Akbük ve Taşyaka Koyları 2 Milyon Liraya Kiralandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kiralığa çıkardığı Muğla Göcek'teki dört koydan Bedri Rahmi (Taşyaka) ve Akbük'ün ihalesi tamamlandı. Koyların işletmesi 29 yıllığına Hüseyin Gülen isimli işletmeciye verildi. Öte yandan ihalenin yapıldığı bina önünde toplanan köylüler ile çevreci gruplar yolu trafiğe kapatarak koyların ihaleye açılmasına tepki gösterdi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kiralığa çıkardığı dört koy arasındaki Akbük ve Bedri Rahmi (Taşyaka) koylarının ihalesini Dalaman Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Barkod Kafeterya’nın işletmecisi Hüseyin Gülen kazanmasının ardından yıllardır işlettikleri restoranları ellerinden gidecek olan köylüler, yasal yollara başvurup, ihalenin iptalini isteyeceklerini söylediler.

Gökçebel'deki özelleştirme ise bugün yapılacak

Bodrum'un Gökçebel köyünde bazı taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki deniz yüzeyi, kıyı, dolgu ve mendirek alanının özelleştirilmesi ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi bugün yapılacak.

Daha önceden 2-3 yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanmasına ve iskele yapılma imkanı verilemesine , 200 kadar köylü ve çevreci ihalenin yapılacağı Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanıp, tepki gösterdi. 

Gruba, bazı sivil toplum kuruluşları ile CHP ve MHP'nin Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçe başkanları ile milletvekili aday ve adayları destek verdi. Muğla'dan 100 kadar Çevik kuvvet ekibinin de katılımıyla geniş güvenlik önlemi alınırken, 'Koylar halkındır', 'Uyuma Dalaman, bu son talan', 'Biz koruduk, biz koruyacağız', 'İhale değil, hile', 'Yeter artık beyler', 'Ekmeğimizle oynama' yazılı dövizler taşıyan grup, ihalenin yapıldığı binanın önünden geçip, Dalaman Havalimanı'na giden Gazi Bulvarı'ını trafiğe kapattı.

“Yasal haklarımızı araştıracağız”

Bedri Rahmi Koyu’nda restoran işleten ve ihaleye giren Bilal Sarıhan “Dört ortak olarak, bir aile işletmesi gibi yıllardır hizmet veriyoruz. Anadan, babadan, dededen buralıyız. Hepimiz Yörüğüz. Bu koylarda hiçbir şey yokken, bugünkü hale getirdik. Tüm koylarda ruhsatsız, neredeyse 30 restoran açılınca baktılar ki bunun sonu yok Valilik 1998 yılında Özel İdare aracılığıyla bizlere en az dörder ortak şartıyla tek işletmeye izni verdi. Her üç yılda bir sözleşme imzalayarak bugüne kadar geldik. 45 ile 50 bin lira arasında yıllık kira ödüyoruz. İhaleye çıkacağından haberimiz bile olmadı. Hatta, ‘Buraları yine size vereceğiz’ diyerek harita ölçümlerini bizlere yaptırıp, parasını bile bizden aldılar. Biz sezon hazırlıklarına başladık. Bir sürü para harcayıp eksiklerimizi yaptırırken bir de duyduk ki ihaleye çıkarılmış. İhaleye girdik ama kazanamadık. Yasal haklarımızı araştıracağız. Bu koyları rahmetli Turgut Özal köylülere istihdam sağlamak amacıyla bizlere vermişti” dedi.

Sarıhan, işlettikleri restorana Demi Moore’den Shakira’ya kadar pek çok ünlü ismin geldiğine de dikkat çekip, “Doğa için geldiler. Herkes lüks istemediği için buraya geldi. Bakir bir tek Göcek koyları kaldı. Diğer her yer beton yığını” diye konuştu.

“Bir restorandan 50 köylü ekmek yiyor”

Kapıkargın Mahalle Muhtarı ve Bedri Rahmi (Taşyaka) Koyu’nun dört ortağından biri olan Sedat Orhan da, koyda 1982 yılından bu yana, daha doğru dürüst turizmin olmadığı dönemden beri işletmecilik yaptıklarını söyledi. İşlettikleri koy için belirlenen ecrimisil bedellerini bugüne kadar zamanında ödediklerine dikkati çeken Orhan, “Yıllarca emek verdiğimiz koyun şimdi ihaleye çıkartılmasına anlam veremiyoruz. İhaleye girdik, ancak kazanamadık. Bunun arkasını bırakacak halimiz yok. Orada doğup orada büyüdük. Dedelerimizin mezarı bile orada. Bir restorandan en az 50 köylü ekmek yiyor. Buradaki ormanı koruyan benim köylülerim ve çobanlarımız. Tek tek koyları dolaşıp deniz içindeki pislikleri biz temizledik. Bugüne kadar koyu biz bekledik. Bir tek orman yangını bile olmadı” dedi.

"Burayı alacak zenginler buraya sahip çıkmaz"

“Eğer bu ormanlar duruyorsa restoranları işleten ve çalıştıranlar sayesinde duruyor” diyen Göbün Koyu ortağı İsmail Korkmaz ise şöyle devam etti:

“Yılda hiç olmazsa 15-20 yangın başlangıcını önlüyoruz. Pikniğe gelen ateşini yakıp söndürmeden gidiyor. Yangın çıktığında onu söndürecek en yakın kişiler oradaki işletmeciler. Üç seneye kalmaz bir tane çam kalmaz orada. Burayı alacak zenginler buraya sahip çıkmaz.”

Restoran değil marina ve otel peşindeler” 

Göbün Koyu’nun diğer ortağı olan ve burada doğup, büyüdüğünü anlatan Cihan Şahin de ihaleye girenlerin amaçlarının burada marina, otel yapmak olduğunu ileri sürdü. Şahin, “Antalya, Marmaris ve Bodrum beton yığını oldu. Bunların amacı belli. Göcek’e dünyanın her yerinden turist geliyor. Artık buraları katledecekler” dedi.

Yarın ihaleye çıkartılacak Küçük Sarsala Koyu’nda 18 yaşından beri çalışan 37 yaşındaki Hasan Kaba “Küçük işletmeleriz. Mafyaların girdiği ihaleden bizim kazanma şansımız olabilir mi? 900 bin lira verdiler. Yerler peşkeş çekildi. Mağduruz. Pide, gözleme, zeytin, peynir satarak buraları geliştirdik. Ama durumumuz şu anda vahim. Koy, elimizden gitti artık” diye konuştu. 

Cihan ve DHA

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı