Göbeklitepe Dünyaya Açıldı: 'Tarihin Sıfır Noktası'na İlgi Giderek Artıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde birinci yılını dolduran Göbeklitepe'ye ilgi giderek artıyor. Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'nin yurt dışındaki bilinirliği artarken, binlerce turist çalışmaları görmek için bölgeyi ziyaret ediyor.

Göbeklitepe geçtiğimiz yıldan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Her geçen yıl ünü duyulan Göbeklitepe, yaklaşık 6 yıl önce UNESCO 'Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı, geçen yıl temmuz ayında ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

'Dünyada önerilen yerler arasında'

Göbeklitepe Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''UNESCO'ya girebilmek için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyordu. Bu anlamda Kültür Turizm Bakanlığı ve Doğuş Grubu'nun katkılarıyla çeşitli projeler hayata geçirildi. Ziyaretçi karşılama merkezleri, otoparklar, meydan düzenlemeleri yapıldı ayrıca kazı alanın korunmasına yönelik Avrupa Birliği projesi olarak üst örtü çatı projesi tamamlandı. Bu sürecin ardından 1 Temmuz 2018'de Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş oldu. Bir alanın UNESCO'ya girmesiyle dünyanın en tanınan en bilinen yerleri arasına girmiş oluyor. Dünyadaki en önemli turizm acenteleri tarafından önerilen yerler arasında girmiş oluyor. UNESCO sürecinden sonra da bunu görebiliyoruz, ziyaretçi sayılarında çok büyük artışlar gerçekleşti.''

Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin ilk durağı

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen, Göbeklitepe'nin kente gelen ziyaretçilerin ilk durağı olduğunu söyledi.

UNESCO listesine girmesinin ardından Göbeklitepe'nin tanıtım anlamında büyük ivme yakaladığını söyleyen Türkmen Avusturya, İrlanda, Singapur, Japonya, ABD, Kanada, Çin gibi ülkelerden ziyaretçilerin geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019'un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edildiğini açıklamıştı.

2019 Yılı 'Göbeklitepe' Yılı İlan Edildi: Dünyanın İlk ve En Büyük Tapınağı Göbeklitepe'nin Tüm Görkemini ve Bilinmeyenlerini Açıklıyoruz!

Ayrıca bakınız 📌

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe Hakkında Bilmemiz Gereken 14 Şey

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
16.07.2019

daha insanlar yerlesik yasama gecmeden yapilmis bir yapi. dunyada daha eskisi yok. gercekden tarihin sifir noktasi. hatta takvimin milatla degil 12bin yil once gobeklitepenin insasiyla baslamasini savunanlar bile var. iyi pazarlanirsa, tarihi dokuya zarar vermeden duzgun altyapi kurulursa turizme katkisi cok buyuk olur, dunyanin her yerinden insan ceker.

16.07.2019

Mısır piramitlerine gidemiyorum ama ilk fırsatta gideceğim yerlerden bir tanesi 👍

İnanılmaz bir tarihi miras, önemli bir keşif, şaşırtıcı bir şekilde koruma altına da almışız yani bizden beklenmeyecek şey, Göbeklitepe hakkında olumlu haberleri öğrenince çok seviniyorum ama UNESCO, bu keşfi Dünya Mirası Listesi'ne almak için üstünün kapatılmasını mı beklemiş? Stonehenge'in üstü mü kapalı? Bizim olsa piramitleri de umursamazlardı muhtemelen.

16.07.2019

Göbeklitepe'deki ilk sonuçlar 2012'de alındı. Alınır alınmaz da Dünya Mirasları Geçici Listesi'ne alındı. Ben buluntuların öneminin kanıtlanmasından itibaren bu kadar hızlı Dinya Mirası Listesi'ne alınan başka bir örnek bilmiyorum. Kaldı ki üstünün kapatılması arkeologlar tarafından onay alınmadığı için çok sorun oldu. Zira bölgede yıllardır kazı yapan takımın başkanı olan Klaus Schmidt çatıyı taşıyacak temelin onaylanmış bölgede olmadığını iddia edip dava açtı, dava sonuçsuz kaldı. Dönemin valisi ve kültür bakanı da dış güçler vurgusu vs yaptı, eşi ve yardımcısı Çiğdem Schmidt'i de vatan hainliği ile suçladı. Çatı temeli atılan yerlerde herhangi bir arkeolojik bulgu olup olmadığını halen daha bilmiyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (5)