Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılır?

Gebelik sırasında bebeğin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan göbek kordonu, doğumdan sonra kesilmektedir. Geride bırakılan kısa parçanın doğumdan yaklaşık 2 hafta sonrası düşmesi beklenir. Hafif bir kan görülmesi normaldir. Göbek kordonu bakımında cildi temiz ve kuru tutmanız enfeksiyon risklerini önler. Aynı zamanda pansuman yaptığınızda kordonun iyileşme süreci de hızlanacaktır. Her annenin merak ettiği göbek kordonu bakımı nasıl yapılır sorusuna ayrıntıları ile haberimizde yer verdik…

Göbek kordonu hortuma benzer bir yapıdadır. Anne karnında bebek tüm ihtiyaçlarını bu kordon yardımı ile karşılar. Gereksinim duyduğu oksijen ve besin maddeleri göbek kordonu ile bebeğe ulaşır. Aynı şekilde atık maddeler kordon yardımı ile vücuttan atılmaktadır. Doğumdan sonra bebeğin bu kordona ihtiyacı olmadığından kordon kesilir. Alanın kuruması ve iyileşmesi için düzenli olarak göbek kordonu bakımı yapılması gerekir. Peki, göbek kordonu bakımı nasıl yapılır? Tüm detaylar bu yazıda…

Göbek Kordonu Bakımında Dikkat edilmesi Gerekenler

Bebeğin kordonu kesildiğinde bölgede açık yara oluşur. Burada enfeksiyon oluşumunu engellemek için göbek kordonu parçasının tam olarak iyileşip üstü kapanana kadar gözlemlenmesi gerekir. Göbek kordonu kendiliğinden düşmelidir. Bu açıdan dışarıdan kordona müdahale edilmemelidir.

Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılır?

1. Bebeğinizin bezini değiştirirken bölgeyi de %70 alkol ile temizleyin.  

2. Kordon idrar ya da dışkı ile kirlendiğinde bölgeyi ılık su ile temizleyebilirsiniz. Ardından temiz ve kuru bir havlu ile bölgenin nemini alarak havalanmasını sağlayın.

3. Göbek kordonunu hava ile temas etmesi bölgenin kuru kalmasına yardımcı olur. Dolayısıyla bebeğin bezini kordonun üzerini kapatmayacak şekilde bağlayın. Kordonun üzerini aşağı doğru katlayabilirsiniz. 

4. Banyo süngerleri göbek bağının iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır. Göbek bağı düştükten sonra bebeğinizi küvetinde yıkayabilirsiniz.

5. Banyo yaptırırken dikkatli davranın. Göbek bağı düşünceye dek haftada 2-3 kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır.

Göbek Kordonu Enfeksiyonu Belirtileri

Eğer aşağıdaki enfeksiyon belirtilerinin herhangi birinden şüphe duyarsanız doktorunuzdan yardım almak için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidin.

- Göbek bağında kötü kokulu irin gelmesi

- Ateş

- Kızarıklık

- Kordona dokunduğunuzda bebeğinizin ağlaması gibi belirtiler enfeksiyona işaret etmektedir.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı