Glütensiz İçeriği ve Uzun Süre Tok Tutma Özelliğiyle Bilinen Karabuğdayı Size Sevdirecek 11 Özellik

Karabuğdayın glütensiz olması, buğday, çavdar, arpa ve yulaf için mükemmel bir alternatif olabilir. Bu nedenle özellikle çölyak hastalarına uygun olarak kabul edilir. Yüksek besleyici etkisiyle Rus ve Ukrayna ordularının da tercih ettiği bu ürün, vücuda birçok fayda sağlayabilir.

Not: Beslenmenize eklemeden önce uzmana danışın.

1. Kilo vermeye yardımcı

Karabuğday, buğday veya arpaya göre daha az kaloriye sahiptir. Doymuş yağ ve kolesterol içermez, diyet lifi ve protein bakımından zengindir (K). Bu kombinasyon iştahı bastırmada, kan şekeri kontrolünde, sindirimi kolaylaştırmada ve yağsız kas kütlesini arttırmada önemli bir rol oynar.

2. Diyabet hastaları için iyi bir seçenek.

Kalorisi düşük ve yağsız olan karabuğday, diyabet hastaları için ideal bir besindir. Karabuğday, kılcal duvarları güçlendiren ve kanamayı azaltan tıbbi bir kimyasal içerir, böylece yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan kişilerde ölümcül felç ve kalp krizi riskini azaltır (K). Diyabetiklerde mikro damar bütünlüğünü ve dolaşımını iyileştirir, böylece sinirlerin ve kas hücrelerinin zarar görmesini ve böbrek fonksiyon kaybını önler.

D-chiro-inositol, tip II diyabet hastalarında eksik olan bir bileşiktir. Bu bileşik, tip II diyabetin kontrolü ve tedavisi için uygun insülin iletimi için gereklidir. Karabuğday da D-chiro-inositol içerir.

3. Kan basıncını azaltmada etkili.

Karabuğday, kan damarlarını gevşeterek kan basıncını iyileştirmede etkili olan iyi bir magnezyum kaynağıdır (K).

4. Kardiyovasküler sağlık

B vitaminleri, özellikle niasin, folat ve B6 vitamini bakımından zengin olan karabuğday; kalp damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu vitaminler kandaki kolesterol konsantrasyonunu azaltır. Karabuğday ayrıca, plak oluşturan trigliseritleri ve düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL) kaldıran yüksek kaliteli proteinler içerir. Bu nedenle , kalp fonksiyonlarının ve diğer kardiyovasküler problemlerin zayıf olduğu insanlar için oldukça faydalıdır. (K)

5. Meme kanserine karşı koruyabilir.

Araştırmalar, karabuğday gibi kepekli tahıllardan elde edilen lif bakımından zengin bir beslenme düzeninin meme kanseri riskini azalttığını kanıtlamıştır. Antioksidanlar, liganlar östrojen alımında önemli bir rol oynar ve bu nedenle menopoz sırasında veya sonrasında kadınlar için faydalıdır (K).

6. Çocukluk çağında astıma karşı koruma

Araştırmalara göre, karabuğday gibi kepekli tahılların tüketimi, çocukluk çağı astım riskini yaklaşık yüzde 50 azaltabilir (K).

7. Safra taşlarını önler.

Çözünmeyen lif bakımından yüksek olan karabuğday, safra kesesi taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir (K). Çözünmeyen lif, gıdanın bağırsaklardan geçişini hızlandırır, insülin duyarlılığını arttırır ancak safra asitlerinin ve kan şekeri salgılanmasını azaltır.

8. Kemikleri güçlendirir.

Karabuğdayda bulunan manganez, kemik oluşumundaki temel enzimleri sağlamak ve insan vücudunda metabolik ilerlemeye yardımcı olmak için bir koenzim olarak hareket ederek sağlıklı kemik yapısını sağlar. Aynı zamanda bağ dokularının oluşumu, kalsiyum emilimi ve yağ ve şekerin metabolizmasında aktif olarak rol oynar. Diş sağlığı için de faydalıdır.Sinir uyarılarını iletir ve enerji üretimine yardımcı olur. Kalsiyumun vücut tarafından emilimini kolaylaştırır ve osteoporoz gelişimini önler. Böylece, karabuğday sağlıklı bir kemik yapısına çok büyük derecede katkıda bulunur(K).

9. Bilişsel sağlığı korur.

Karabuğday zihinsel sağlığa katkıda bulunur. Ruh halini olumlu yönde etkileyen triptofan içerir, böylece mutluluk sağlar ve depresyonu önler (K).

10. Cilt güzelliğine katkı sağlar.

Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağladığı için doğal bir güneş kremi olarak kabul edilebilir (K). Ayrıca karabuğdayda bulunan güçlü antioksidanlar ve flavonoidler cildin erken yaşlanmasını önler (K). Ve karabuğdayda bulunan magnezyum, kan damarları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, kan dolaşımını iyileştirir böylece parlak ve genç görünümlü bir cilt sağlar (K).

11. Saçınızın sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

Karabuğday % 75 oranında kompleks karbonhidrat içerir. Tam tahıllı karbonhidratlar saçın uygun şekilde uzamasına yardımcı olur.

Kilosuna dikkat edenlerin gönül rahatlığıyla yiyebileceği karabuğdaylı bir tarif isterseniz bu pizza tam size göre:

Chia Tohumlu ve Karabuğdaylı Pizza Tarifi

Malzemeler:

  • Çeyrek fincan chia tohumu

  • 3/4 su bardağı su

  • 3 yemek kaşığı tam buğday unu (glütensiz)

  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik

  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Sos

  • 1/4 fincan domates salçası

  • 10 orta boy domates

  • 4 dilimlenmiş mantar

  • 1 avuç taze fesleğen yaprağı

  • 1 avuç roka yaprağı

  • Çeyrek kırmızı soğan

  • Rendelenmiş keçi çedar peyniri

  • Tuz ve karabiber

Tarif:

Chia tohumu, su, buğday unu, kekik ve tuzu bir kaba ekleyip karışımı koyulaşmaya başlayana kadar iyice karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı, yaklaşık 1 cm’lik yükseklikte yuvarlak olacak şekilde yerleştiriyoruz. 175 derecede 30-40 dakika kadar pişirip sos malzemelerini hamurun üzerine koyuyoruz ve 10 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarıyoruz. Üzerine rendelenmiş çedar peynirini ve roka yapraklarını serperek servis ediyoruz.

Tümü ort 600 kcal

Karabuğdaylı daha fazla tarif için; 👇

Sağlık Deposu Karabuğday ile Her Öğüne Farklılık Katacağınız 13 Lezzetli Tarif

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!