Girişiminizde İyi Bir Marka Yönetimi İçin Bilmeniz Gereken 8 Şey

'İyi bir marka yönetimi nasıl olmalı?' diye soranlardansanız, başarılı bir marka yaratmak için bilmeniz gerekenleri aşağıda listeledik! 👇

1. İyi bir marka oluşturmak için isminizi doğru seçin!

Başarılı bir marka yaratmak istiyorsanız, iyi bir isme ihtiyacınız var. Bu nedenle de eşsiz olması, kolay hatırlanabilir olması, fonetik uyumu olması gerekir. Ayrıca kendi ülkesiyle sınırlı kalmak istemeyenlerin farklı ülkelerde dahi olumsuz bir anlam taşımayacak şekilde bir isim bulması gerekir.

2. Markanızı diğerlerinden ayıran özellikler belirleyin.

Markanızı farklılaştırmanın yolu değer yaratmaktan ve ayrıcalıklı hissettirmekten geçer. Bunu başarabilirseniz çok daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Markanın başarılı olması için rakiplerden sizi ayıran bir özelliğinizin olması gerekir. Müşteriler ürün ve hizmet satın aldıklarında sizi seçtikleri için özel ve ayrıcalıklı hissetmek isterler.

3. Web sitesi kurun ve sosyal medya mecralarında markanıza ait hesaplar açın!

Dijital dünyada varlık göstermenin en etkili yöntemlerinden biri de dijital gelişmeleri yakından takip edip, uyum sağlamaktır. Markanıza ait bir web sitesinin olması, çok kullanılan sosyal medya ağlarından hesaplar açılması tanınırlığı açısından olumlu etki sağlamakla birlikte markanızın daha da büyümesini ve genişlemesini sağlar.

4. Hedef kitlenizi tanımlayın.

'Her satıcının, bir alıcısı vardır.' diye boşa dememişler. Her hizmetin hitap ettiği ortalama bir kitle vardır ve  sizin hizmetinizin hangi kitleye hitap ettiğini bulmanız ya da belirlemeniz gerekir. Yapacağınız reklam, pazarlama çalışmaları da bu kitleye yönelik yapılacağı için markanız için müşteri profilini oluşturmak çok önemlidir.

5. Markanızı yansıtan bir logo tasarımı yapın!

Bir markayı aklımızda canlandırırken ya sloganıyla ya da logosuyla hatırlarız. Bu yüzden de diyebiliriz ki markanın bir kimliği vardır ve bu kimliği en belirgin eden şeylerden biri de logolarıdır. Ayrıca logonun algılanabilir ve anlaşılabilir olması ve markanızı yansıtması gerekir.

6. Markanın pazarlama sürecini detaylı bir şekilde planlayın.

Pazarlama profesyonel bir süreçtir ve iyi bir marka yaratmak ve bu markayı yönetmek konusunda da en etkili yollardan biridir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer şey işe bu pazarlama planında hedef kitlenin tespit edilmesi ve bu hedef kitleye ulaşmak için ayrılacak bütçenin belirlenmesidir. Bu süreçte maliyeti daha düşük olan, doğrudan hedef kitleye hitap eden ve geri dönüş oranları yüksek olan dijital pazarlamadan yararlanılabilir.

7. Rakip firmaların neler yaptığını analiz edin!

Markanızı diğerlerinden ayrıcalıklı konuma getirmek için sektörü ve rakiplerinizi tanımanız, analiz etmeniz gerekir. Aynı sektörü paylaştığınız rakibinizin güçlü ve zayıf yönlerini, müşteriyle ilişkisini bilmek reklam ve pazarlama çalışmalarınızda markanızın yararına olacaktır.

8. Tutarlılığınızı kaybetmeden yeniliklere açık olun.

Sürekli strateji değiştirir ve ne yapacağınız konusunda kararsız olursanız, başarılı bir markaya sahip olamazsınız. Attığınız her adımın birbiriyle uyumlu ve planlı olması gerekir. Bunun yanı sıra tutarlılığınızı kaybetmeden sektördeki yenilikleri takip ederek mevcut iş fikrini daha iyi bir konuma taşıyacak güçlendirici fikirlere açık olursanız çok başarılı bir marka yaratabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Yok Artık Dedirten Olay: Üniversite, Erasmus Ödeneğiyle Mobilya Takımı Almış
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri