Girişiminizde İlk İşe Alımları Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 11 Şey

Girişimcilik dünyasında belki de en çok dikkat etmeniz gereken şey, kimlerle yola çıktığınızdır! Kendi ellerinizle kurduğunuz girişim için büyüme yolunda ilk işe alımları yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini söylüyoruz!

1. Öncelikle işe alım için doğru zamanı iyi belirlediğinizden emin olun.

Özellikle yeni kurulan start-up'lar için zamanlama büyük önem taşıyor. Eğer ekip arkadaşlarınızı seçmek için hızlı davranırsanız ciddi bir mali yük taşımak durumunda kalmanız olası. Geç kalırsanız da kaçırdığınız fırsatlar için üzülebilirsiniz. Bu sebeple ilk olarak tüm enerjinizi doğru zamanı tespit etmeye ayırın. İş hayatında planlama ve takvim başarının en önemleri anahtarlarıdır.

2. İş mülakatının çift taraflı bir süreç olduğunu unutmayın.

Girişim ekosisteminde birlikte yola çıkacağınız ekip arkadaşlarınızı doğru seçmek durumundasınız. Ancak unutmayın ki profesyoneller yeni kurulmuş şirketlere güven duymakta güçlük çekebilirler. Bu sebeple sizin sadece seçen değil aynı zamanda seçilen taraf olduğunuzu unutmayın. 

Yetenekli ekip arkadaşlarının ilgisini çekebilmeniz için firmanızı iyi tanıtmanız, nasıl bir düzen kuracağınızı görselleştirmeniz ve ilerleyen dönemlerdeki hedeflerinizden bahsetmeniz sağlıklı olacaktır.

3. Referansla hareket etmek işinizi kolaylaştırabilir.

Girişiminizin ilk işe alımlarında yetkin personellere ulaşmakta güçlük çekebilirsiniz. Aynı zamanda kurum kültürünüz henüz oturmadığı için ilk işe alacağınız çalışanlar, kurum kültürünü belirleyen ekip olacak. Bu sebeple tanıdığınız, güvendiğiniz, alanında yetkin olduğunu bildiğiniz referanslarla ilerlemek işlerinizi oldukça kolaylaştırabilir.

4. Sosyal medyadan ilan yayınlamak aday çeşitliliğinizi arttıracaktır.

Modern dünyada işe alımlar yalnızca iş bulma platformları üzerinden yapılmıyor. Kurumsal hesaplarınızdan paylaşacağınız iş ilanları, hem talebi arttıracak hem de başvuru sahipleriyle daha yakın bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Bu sayede doğru ekibi kurma sürecini oldukça kolaylaştırabilirsiniz.

5. Uzaktan çalışma seçeneğini göz ardı etmeyin.

Belki de pandeminin bize kattığı tek pozitif şey, uzaktan çalışma konusunda atılan pozitif adımlar oldu. Yeni teknolojiler sayesinde birçok iş için uzaktan destek almanız mümkün. Aynı zamanda uzaktan çalışma formatıyla dünyanın her yerinden personel istihdam edebileceğinizi unutmayın.

6. Detaylı bir CV taraması ve 'background check' olmazsa olmaz!

Özellikle yeni kurduğunuz girişimin ilk adımlarını attığı aşamada ekip seçimi çok hassas bir konu olarak öne çıkıyor. Bu sebeple birlikte yola çıkacağınız ekibi iyi tanımaya, daha önce yaptığı işleri, referansları, hayallerini öğrenmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle doğru kişileri bulma şansınızı arttırıp, iş hayatındaki başarı merdivenlerini daha hızlı tırmanma şansı bulabilirsiniz.

7. Motivasyon da en az tecrübe kadar önemli!

Her zaman en iyi ekip arkadaşları en tecrübeli insanlardan oluşmuyor. Aksine, bazen daha tecrübesiz ama öğrenme hevesi olan çalışanlar çok daha büyük fayda sağlayabiliyor. Bu yüzden işe alım yaparken görüştüğünüz kişilerin hem o alanda çalışmak için hem de sizinle çalışmak için ne kadar motive olduğunu iyi ölçmeye dikkat edin.

8. Proje bazlı ya da 'freelance' çalışarak adım adım ilerlemek sizin için daha uygun bir seçenek olabilir.

İş koluna, işe alacağınız personelin görevine ve işin doğasına göre belki de proje bazlı çalışarak ilerlemek sizin için daha faydalı olabilir. Böylelikle ilk işe alımlarınızı zaten birlikte çalışmaya başladığınız kişilere iş teklifi ileterek yapabilirsiniz. Eğer bu çalışma modeli sizin girişiminize uyuyorsa bu ihtimali göz ardı etmeyin.

9. Deneme işleri ya da mini ödevler potansiyel iş arkadaşlarınızı daha yakından tanımanıza fırsat verecektir.

İş görüşmesi için davet ettiğiniz potansiyel iş arkadaşlarının performansını görmek için mini görevler vermeyi deneyebilirsiniz. Küçük bir örnek proje, mini bir sunum ya da buna benzer bir görev, işe alacağınız kişiyi daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Elbette, bu görevler konusunda şeffaf davranmanız ve iş başvurusu yapan kişilere, yaptıkları bu deneme işlerinin karşılığını vermeniz firma imajınız için büyük önem taşıyor.

10. Sizin sahip olmadığınız özelliklere sahip olan kişiler, girişiminizi ileri taşımanıza yardımcı olabilir.

İş dünyası, özellikle de girişimcilik ekosistemi, birçok farklı disiplinden tecrübeyi ve karakter özelliğini gerektiriyor. Bu sebeple ilk işe alımlarınızı yaparken eksik olduğunuzu düşündüğünüz alanlarda yetenekli olan kişileri değerlendirmeye almanız faydalı olabilir. Zira sizin çözemekte çok zorlanacağınız bir sorun, yeni ekip arkadaşınız için oldukça kolay bir konu olabilir.

11. Pozisyondan beklentilerinizi, görevleri ve sorumluluklarını doğru aktardığınızdan emin olun.

İş hayatında sıklıkla problem yaşanan konulardan biri de iş tanımı. Bu konuda oldukça spesifik davrandığınızdan ve işe alacağınız kişinin sorumluluklarını net olarak anladığından emin olun. İleride yaşanacak bir uyumsuzluk size çok pahalıya mal olabilir.

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''