Dönemin Popüler Mesleği Girişimcilik İçin 13 Başarı Anahtarı

Girişimcilik son dönemin moda mesleklerinden. Aslına bakarsanız 'meslek' tanımı ne kadar uygun bilemiyorum. İnsanların tutkularına güvenerek, zaman zaman birçok kişiyi de karşılarına alarak hayallerinin peşinden gitmesine 'meslek' denilebilir mi? Emin değilim.

1. Tutkulu Olun, Kendinize Güvenin ve Motivasyonunuzu Hep Yüksek Tutun

Madem girişimci olmaya karar verdiniz, o halde ilk başarmanız gereken şey tutkunuz ne üzerine olduğuna karar vermek olacak. Bu size projeniz üzerinde yaratıcı ve cesaretli olma gücü verecektir. Kendinize güvendiğiniz konularda risk almaktan kaçınmayın.

2. Motivasyon Kaynaklarınız

  • Girişimciliğin, elinizde bulunan seçeneklerden hem maddi hem de manevi anlamda daha tatminkar olması

  • Kendi işinizin patronu olmanız

  • Bağımsız ve esnek çalışma saatlerine sahip olmanız

  • Önünüze çıkan iş fırsatlarını değerlendirme isteğiniz

3. İleri Görüşlü Olun

Türkiye ekonomisi gibi inişleri çıkışları bol olan bir ekonomide krizleri fırsata çevirmek zorundasınız. Herhangi bir sektörde oluşan krizden fayda sağlayabilmek için de vizyon sahibi olmak önemli. İşlerin kötü gidebileceğini önceden görerek kriz yönetimini iyi yapabilmeniz sizin ayakta durmanızı sağlayacaktır.

4. ''Başarısızlık, başarının bir parçasıdır.''

Cesaretinizin kırılmasına asla izin vermeyin. Hatalarınızın sonucunda göreceksiniz ki aslında sizi başarıya götüren şey başarısızlıkların size kattığı deneyimlermiş. 

“Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.” Thomas Alva Edison

5. Doğru Kişilerle Çalışma

Girişimci ekibini kurarken kimlerden hangi alanlarda yararlanacağının planlamasını yapmalıdır. İş ilişkisinde bulunacağı ve karşılıklı sağlanacak faydalar nedeniyle personelini dikkatli seçmeli ve doğru planlamalıdır. Projeye olumlu anlamda katkısı olmayan personel ile ilişkisini derhal kesebilmelidir.

6. Yönetim Becerisi

Her ekibin iş verimliliğini sürekli hale getirebilmek için iyi bir lidere (CEO) ihtiyacı vardır. Girişimlerde takım oyunu örgüsünü tam manada sağlayabilmek için hiyerarşik raporlama düzeni mecburidir. Bu bağlamda CEO'nuzun tüm personel tarafından güven duyulan birisi olması önemlidir. CEO'nun farklı karakterleri yönetebilme konusunda etkili olması ve altında çalışan personele özenle yaklaşması önemlidir.

7. CEO'nuzun İç Motivasyonu Düşmemeli

CEO'nuzun takımı yönetirken bir yandan kendisini de yönetmesi, iç motivasyonunu her zaman yüksek tutması ve olabilecek olumsuz gelişmelere karşı psikolojik anlamda sağlam durması ve yoluna devam edebilmesi çok önemlidir. CEO'da olması gereken en önemli yeti, kendi psikolojisini yönetebilmesidir diyebiliriz.

8. Zamanınızın Kıymetini Bilin

Çok çalışmak yerine verimli çalışın. Zamanınızı projeniz için olumlu katkı sağlayacak şeylere harcayın. İnsanların vaktinizden çalmasına izin vermeyin. Bir de şu televizyon denilen kutuyu hayatınızdan çıkarın.

9. Odaklanmak Başarının Anahtarıdır

Yaratacağınız ürüne yahut fikrinize tüm benliğinizle odaklanın. Bırakın insanlar istedikleri gibi konuşsunlar, yeri gelince duymayın dahi onları. Girişimcilikte anahtar olarak gördüğüm konulardan birisidir odaklanmak, çünkü gerçekten oldukça zordur.

“Steve Jobs’dan doğrudan öğrendiğim en değerli şey odaklanmaktı. Bizim üzerinde odaklandığımız şey olan: ürüne odaklanmak.”

             Apple Endüstriyel Tasarım Üst Düzey Başkan Yardımcısı Jonathan Ive

10. Empati Yeteneğinizi Kullanın

Fikrinizin gidişatını kontrol eden ilk mekanizma kendiniz olun. 'Ben müşteri olsam bunu tercih eder miydim?' sorusunu sormaktan kaçınmayın. Cevabınız net bir şekilde 'evet' olana kadar işiniz tamamlanmış sayılmaz, unutmayın!

11. İnovatif Olun

Soyut düşünebilme yetinizi, sorunları doğru algılayarak çözüm üretme becerilerinizi artırmaya bakın. Girişimcilik denilen uzun yolda karşınıza çıkacak sorunları atlatmalısınız. İleri görüşün önemine değinmiştim, işte kazandığınız bu geniş perspektif sayesinde yenilik ve gelişimleri önceden görebilen ve işini bu paralelde yürütebilen kişilerden olun!

12. Sosyal Medyadan Yararlanın

Kesinlikle en iyi yaptığımız iş! Girişimci olmaya da gerek yok, toplum olarak sosyal medyayı bizden daha iyi kullanan yoktur sanırım. 'Takip edeni, takip ederim', 'Allah'ını seven sayfamı beğensin' gibi argümanlarla sosyal medyayı kullanan bir topluma, sosyal medyanın önemini anlatmama gerek yok. Tek diyebileceğim, sosyal medyayı akıllıca(!) kullanın, o kadar.

13. Bırakın Diğerleri Sıradan Olsunlar, Siz Hatırlanmaya Değer İşler Çıkarın

Yaptığınız işte en iyiyi hedefleyin! Alelade bir iş için kendinizi yormayın, zahmete girmeyin derim. Sadece girişimcilik üzerinde değil her konuda farklı olmaya, değerli olmaya çalışın. Sıradanlık denilen zincirden bir an önce kurtulun!

BONUS

Girişimcilik hakkında yazdığım her şeyi unutun şimdi. Hayat serüveninde unutmamanız gereken bir şey söyleyeceğim. 

KORKUYU HAYATINIZDAN ÇIKARIN!

“Bir gün öleceğimizi unutmamak, kaybedecek bir şeylerin olduğunu düşünme tuzağından kurtulabilmek için en gerçekçi yöntemdir. Şimdiden çırılçıplaksın. Kalbini dinlememen için hiçbir neden yok.”

 Steve Jobs

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler