Gittiğinizde Kendinizi Adeta Masal Dünyasında Hissedeceğiniz Flamingo Cenneti: Tuz Gölü

Konya ile Aksaray sınırının birleştiği yerde bulunan Tuz Gölü, ev sahipliği yaptığı kuş türleriyle adeta ülkemizin kuş cennetlerinden biri. Kuşlar için oldukça iyi bir barınak bu yer aynı zamanda ülkemizin en önemli sulak alanlarının başında gelmektedir.

Gittiğinizde kendinizi adeta masal dünyasında hissedeceğiniz flamingo cenneti Tuz Gölü'nden sizler için bahsettik.

İç Anadolu bölgesinde, Aksaray sınırında yer alan Tuz Gölü hem çeşitli kuşları hem de sağladığı tuz kaynağıyla ülkemizin en biricik yerlerinden biri. 😍

Türkiye’nin en büyük ikinci, dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan Tuz Gölü, verimli bir kaynak olmakla beraber adeta bir cennet.

Kendine özgü yapısının yanında tarihi bir değeri de olan Tuz Gölü, 2000 yılında 'özel çevre koruma bölgesi' ilan edilerek korunma altına alındı.

Yani Birinci Derece Doğal Sit Alanı olarak korunuyor. Her yıl dünyanın her yanından birçok insan Tuz Gölü'nü ve burada yaşayan başta kuş olmak üzere hayvan çeşitlerini görmek için ülkemize geliyor.

Tuz Gölü genellikle tuzlu suyu, hayvanları ve bitkileriyle bilsek de buranın bir de kendine has bir efsanesi var...

Efsanenin dediğine göre Tuz Gölü'nün hikâyesi aslında bir bedduaya dayanırmış.

Bugün gölün olduğu çok çok eski zamanlarda üzümlerle dolu bağı olan bir yaşlı kadın yaşarmış. Bu yaşlı kadının çok da iyi biri olduğu söylenmezmiş. Günün birinde susuzluktan perişan olmuş, yürümekten mahvolmuş bir derviş geçmiş bağdan. Derviş de yüce bir dervişmiş! Bağdan geçerken yaşlı kadından bir salkım üzüm istemiş ancak yaşlı kadın 'Bağım kurudu' deyip dervişe bir salkım üzümü çok görmüş. Perişan bir halde olan dervişin ah edip 'tuzla buz olasın' demiş yaşlı kadına. Denen o ki yaşlı kadının buza dönüşürken bağları da tuza dönüşmüş.

Tuz Gölü, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından da büyük bir kaynağımız zira bu güzel yer sayısız hayvanın yuvası.

Kapladığı çok geniş su alanı ile su kuşları için önemli bir kışlama alanı olmakla beraber diğer kuş türleri için de barınma ve kuluçka imkanı sunuyor.

Tuz Gölü en çok flamingolarıyla biliniyor ve hatta burada sıkça sayısız yuvadan oluşan kuluçka kolonileri görebiliyorsunuz.

Flamingolarla beraber Tuz Gölü'nde 85 kuş türü bulunuyor. Angıt, suna, bataklık kırlangıcı, telli turna ve kılıçgaga bunlardan yalnızca bazıları.

Fakat bölgede bulunan tek hayvan türü kuş değil. 129 böcek türü ve 15 memeli türü de burada yaşıyor.

Binlerce hayvanın yuvası olan bembeyaz bir cennet. 😍

Tarımı, hayvancılığı, biyolojik çeşitliliğin korunması kısacası her şeyiyle canımız pahasına korumamız gereken bu güzelliği kendi gözlerinizle görmeniz...

ve tuzlu suda eşsiz bir yürüyüş yapabilmeniz dileğiyle. 😍 💚🌱

Tüm bu güzellikler kaybolmasın, gelecek nesillere güvenle aktarılabilsin diye seni de sürdürülebilir yöntemlere sahip çıkmaya, doğamızı, dünyamızı ve ülkemizi korumaya davet ediyoruz.

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
30.06.2021

Yeniyormu bari 😒

01.07.2021

Göl kaldı mı acaba bir hafta önce geçtim geçen sene gece durudum suyu her sene çekiliyor iyice

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ