Gökbilimciler Evrenin Yaşını 'Bebeklik Fotoğraflarını' Oluşturarak Hesapladı

Uluslararası bir araştırma ekibi bebek evrenin en iyi görüntüsünü elde etmek için evrenin yaydığı en eski ışığı ölçtü. Ekibin bulguları evrenin 13,8 milyar yıl öncesine dayandığını doğruluyor.  Araştırmacılar bulgularını evrenin oluşumuna dair ileri çalışmalarda kullanmayı planlıyor.

Milyarlarca yıl önce varlığımız, hidrojen atomlarını oluşturmak için bir araya gelen muazzam düzeyde sıcak ve yoğun nötron ve elektron denizi tarafından belirlendi. Bu hidrojenle, yıldızlar ve galaksiler meydana gelmeye başladı.

Astronomlar yüzyıllardır evrenin nasıl doğduğu üzerine düşünüyor ve çalışmalar yürütüyor. Ancak başlangıçta var olan bu parçacık karışımının tam olarak ne zaman ortaya çıktığını belirlemek hayli meşakkatli.

Independent Türkçe'nin Inverse'den aktardığına göre uluslararası bir araştırma ekibi artık evrenin yaşının doğru bir ölçümünü yapabildiğini düşünüyor. Araştırmacılar ölçümü gerçekleştirebilmek için evrenin “bebeklik fotoğraflarını” yeniden inceledi.

Yedi farklı ülkedeki 41 kurumdan araştırmacılar Şili’deki Atacama Kozmoloji Teleskopu’nun (ATC) yaptığı gözlemleri kullandı.

Araştırma ekibinin bulguları evrenin 13,8 milyar yıl öncesine dayandığını doğruluyor.

Araştırmanın sonuçları Salı, Cosmology and Nongalactic Astrophysics isimli bilimsel yayında yayımlandı.

Evrenin kaç yaşında olduğunu hesaplamak için bilim insanları her şeyin başladığı tahmin edilen noktaya geri döndü. Araştırmacılar, bebek evrenin en iyi görüntüsünü elde etmek için evrenin yaydığı en eski ışığı ölçtü.

"Evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabiliriz"

Araştırmanın yazarlarından ve Stony Brook Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nde doktor araştırma görevlisi Neelima Sehgal, “Evrenin ‘bebeklik fotoğrafını’ ilk oluştuğundakine benzer bir hale getiriyoruz. Görüntüyü kirleten zaman ve mekan aşınmasını ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Sadece bu keskin bebek fotoğrafına ya da evrenin görüntüsüne bakarak, evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabiliriz.

ACT tarafından çekilen evrendeki en eski ışığın yeni bir resminin bir kısmı 👇

Bilim insanları bu görüntüleri oluşturabilmek için evrenin ilk yıllarından geriye kalan elektromanyetik ışınımı kullandı.

Büyük Patlama’dan (Big Bang) 380 bin yıl sonra yayılan ışık polarizasyonda değişiklik gösteriyor. Araştırma ekibi evrenin yaşına yönelik yeni tahmini yapmak için bu değişiklikler arasındaki boşluktan faydalandı. 

Daha önceki tahminlerde bilim insanları NASA’nın Wilkinson Mikrodalga Düzensizlik Sondası’nı (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, WMAP) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Planck Uzay Teleskopu’nu kullanmıştı.

ESA’nın Planck Teleskopu 2013’te evrenin 13,82 milyar yıl öncesine dayandığını tahmin etmişti.

Öte yandan, NASA 2016’da WMAP’tan elde ettiği verilere göre evrenin 13,77 milyar yaşında olduğunu tahmin etmişti.

Bununla birlikte 2019 yapılan bir çalışma evrenin daha önce düşünülenden muhtemelen 2 milyar yıl daha genç olduğunu öne sürmüştü.

"Planck ve ACT’nin uzlaştığı noktaya vardık"

New York’taki Flatiron Enstitüsü’nün İşlemsel Astrofizik Merkezi’nde araştırma yürüten çalışmanın başyazarı Simone Aiola, “Planck ve ACT’nin uzlaştığı noktaya vardık. Bu da zor ölçümlerin güvenilir olduğu anlamına geliyor” dedi.

Yeni çalışma ayrıca Hubble Sabiti için de yeni bir ölçüm yaptı.

Araştırma ekibi evrenin genişleme hızını temsil eden Hubble Sabiti’nin megapersek başına saniyede 67,6 kilometre olması gerektiğini öne sürüyor.

Bilim insanları bu bulguları daha ileri çalışmalarla kullanmayı umuyor.

Independent TürkçeInverse

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
18.07.2020

kaç milyar yıllık dünyada sizi gibi amcıklarla türkiyede dogmusum, şansımı sikeyim

Pasif Kullanıcı
18.07.2020

Ne bos isler ya , geldigimiz gibi gidicez iste ,ahireti dusunmeliyiz

18.07.2020

Aga orayı düşününce devamlı erekte kalıyoruz gece boyu. He bide o huriler yokmu ah uleyn ahh be.

TÜM YORUMLARI OKU (9)