Göbeklitepe İçin 'Putların Merkezi' İfadesini Kullanan Belgesele Tepkiler Büyüyor

TRT Belgesel Kanalında 'Cazibe Merkezlerini Destekleme' programı adı altında hazırlanan 'Suların, Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” isimli belgesel, insanlık tarihinin en önemli yapılarından biri olan Göbekli Tepe’nin, Hz. İbrahim´in yıktığı putların yer aldığı tapınak olabileceğini ileri sürdü. 

Belgeselin bu hafta yayınlanan 2. bölümünde 'Göbekli Tepe'de yer alan heykellerin Hz. İbrahim'in babası Azer'in yapmadığını kim bize söyleyebilir, ya da Hz. İbrahim'in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbekli Tepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?' yorumu tepkilere sebep oldu.

Aktuel Arkeoloji'de yer alan habere göre, program kapsamında hazırlanan 'Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” isimli belgesel, insanlık tarihinin en önemli yapılarından biri olan Göbekli Tepe’nin, Hz. İbrahim'in yıktığı putların olduğu tapınak olabileceği ima ediliyor. Belgeselde Göbekli Tepe dikilitaşlarının parçalandığı bir sahne canlandırılıyor. Göbekli Tepe'ye ait bilimsel bilgiler hatalı ve tarihlendirmeler yanlış veriliyor.

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe Hakkında Bilmemiz Gereken 14 Şey

Belgeselde Göbekli Tepe'de yer alan ve tapınağın en önemli dikilitaşlarından biri olan üzerinde tilki betiminin bulunduğu T biçimli dikilitaşın kırılışı canlandırılıyor.

Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen: 'Bu bir hedef gösterme'

Hürriyet'e konuşan Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen, bunun bir hedef gösterme olduğunu söyledi ve ekledi: “Bilimsel yöntemlerle alınan sonuçlar çerçevesinde Göbeklitepe günümüzden 11 bin 800-8 bin 600 yılları arasına tarihlenmekte. Bu konuda dini referansların öngörülen tarihleri ile bilimsel araştırmaların kanıtladığı tarihler arasında 7-8 bin yıllık bir fark açıkça görülmektedir. Bu açıdan Göbeklitepe’nin Hz. İbrahim zamanı ile ilgili bir yerleşim yeri olarak ele alınması pek çok sakıncayı beraberinde getirdiği gibi belgeselde dilikitaşların put olarak canlandırılması ve kırılması tehlikeli bir hedef göstermedir.

Kısa bir süre önce Göbeklitepe’nin UNESCO’nun geçici listesinden asıl listesine alınması için yürütülen başvuru çalışmalarında sona gelindiği açıklanmıştı.

Göbeklitepe UNESCO Yolunda

Aralık ayında da bilim insanları ilk yapı olduğu düşünülen Göbeklitepe’nin kuruluşunu milat olarak kabul etmeyi önermişti.

Bizi 10 Bin Yıl İleri Götürecek Öneri: 'Milat Hz. İsa'nın Doğumu Değil, Göbeklitepe Olsun'

Belgesele sosyal medyadan ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler yükseldi.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
05.01.2017

TRT uygun ve bilimsel(!) bir dille İŞİD`e; Palmiraya yaptığınızı Göbeklitepeye de yapabilirsiniz demiş.

05.01.2017

"Göbekli Tepe'de yer alan heykellerin Hz. İbrahim'in babası Azer'in yapmadığını kim bize söyleyebilir" Bilim söyler at kafası, bilim. Adam orada diyor ki, Hz. İbrahim'in yaşadığı söylenen yıllarla bu tapınağın arasında binlerce yıl var. Bunu da bilimsel verilere dayanarak söylüyor. Ama muhakkak ki götünüz bu meseleye dahil olmalı değil mi? Zira düşünebilen tek organınız orası.

05.01.2017

Koskocaman bi İŞİD kafası..

TÜM YORUMLARI OKU (29)