu: Bangabandhu Şeyh Muciburrahman Bulvarı’nın Adı Değiştirildi
Fahrettin Koca: 'Aşı Sınıflara, Statüye Göre Değil, Bilime Göre Vurulacak'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
17.12.2020

Bİlimin gözünü seveyim.Biz hala hacı, hoca, cinci, bir erkeğe kaç kadın düşer, şu caiz mi, zina mı vb saçmalıklarla kıçımızı yırtalım.

17.12.2020

Olabilir mi yoksa oylemi(?)

17.12.2020

Bu ilkiyse WoW Signal neydi peki?

17.12.2020

Wow'un nereden geldiğini bilmiyorlardı. Bu "bir gezegen'den tespit edilen ilk" sinyalmiş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ