Gitgide Sıcak ve Tehlikeli Bir Yer Olan Dünyamızın Isınmasını Durdurabiliriz: Çılgın SCoPEx Projesi

Aslında sorunun cevabı kendi içinde saklı, doğal olana ne kadar insan müdahalesi yapabiliyorsak bu durum karşısında da sınırlı gibi duruyoruz. Ancak bu sınırları genişlettikçe, elimizle yavaş yavaş yok ettiğimiz dünyamıza süre kazandırabiliriz gibi duruyor.

Kaynak: PopularScienceTR

Dünya neden ısınıyor? Öncelikli nedenlerden biri sera etkisi. Aslında dünyamızdaki ısıyı hapseden gazlar bir noktaya kadar faydalı.

Ancak gereğinden fazlası bir sorun. Mesela karbondioksit... Karbondioksit bir sera gazı ve gerek endüstriyel faaliyetler gerekse fosil yakıt kullanımı arttıkça gezegenimizdeki karbondioksit miktarı da artıyor.

Isınmanın bir başka önemli nedeni de ağaçların eksikliği. Ormanların yok edilmesi ve ağaçların (biyokütlenin) yakıt olarak kullanılması yine bol miktarda karbondioksit salınımına yol açar.

Peki insan öncesi dünya ile güneşin ilişkisi nasıldı? Yani neden eskiden küresel sıcaklık artmıyordu? Şöyle ki o tarihlerde güneşten gelen ısının yalnızca %50'si atmosfer tarafından tutulurken...

Şu an bu oran %70 civarında. Yani atmosfer sadece %30'luk bir kısmı uzaya geri yansıtıyor. Çünkü karbondioksit salınımları, yansıması gereken ısının bir miktarını emiyor ve dünyaya hapsediyor. Böylece hassas denge bozuluyor.

Peki karbondioksit salınımını azaltmak haricinde bu dengeyi nasıl kuracağız? Bu konuda bilim insanlarına ilham veren olaylardan biri 1991 yılındaki Pinatubo Yanardağı'nın patlaması olur.

Bu patlama ile kuzey yarım küredeki ortalama sıcaklık sonraki 15 ay içinde yarım dereceden fazla düşer. Çünkü bu patlama stratosfere büyük miktarda toz parçacığı gönderir ve bu parçacıklar güneşin ısısına karşı bir bakıma kalkan görevi görür.

İşte Harvard Üniversitesi'ndeki "SCoPEx" ekibinin şu an üzerinde çalıştığı proje de tam olarak bu. Onlara göre eğer üst atmosfere partikül enjekte edebilirsek sıcaklıkları geçici olarak düşürebiliriz.

Bunun için lazım olan ise bir yüksek irtifa balonunu 20 kilometre ve daha yükseğe çıkartarak stratosfere aerosol yani mikroskobik parçacıklar salınmasını sağlamak. Bu parçacıklar yerden görünmeyecek ancak atmosferde asılı kalacak.

Ve böylece güneş enerjisinin bir kısmı uzaya geri yansıyacak. Proje ekibinin yaptığı simülasyonlarda stratosfere aerosol enjeksiyonu uygulanabilir olarak durur.

Ancak sizin de fark ettiğiniz üzere bu kalıcı bir çözüm değil, kalıcı tek çare olan karbondioksit salınımın azaltılması için süre kazandırma projesidir. Bunun yanında SCoPEx ekibi bu proje ile daha hassas ölçümler yapmayı hedefler.

Proje ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için şöyle buyurun:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Şu An Uzayda 9 Tane Tuvalet Olduğunu Biliyor muydunuz?
Haydi Durma Göğe Bakalım! Ve Mars'ta Gökyüzünde Neler Var Görelim
Bu Yerleri Gördükten Sonra Şimdiye Kadar Hiç Üşümediğinizi Fark Edeceksiniz!
Her Güzel Şey Bitermiş! Evrenimizin Nasıl Yok Olacağına Dair 3 Teori
Uydumuz Ay Olmasaydı Ne Olur ya da Ne Olmazdı Acaba?

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’nın Abdullah Öcalan Önerisi: “Gerekirse Milletvekili Olmalı”
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
YORUMLAR
28.09.2021

İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır. Rum Suresi-41.Ayet İnanırsınız inanmazsınız bilmem ama kıyamet böyle yavaş yavaş göstere göstere gelecek.

28.09.2021

Kıyamet gelir mi bilmem ama dünyanın sonu gelecek bu da zaten dünyanın kıyameti olur. Başka bir gezegende yaşam bulunmazsa bu tüm insanlığın sonu yani kıyameti olur.

18.10.2021

E bu şey değil mi Snowpiercer senaryosu?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ