Gitmesek de Görmesek de O Cafe Bizim Cafemizdi: Yadigar Videolarıyla Efsane Şanzelize Cafe

Belki de yıllardır oradalardı ama ya biz gözden kaçırmıştık ya da bu değerli, bu eşsiz güzelliği toplumla paylaşmaya hazır değillerdi. 

Şanzelize Cafe 2012 yılında sosyal medya vasıtasıyla hayatlarımıza girdi. Gaziosmanpaşa'nın dışarıya açılan yüzü olan Şanzelize, özgün ve kıpır kıpır müzikleri, kalabalık içecek menüsü ve yoğun erkek erkeğe dansı ile eğlence sektörünün ezberini bozmuştu. Ancak bu efsane 17 Nisan 2015 tarihiyle kapılarını kapattı. Umarız çok sürmeyecek bu ayrılık ise eğlence sektörünü bir nevi öksüz bıraktı.

Böyle tanışmıştık onlarla

Evet pimapen bir kapıdan giriyorduk, evet Dj Apo'nun önünde tüplü monitörden çalan Winamp listesi vardı, evet kadın yoğunluğu yok denecek kadardı ama samimiydi, içtendi. Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler ancak bu zaten yeteri kadar iyi bir reklamdı. Belki de bu videonun onların hayatlarını değiştireceğinden habersizdiler.

Bekletmeden ikinci tanıtımla gelmişlerdi huzurlarımıza

İlk tanıtımın yaptığı patlamayla birlikte mekan sahibi Alaattin Yılmaz ve ekibi ikinci tanıtım klibini çekmeye karar verdiler. Eksiklerinin farkında olan ekip bu videoda aynı zamanda işin mutfağını da açarak gerek kola dolduran, gerek kolaları servis eden emekçileri de unutmamıştır. Tüplü ekrandan ince ekrana geçilmiş, mekana plazma koyulmuş ve müzikler popüler kültüre ayak uydurmuştu. Erkek popülasyonu hala 'biraz' fazlaydı, ama olsun o da halledilecekti.

Gaziosmapaşa Şanzelize Cafe 3. Tanıtım Filmi

İşte bu video ise, Şanzelize Cafe'nin samimiyetini gözler önüne seriyordu. Yönetmenin aldığı inisiyatif ve doğallıkla ikinci tanıtımın makaslanmamış hali bizlere ulaştırıldı.

Kuruluşundan bu yana mekanın göz bebeği Dj Apo

Tüplü monitör zamanında bu projeye inanmış ve sanatını esirgememiş, belirli bir kitleye kavuşup ünlenince ise gemisini terketmemiştir. Dj Apo, yeni dönem Gaziosmanpaşa gençlerine ilham verecek insandır. Evet Şanzelize artık yok ama O yine karşımıza çıkacak.

Yılbaşı, doğum günü etkinlikleri birbirini kovalamaya başlamış, Gaziosmanpaşa gençliğinin ortak yaşam alanı filizlenmişti

2013 yılına geldiğimizde ise artık gözler üzerlerindeydi

Bu oluşuma ana akım medyanın ilgi göstermesi ise çok sürmedi. Art arda yapılan röportajlar durumun gerçekliğinden biraz farklı görünse de, toplum Şanzelize Cafe'nin özsuyunu içmişti bir kere.

Şanzelize bizleri kendinden mahrum bırakmamaya devam ediyordu

Şanzelize'nin ayak sesleri Gaziosmanpaşa'yı aşmış, Türkiye'den duyuluyordu. Alaattin Bey de bunun farkındaydı ki videonun açılış cümlesi sadece Gaziosmanpaşa'nın değil, İstanbulun da en ünlü cafelerinden biri söylemiydi. Şöhretin getirdiği özgüven artık her hallerinden belliydi. Bildikleri yolda emin adımlarla yürümeye devam edeceklerinden hiç ama hiç şüphe yoktu.

Popüler kültürün ayak sesleri yavaş yavaş duyulmaya başlanmıştı

Şanzelize Cafe şaşırtmaya devam ediyordu! Popüler kültür Şanzelize Cafeyi de esir etmişti. Gangam Style akımına ayak uyduran Şanzelize, akıma yabancı olduklarını maalesef biraz belli etmişlerdi. Ancak bu acemilikti belki de onlara bu kadar kanımızı kaynatan... Şarkının belki tek söylenebilen kısmı OPPA Gangam Style kısmı bile yanlış söyleniyor, Alaattin Abimizin ekseni etrafında döndürmek istediği hanım abla ağır çekimde o kadar yavaş dönüyordu ki şarkının nakaratına bir türlü girilemiyordu. Sonuç olarak bu girişim de Şanzelize Cafe'nin gözümüzdeki değerini düşüremiyordu.

Şanzelize Cafe İlişkili Elbise Partisi

Kabına sığamayan Şanzelize kendi soundtrackini yapmaya da başlamış, tür olarak da rap müziği tercih ederek kalıplarından sıyrılmıştı

Yönetmen Volkan bu defa farklı bir konsept kullanarak Şanzelize yeni tanıtım videosunu rap versiyonu ile yayınladı, Mizan Mirat'ın yaptığı katkı ile kalite kelimesinin tanımı tekrar yazılıyordu.

Ekipten kopuşlar başlamıştı... Yönetmen Volkan'a veda

Yönetmen Volkan'ın son tanıtım filmi. Belki de bize veda edeceklerinin farkında olarak bir potbori müzik şenliği yaşattılar. Mezdekeyle başlayan ziyafet bizi biraz ürkütse de, ceketli abimiz konsantre dansının bir balonla sabotaja uğrama durumunu biraz gerginlikle savuştursa da herkes halinden memnundu.

Şanzelize Cafe'ye Doğru Akmak - Parti Zamanı

İşte Şanzelize Cafe'nin son reklam videosu. Gaziosmanpaşa sokaklarında başlayan titrek çekimler, belki de onları büyüten ve besleyen sokaklara bir teşekkür mahiyetindeydi. Bu son video kendi emekleri olsun istemiş, görünürde emektar yönetmen Volkan ile çalışmamışlardı. Alaattin Abi'nin animasyon suretiyle sol tarafına yerleştirdiği dansçı hanım ve arkadaki mekan görüntüsüyle bize belki de hayal ettiğimiz Şanzelize görüntüsüyle veda ediyordu. Ancak eminiz ki Alaatin Abi'nin bize verdiği mesaj, hayal ettiğimizin böyle kötü bir kurgu olduğuydu. Asıl Şanzelize ruhu, onların yaşadığıydı.

İşin aslına gelince...

Aslında durum, genelimizin tepeden baktığı gibi dalga geçilecek ya da küçük görülecek bir durum değil. CNN Türk'ün yaptığı röportajda da aslında çok güzel özetleniyor. Gelir dengesizliğinin had safhada yaşandığı ülkemizde televizyonun renkli dünyası her kesim insanı cezbediyor. Hemen her zevkte olduğu gibi eğlenmenin de ciddi maddi karşılığı olduğunun bilincinde olan Alaattin Abi de, Gaziosmanpaşa gençliği de bu 'az masraflı' eğlenme fırsatlarını sonuna kadar kullanmak istiyorlar. Dedikleri gibi 'Bizim gibi insanlar oraya girmez. Neden? Almazlar, çünkü paramız yok' Bu söylemin altında yatan bilinç; en saf, en temiz haliyle gelir adaletsizliğinin en saf, en sade haliyle yüzümüze tokat gibi vurduğu andır. Eğlenmek, dans etmek, sosyalleşmek bir lüks değil, ihtiyaçtır.

Bir devrin sonu

Bugün Şanzelize Cafe, belki de bir daha açılmamak üzere kapandı. Oraya giden gençler ise tekrar sokaklara, mahalle arası kafelere döndüler. Umarız aramıza dönerler, büyürler ve eğlenmenin belirli bir zümreye ait olmadığını tekrar gösterirler. #occupysanzelize

Sizleri Şanzelize Cafe'nin marşıyla uğurluyor, hayatınızın Şanzelize tadında geçmesini diliyoruz

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı